"Achterhoedegevecht"?Door Anoniem: Door Anoniem: Ach, ze weten toch al alles. Achterhoede gevecht, privacy is verleden tijd.
De AP is alleen om nog een beetje de schijn op te houden.
Niet druk over maken, gewoon NAW gegevens aanleveren bij de spoorwegmaatschappijen.
Een achterhoedegevecht is er niet om een veldslag te winnen, maar om het achtervolgende leger te vertragen.
Als er geen achterhoedegevechten plaats vinden dan gaat de afbraak van onze persoonlijke levenssfeer *nog* sneller.
Mee eens. Bovendien kan zo'n achterhoedegevecht op de langere duur ook bijdragen aan een ommekeer. Een beroemd "achterhoedegevecht" was de Slag bij Borodino op 7 september 1812, tijdens de invasie van Napoleon in Rusland. Uit Wikipedia:
De slag werd gestreden bij het dorp Borodino, ten westen van Moskou. Napoleon stond met zijn Grande Armée tegenover de Russen van tsaar Alexander I onder generaal Michail Koetoezov. Koetoezov werd na vele onbesliste confrontaties tussen beide legers en na vele terugtrekkende troepenbewegingen gedwongen tot een slag in open veld bij Borodino. De slag eindigde in tactische zin onbeslist, maar de Russen trokken wel terug. (...)
Na afloop van het gevecht bezette Napoleon Moskou en eiste van tsaar Alexander I een vredesverdrag. Die reageerde echter niet. Moskou, dat grotendeels uit houten huizen bestond, werd evenwel in brand gezet door de eigen bevolking op bevel van de stadscommandant Rostoptsjin, terwijl de toegang tot de waterbronnen afgesneden werd. Er zat voor Napoleon niets anders op dan na een aantal weken verblijf in het uitgebrande Moskou eind oktober 'tactisch', maar veel te laat, uit te wijken naar de zwaar gehavende winterkwartieren Smolensk, Vilnius en later naar het Oost-Pruisische Koningsbergen, waar Franse reservetroepen aanwezig waren.
De gevreesde Russische winter viel vroeger in dan normaal, waardoor men de terugtocht aanving in de meest ongunstige omstandigheden met extreem lage temperaturen door barre streken, zonder voorraden. Door de intense kou, de speldenprik-aanvallen van de kozakken, de Slag bij Malojaroslavets, 121 km ten zuidwesten van Moskou, en de grote verliezen bij de oversteek van de Berezina werd de Grande Armée gereduceerd tot een spookleger, dat zich pas ver achter de Poolse grens weer enigszins kon herstellen.
De Slag bij Borodino luidde het begin van het einde in van Napoleons militaire successen - een einde dat pas drie jaar later, in de Slag bij Waterloo, bezegeld werd. Daarmee was de Slag bij Borodino voor Napoleon toch een soort Pyrrus-overwinning, ook al duurde het even voor dat duidelijk werd.
Degenen die in de EU tegenwoordig een alomtegenwoordig massa-surveillance-apparaat aan het optuigen zijn, hebben ook een soort Napoleontische ambities. Alleen willen ze niet Rusland veroveren, maar de privésfeer van alle Europeanen (terwijl ze ons ondertussen bezweren dat ze die willen "respecteren"). Er zullen nog heel veel "speldeprikken" uitgedeeld moeten worden voordat ze hun "Berezina"-moment zullen meemaken.
Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat de surveillance-aanhangers afgelopen nacht ook al een soort Berezina-moment hebben meegemaakt. Ondanks alle inpanningen om een bepaald denkkader overeind te houden (waarvan massasurveillance een verzwegen, maar wezenlijk onderdeel is, want opgevat als noodzakelijk middel om afwijkende en dus "gevaarlijke" meningen tijdig te neutraliseren) - ging het in de Amerikaanse presidentsverkiezingen een heel andere kant op. Naar het zich laat aanzien, trok een meerderheid van de Amerikaanse bevolking (
popular vote) zich niets aan van de morele pretenties van het bestaande systeem, maar koos een heel andere weg.
Ik vind die andere weg (de verkiezing van Trump) een onfatsoenlijke weg, die waarschijnlijk veel slachtoffers zal veroorzaken. Maar dat doet niets af aan het feit dat dit ook een demonstratie was van de beperkingen van een technocratisch systeem (ongeacht of zo'n systeem zichzelf nu wel of niet "democratisch" noemt).
Dat het bestaande systeem óók niet fatsoenlijk is, blijkt alleen al uit de manier waarop Amerika een genocide-in-uitvoering is blijven faciliteren en mogelijk maken met geld en wapens. Er was voor de kiezers geen fatsoenlijke keuze, behalve dan een keuze waarvan bij voorbaat al duidelijk was dat die het verschil niet zou maken: Jill Stein, de groene presidentskandidaat (ik geloof dat die iets van 0,4% van de stemmen heeft gekregen), en mogelijk nog andere marginale kandidaten.
De procedure tegen de AP kan gezien worden als een vorm van "movement lawyering". Dat is het voeren van juridische procedures waarmee ook resultaat kan worden geboekt als een rechtszaak niet wordt gewonnen. Bijvoorbeeld doordat het publiciteit genereert en mensen aan het denken zet. Natuurlijk moet het nog steeds wel om procedures gaan die zinnige inhoudelijke doelen dienen. Anders is het gewoon onzin. In dit geval lijkt het doel, de bescherming van de privacy van treinreizigers m.b.t. de door hen gemaakte reizen (locatiegegevens), best heel zinnig.
M.J.