image

Ik moet ineens mijn portret in mijn Office 365 account stoppen, mag dat?

woensdag 13 november 2024, 09:55 door Arnoud Engelfriet, 32 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Ik werk in de publieke sector bij een organisatie die tussen 500-1000 medewerkers heeft. Vandaag werden wij erop gewezen dat wij een herkenbare foto moeten uploaden naar het Microsoft 365 profiel. Dit is namelijk een eis van de organisatie voor alle medewerkers. Verjaardagen mogen bij ons niet organisatie-breed worden gedeeld vanwege de AVG. Kun je dan als organisatie ook een update frequentie eisen?

Antwoord: De organisatie noemt zo te lezen geen andere reden dan “dat nieuwe medewerkers dan weten wie je bent.” En ik zie wel hoe een profielfoto in een online dienst daarbij helpt, maar dat vind ik wel erg mager als motivatie om dit ongeclausuleerd verplicht te stellen.

De wat oudere lezers mompelen nu wat over het “smoelenboek”, de contactgegevenslijst met naam en foto. Dat was ook voor die reden ontwikkeld, weten wie Jan of Marie van de boekhouding is. Dat is nooit als reden geaccepteerd onder de AVG (of de Wbp daarvoor).

Het enige nieuwe argument dat ik kan bedenken, is dat we nu veel vaker online interacteren en mensen dus standaard alleen namen en een icoon zien. Marie kom je nog wel eens tegen, of je vraagt het als je binnenloopt. Dit kwamen we in 2019 tegen bij een discussie over je foto in je Slack account:

Ik denk dat we anno 2021 hier toch nog eens op terug moeten komen, nu op afstand werken zo’n groot deel van het werk is geworden en digitale afstandscommunicatiemiddelen dus veel meer een standaardinstrument dan in 2019. Zoals in een van de comments op Reddit te lezen is: “Communiceren zonder iemand te zien is geen enkel probleem; anders dat anders zou zijn dan hadden alle bedrijven inmiddels beeldtelefoon.” En dat is dus grappig, want alle bedrijven hébben beeldtelefonie; is het niet van Zoom of Teams dan wel van Jira, Bluejeans of een van de vele andere videoconferencingtools.

Ik ben dus benieuwd hoe jullie hier anno 2024 (alweer bijna ’25 zelfs) over denken?

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (32)
13-11-2024, 10:09 door Anoniem
In ons vroegere "smoelenboek" (van een grote organisatie) kon je destijds vrijwillig je foto laten plaatsen, maar het was niet verplicht. Ongeveer 20% van de medewerkers deed het niet. Dat werd gerespecteerd, zonder vragen. Einde discussie.

Je kan via internet prima communiceren zonder dat een ander jouw gezicht kan zien en zonder dat je gezicht geregistreerd wordt. Dat doen we hier op dit forum trouwens ook. Als er aanleiding is om meer persoonlijk contact te hebben, dan is er de telefoon, of een beeldbel-afspraak voor enkele personen, waarbij je dan mag eisen dat die beelden niet bewaard worden. Welke waarborgen geeft de werkgever daarvoor? Wat staat er in de verwerkersovereenkomst met de beeldbel-facilitator?

Soms is live contact wenselijk, omdat dit nog altijd een betere, veelzijdigere communicatie mogelijk maakt dan beeldbellen. Dan maak je dus een afspraak om elkaar in een fysieke ruimte te ontmoeten. De fysieke wereld is niet opeens verdwenen, en het belang daarvan is ook niet plotseling verdwenen.
13-11-2024, 10:10 door Anoniem
Persoonlijk houd ik echt niet van foto's, video, en online "je hele leven delen". Ik heb dan ook geen social media anders dan enkele messengers. Dit heb ik mijn werkgever ook gemeld, en die kan daar gelukkig wel begrip voor opbrengen.
Teams en zoom contact doe ik dan ook altijd zonder ingeschakelde camera (of ik bel; ook zonder beeld).
13-11-2024, 10:22 door Anoniem
Maar de simpele vraag, mag de vraagsteller dit weigeren ?
13-11-2024, 10:23 door Anoniem
Communiceren zonder iemand te zien is geen enkel probleem; anders dat anders zou zijn dan hadden alle bedrijven inmiddels beeldtelefoon.” En dat is dus grappig, want alle bedrijven hébben [ondertussen] beeldtelefonie; is het niet van Zoom of Teams dan wel van Jira, Bluejeans of een van de vele andere videoconferencingtools.

Nu wel "allemaal" met videobeeld kunnen communiceren, vallen mij een aantal zaken op:
1. Er is de nodige druk vanuit de werkgever en collega's om in persoon bij elkaar te komen.Dat heeft de voorkeur. Ook al kunnen online meetings reistijd besparen.
2. Dat mensen al snel hun achtergronden gingen maskeren. We stellen onze privacy dus wel op prijs. Of die thuis-achtergronden leiden teveel van de persoon af.
3. Als je met een rits personen een meeting hebt, dan leiden al die andere personen die ook luisteren soms af. (Meestal omdat de spreker of het onderwerp saai is), Blijkbaar ben ik/zijn we visueel ingesteld.
4. Toe we (in het begin) nog geen beeld hadden, kon je soms muti-tasken. Terwijl je luisterde, ook iets anders doen. Nu kun je daar commentaar over krijgen. Want ze zien dat ze niet je voleldige aandacht hebben.
5. Niet iedereen wil met zijn smoel op de camera. Er is een groep introverte mensen, die die aandacht liever niet heeft.


Vwb het "smoelenboek"/ de foto in MS 365:

Ik ben een oude zak. Maar in mijn jeugd op school hadden we al een klassenfoto en een poster met alle leerlingen erop.
Ook op kantoor had je een boekje met daarin de foto's en wat die persoon voor werk deed.
Als visueel hulpmiddel.
Dat was toen allemaal nog heel gewoon.

Mensen zijn blijkbaar visueler ingesteld, dan we zelf denken.
13-11-2024, 10:42 door Anoniem
Scholen moeten ook toestemming vragen aan ouders vragen of ze foto's (voor intern of media) van hun kind mogen maken mbt AVG. Waarom zouden bedrijven uitgezonderd moeten worden?
13-11-2024, 10:57 door Anoniem
Door Anoniem: Scholen moeten ook toestemming vragen aan ouders vragen of ze foto's (voor intern of media) van hun kind mogen maken mbt AVG. Waarom zouden bedrijven uitgezonderd moeten worden?

Omdat dat gaat om kinderen, en dat is volgens de AVG een kwetsbare groep waardoor strengere eisen gelden.
13-11-2024, 11:19 door Anoniem
Door Anoniem: Persoonlijk houd ik echt niet van foto's, video, en online "je hele leven delen". Ik heb dan ook geen social media anders dan enkele messengers. Dit heb ik mijn werkgever ook gemeld, en die kan daar gelukkig wel begrip voor opbrengen.
Teams en zoom contact doe ik dan ook altijd zonder ingeschakelde camera (of ik bel; ook zonder beeld).

Ik heb daar een enorme hekel aan, die lieden die niet betrokken in calls zitten met hun camera uit.
Nog ergers als ze dan (telkens) betrapt worden en duidelijk totaal niet opletten.

<click clik click <click> , en Piet, wat denk jij - Uh oh, wacht even, ik ben het even kwijt, wat was de vraag.
godver de godver . Let dan op .

Als ik je niet per ongeluk direct ken, dan staan mensen die dat doen onderaan mijn lijst als ze wat van me nodig hebben.
'iemand even matsen tussendoor' - alleen als het een geschikte gast is. Een blanco ding JPietersen Afdeling ver weg, ken 'm niet, hij wil niet gekend worden, hij krijgt de basis SLA .

Als je je ooit afvraagt waarom je weinig gedaan krijgt - dit kan het zijn.
13-11-2024, 11:37 door Anoniem
Door Anoniem:
4. Toe we (in het begin) nog geen beeld hadden, kon je soms muti-tasken. Terwijl je luisterde, ook iets anders doen. Nu kun je daar commentaar over krijgen. Want ze zien dat ze niet je voleldige aandacht hebben.

Dat is 100% gelul.
Het is geen 'multitasken terwijl je luistert' . Het is NIET luisteren totdat je je naam hoort, en dan nogmaals bijgepraat moet worden waar het over ging .

Telkens weer worden die 'multitaskers' betrapt dat ze niks meekrijgen , en dan komen met lulsmoezen "dat was toch niet besproken" , ideeen opperen die al langs gekomen zijn (of - niet mogelijk en het waarom is ook besproken ).
Waanzinnig onbeleefd jegens iedereen die wel oplet, dat meneer 'ik luister wel' weer speciaal behandeld moet worden.

het is misschien net te verdedigen als het om verplichte presentie vinkjes gaat (hallo college zaal) , maar beweren dat je 'alles wel meekrijgt' is echt bullshit.


Mensen zijn blijkbaar visueler ingesteld, dan we zelf denken.

We _zijn_ visueel en vrij sociaal ingesteld. Het is een leugen (om bestwil, kosten) dat "email , voicecall" 'eigenlijk net zo goed' voldoet , wanneer fysiek niet gaat.

Als je mensen (al) goed genoeg kent kun je een tijd lang best werken met alleen tekst (mail, chat) voice e.d. .
Als dat niet het geval is lopen frictie en misverstanden veel sneller op .

Het is echt niet voor niks dat zelfs een autistenclub als kernel developers een keer per jaar een fysieke kernel summit hebben om wat echte langere termijn design keuzes te brainstormen en in het algemeen een gevoel te krijgen wie die eikel achter de commit nick is.
13-11-2024, 12:05 door Anoniem
Gewoon een AI-versie van uzelf genereren, of at photoshopping toepassen zodat u minder/niet herkenbaar bent.
Daarnaast komt de klant vermoedelijk nooit in contact met de medewerker, dus kunt u een andere foto gebruiken, dit kunt u eventueel met uw werkgever overleggen.
U kunt eventueel naar de baas bovrn de baas stappen met dit dilemma.
Anderzijds kunt u een beklacht doen bij de AVG, kwaad kan dat nooit.
13-11-2024, 13:40 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Persoonlijk houd ik echt niet van foto's, video, en online "je hele leven delen". Ik heb dan ook geen social media anders dan enkele messengers. Dit heb ik mijn werkgever ook gemeld, en die kan daar gelukkig wel begrip voor opbrengen.
Teams en zoom contact doe ik dan ook altijd zonder ingeschakelde camera (of ik bel; ook zonder beeld).

Ik heb daar een enorme hekel aan, die lieden die niet betrokken in calls zitten met hun camera uit.
Nog ergers als ze dan (telkens) betrapt worden en duidelijk totaal niet opletten.

<click clik click <click> , en Piet, wat denk jij - Uh oh, wacht even, ik ben het even kwijt, wat was de vraag.
godver de godver . Let dan op .

Als ik je niet per ongeluk direct ken, dan staan mensen die dat doen onderaan mijn lijst als ze wat van me nodig hebben.
'iemand even matsen tussendoor' - alleen als het een geschikte gast is. Een blanco ding JPietersen Afdeling ver weg, ken 'm niet, hij wil niet gekend worden, hij krijgt de basis SLA .

Als je je ooit afvraagt waarom je weinig gedaan krijgt - dit kan het zijn.


Extreem professioneel gedrag.
13-11-2024, 14:15 door Reinder - Bijgewerkt: 13-11-2024, 14:16
Door Anoniem:Vwb het "smoelenboek"/ de foto in MS 365:

Ik ben een oude zak. Maar in mijn jeugd op school hadden we al een klassenfoto en een poster met alle leerlingen erop.
Ook op kantoor had je een boekje met daarin de foto's en wat die persoon voor werk deed.
Als visueel hulpmiddel.
Dat was toen allemaal nog heel gewoon.

Mensen zijn blijkbaar visueler ingesteld, dan we zelf denken.


Met een foto aan de muur of een gedrukt boekje dat fysiek op kantoor ligt is het veel moeilijker voor een kwaadwillende om zich online voor te doen als iemand anders. Een foto aan de muur of een boekje op bureau kon niet zomaar worden gedupliceerd zonder dat het zichtbaar is dat er wat gestolen was. Een foto of boekje kan niet worden gescrapped door meerdere enorme socialmediabedrijven die alleen en uitsluitend uit zijn op het zo scherp mogelijk langs (en soms over) de randen van de wet heen te gaan om zoveel mogelijk persoonsgegevens te bemachtigen om die te gebruiken voor commerciele doeleinden. Als je met je foto aan de muur hing werd je niet automatisch getagged in een andere foto aan een andere muur in een andere klas. Een boekje kan niet per ongeluk verspreid worden over meerdere diensten heen, of gepubliceerd worden op openbare sites als je per ongeluk ergens een standaard op "aan" gezet vinkje niet op tijd uit zet.

Vroeger kon het inderdaad, en vroeger was dat ook gewoon, maar dat is omdat de mogelijkheden voor gebruik, zowel gewenst als ongewenst, vroeger veel minder waren en deze ook beperkt werden door de fysieke realiteit. Je had vroeger ook geen vriendelijke mensen van de "Microsoft helpdesk" op de fax die je probeerden zover te krijgen dat je een kopie van de kantoorsleutel in een envelop deed en die opstuurde naar India.
13-11-2024, 14:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Persoonlijk houd ik echt niet van foto's, video, en online "je hele leven delen". Ik heb dan ook geen social media anders dan enkele messengers. Dit heb ik mijn werkgever ook gemeld, en die kan daar gelukkig wel begrip voor opbrengen.
Teams en zoom contact doe ik dan ook altijd zonder ingeschakelde camera (of ik bel; ook zonder beeld).

Ik heb daar een enorme hekel aan, die lieden die niet betrokken in calls zitten met hun camera uit.
Nog ergers als ze dan (telkens) betrapt worden en duidelijk totaal niet opletten.

<click clik click <click> , en Piet, wat denk jij - Uh oh, wacht even, ik ben het even kwijt, wat was de vraag.
godver de godver . Let dan op .

Als ik je niet per ongeluk direct ken, dan staan mensen die dat doen onderaan mijn lijst als ze wat van me nodig hebben.
'iemand even matsen tussendoor' - alleen als het een geschikte gast is. Een blanco ding JPietersen Afdeling ver weg, ken 'm niet, hij wil niet gekend worden, hij krijgt de basis SLA .

Als je je ooit afvraagt waarom je weinig gedaan krijgt - dit kan het zijn.

Precies dit dus. Ook de opmerking in het citaat van Arnoud "Communiceren zonder iemand te zien is geen enkel probleem". Ja, dat is het dus wel. Het zou de eerste keer niet zijn dat ik in een call zat en tegen 5 icoontjes aan zat te kijken met alleen de eerste letter van de voor- en achternaam. En dan ben ik tegenwoordig pleite. Als jij niet eens het fatsoen hebt om je kenbaar te maken, en dat zaken als houding, oogcontact en jouw concentratie en betrokkenheid (3 minimale ingredienten voor een fatsoenlijk gesprek) zonder camera 9 van de 10 keer onduidelijk zijn en daardoor een gesprek zeer veel moeizamer verloopt... laat dan maar zitten. Ik draai mezelf toch ook niet van je weg wanneer ik met je praat?
13-11-2024, 14:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Persoonlijk houd ik echt niet van foto's, video, en online "je hele leven delen". Ik heb dan ook geen social media anders dan enkele messengers. Dit heb ik mijn werkgever ook gemeld, en die kan daar gelukkig wel begrip voor opbrengen.
Teams en zoom contact doe ik dan ook altijd zonder ingeschakelde camera (of ik bel; ook zonder beeld).

Ik heb daar een enorme hekel aan, die lieden die niet betrokken in calls zitten met hun camera uit.
Nog ergers als ze dan (telkens) betrapt worden en duidelijk totaal niet opletten.

<click clik click <click> , en Piet, wat denk jij - Uh oh, wacht even, ik ben het even kwijt, wat was de vraag.
godver de godver . Let dan op .

Als ik je niet per ongeluk direct ken, dan staan mensen die dat doen onderaan mijn lijst als ze wat van me nodig hebben.
'iemand even matsen tussendoor' - alleen als het een geschikte gast is. Een blanco ding JPietersen Afdeling ver weg, ken 'm niet, hij wil niet gekend worden, hij krijgt de basis SLA .

Als je je ooit afvraagt waarom je weinig gedaan krijgt - dit kan het zijn.

Nee, de hele dag in nutteloze zoom- of teams-vergaderingen zitten, dat is pas productief.
Gewoon meeluisteren, en input geven waar van toepassing.
En voor de rest je werk doen waar je voor aangenomen bent. Anders krijg je weer commentaar dat je teveel uren schrijft.

We zijn niet allemaal verkoper of manager.
Voor hun is l*llen een dagtaak en hobby.
13-11-2024, 15:46 door Anoniem
Door Anoniem:

Nee, de hele dag in nutteloze zoom- of teams-vergaderingen zitten, dat is pas productief.
Gewoon meeluisteren, en input geven waar van toepassing.
En voor de rest je werk doen waar je voor aangenomen bent. Anders krijg je weer commentaar dat je teveel uren schrijft.

Ja, blijf maar lekker door proggen aan iets waar niemand wat mee kan omdat je niet opgepikt hebt dat de eigenlijke vraag heel wat anders is.

Maar wel lekker veel commits gedaan met je 'productiviteit' .
En dan defensief gaan zitten miepen 'stond niet in de requirements' en 'de gebruikers zijn te dom'.
13-11-2024, 16:15 door Anoniem
als ze al in office 365 moeten stoppen, dan WEET je dat het op straat ligt. ik zou dan een gecartoonde versie uploaden. herkenbaar maar niet herleidbaar.. dus als je mij ziet, dan weet je wie ik ben maar maar de cartoon kun je geen bol.com leegbestellen of een paspoort vervalsen.
13-11-2024, 16:59 door majortom - Bijgewerkt: 13-11-2024, 17:00
Mijn foto bij een bigtech bedrijf als Microsoft? No way. Mijn foto is alleen aanwezig op het intranet van het bedrijf (a la smoelenboek) en niet op het openbare internet.

Videobellen/vergaderen? No way. Alle front camera's uit al mijn devices zijn fysiek onklaar gemaakt (ik zie de frontcamera als een security risico evenals de microfoon), dus ik kan het niet eens meer. Het is een veel te groot risico dat de beelden ergens terecht komen waar ik niet wil dat deze terecht komen. Zeker nu met alle deepfakes e.d. Mijn browser toont overigens ook geen inkomende video.

Al die commentaren dat dat nodig is zijn flauwekul wat mij betreft. Sinds corona heeft videovergaderen een vlucht genomen, daarvoor belde je gewoon in bij een call (dus alleen audio). Dat was nooit een probleem dus waarom nu ineens wel?

En als je elkaar wil zien, spreek dan regelmatig af om elkaar fysiek te zien. Ook dan zie je overigens in vergaderingen dat mensen op hun laptop bezig zijn (nottities maken) cq met hun telefoon in de weer zijn. Dus dat multitasken wordt ook gewoon fysiek gedaan en ook dan zijn er mensen die niet bij de les zijn.
13-11-2024, 17:04 door Anoniem
Door Anoniem: als ze al in office 365 moeten stoppen, dan WEET je dat het op straat ligt. ik zou dan een gecartoonde versie uploaden. herkenbaar maar niet herleidbaar.. dus als je mij ziet, dan weet je wie ik ben maar maar de cartoon kun je geen bol.com leegbestellen of een paspoort vervalsen.

Als je dan toch een foto moet inleveren als bedrijfsbeleid (met als AvG grondslag 6.1.f) , kijk dan vooral naar de eisen van een pasfoto en voldoe daar op alle fronten niet aan. Een pasfoto moet een neutrale achtergrond hebben zonder reflecties, het hoofd moet recht met een natuurlijke kleur, geen haren voor de ooghoeken. Op deze wijze minder kans op identiteitsfraude bij een datalek.

Daarbij is er natuurlijk ook nog verschil wanneer de foto wordt gebruikt voor een internet website van het bedrijf of alleen intern voor het smoelen/telefoon boek.
13-11-2024, 18:08 door karma4
Dat is nooit als reden geaccepteerd onder de AVG (of de Wbp daarvoor).
Het staat niet in de GDPR en is als zodanig een uitleg van de privacy toezichthouders.
Daarmee is er de terechte vraag of die uitleg wel correct is of niet.
Ze zitten er wel eens vaker naast met te activistische insteken.

Het argument toestemming is niet zaligmakend, Gerechtvaardigd belang is niet voor niets genoemd.
Heel wonderlijk dat die door privacy activisme buiten werking gesteld waar er toch een overwogen reden voor is.
13-11-2024, 18:26 door Anoniem
Door Anoniem: Maar de simpele vraag, mag de vraagsteller dit weigeren ?
Even in het verhaal volgen en trek je eigen conclusie.
13-11-2024, 19:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:

Nee, de hele dag in nutteloze zoom- of teams-vergaderingen zitten, dat is pas productief.
Gewoon meeluisteren, en input geven waar van toepassing.
En voor de rest je werk doen waar je voor aangenomen bent. Anders krijg je weer commentaar dat je teveel uren schrijft.

Ja, blijf maar lekker door proggen aan iets waar niemand wat mee kan omdat je niet opgepikt hebt dat de eigenlijke vraag heel wat anders is.

Maar wel lekker veel commits gedaan met je 'productiviteit' .
En dan defensief gaan zitten miepen 'stond niet in de requirements' en 'de gebruikers zijn te dom'.

Dat er in Nederland nog programmeurs zijn. Dat was toch allemaal naar India afgescheept?

Maar heb je liever dat een systeembeheerder, netwerkbeheerder of databasesbeheerder de hele dag door bij allerlei vergaderingen moeten aanschuiven, of dat ze hun inhoudelijke werk doen.
Zodat gebruikers storingsvrij kunnen werken en er niet allerlei data op straat komt te liggen. (Zomaar een idee)
Want vergaderen, handjes vasthouden of over het bolletje aaien, zijn belangrijker?
13-11-2024, 19:12 door Anoniem
Door karma4:
Dat is nooit als reden geaccepteerd onder de AVG (of de Wbp daarvoor).
Het staat niet in de GDPR en is als zodanig een uitleg van de privacy toezichthouders.
Daarmee is er de terechte vraag of die uitleg wel correct is of niet.
Ze zitten er wel eens vaker naast met te activistische insteken.

Het argument toestemming is niet zaligmakend, Gerechtvaardigd belang is niet voor niets genoemd.
Heel wonderlijk dat die door privacy activisme buiten werking gesteld waar er toch een overwogen reden voor is.

Maar wat is het gerechtvaardigd belang van het bedrijf dan, en weegt dat op tegen de belangen van alle individuele medewerkers?
13-11-2024, 21:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:

Nee, de hele dag in nutteloze zoom- of teams-vergaderingen zitten, dat is pas productief.
Gewoon meeluisteren, en input geven waar van toepassing.
En voor de rest je werk doen waar je voor aangenomen bent. Anders krijg je weer commentaar dat je teveel uren schrijft.

Ja, blijf maar lekker door proggen aan iets waar niemand wat mee kan omdat je niet opgepikt hebt dat de eigenlijke vraag heel wat anders is.

Maar wel lekker veel commits gedaan met je 'productiviteit' .
En dan defensief gaan zitten miepen 'stond niet in de requirements' en 'de gebruikers zijn te dom'.

Dat er in Nederland nog programmeurs zijn. Dat was toch allemaal naar India afgescheept?

Maar heb je liever dat een systeembeheerder, netwerkbeheerder of databasesbeheerder de hele dag door bij allerlei vergaderingen moeten aanschuiven, of dat ze hun inhoudelijke werk doen.
Zodat gebruikers storingsvrij kunnen werken en er niet allerlei data op straat komt te liggen. (Zomaar een idee)
Want vergaderen, handjes vasthouden of over het bolletje aaien, zijn belangrijker?

Niemand heeft het over 'de hele dag' voor dat soort dingen.

Wekelijks teamoverleg, en een standupje van 15 minuten in de ochtend is echt niet teveel - en scheelt - als iedereen erbij is - een hoop dubbel werk .

Vooral achter je scherm zitten turen naar het probleem dat ik al een keer had opgelost, als je maar gezegd had dat je daar nu vast in zat.

Waar heb je overigens meegemaakt dat je handje werd vastgehouden en je kopje geaaid ? Ik heb dat -op kantoor- niet mogen meemaken. (en , gezien de collega's - had ik dan van hen ook niet willen ervaren)
13-11-2024, 21:34 door Anoniem
Een foto van een hand waar de middelvinger alleen omhoog steekt lijkt mij redelijk herkenbaar en prima passen.

Wat mij betreft zouden ze in elk geval de boom in kunnen. Met of zonder AVG.
14-11-2024, 08:26 door Anoniem
Zeer goede vraag. Volgens mij mag een werkgever je nooit verplichten om een foto van jezelf op internet te zetten. En in office 365 staat je foto feitelijk op het internet. Want hij is niet alleen zichtbaar voor de interne collega's maar ook voor alle externe contacten. Lijkt mij dus een klare zaak. Werkgever mag dit niet verplichten.
14-11-2024, 09:33 door Anoniem
In de tijd van hybride en thuiswerken is het wel fijn als collega's een foto hebben. Dat geeft toch een persoonlijker gevoel dan de twee letterige afkorting die je anders als fallback krijgt. Tegelijkertijd is het ook begrijpelijk dat sommige mensen daar niet op zitten te wachten, bijvoorbeeld bij interne functies. De meest redelijke situatie lijkt mij als profiel foto's niet verplichten, of anders voorstellen om een avatar in te stellen.
14-11-2024, 09:58 door Anoniem
Door Anoniem: Maar de simpele vraag, mag de vraagsteller dit weigeren ?
De betere vraag is of de werkgever het kan afdwingen
14-11-2024, 09:59 door Mark van der Staaij
Door Anoniem: In de tijd van hybride en thuiswerken is het wel fijn als collega's een foto hebben. Dat geeft toch een persoonlijker gevoel dan de twee letterige afkorting die je anders als fallback krijgt. Tegelijkertijd is het ook begrijpelijk dat sommige mensen daar niet op zitten te wachten, bijvoorbeeld bij interne functies. De meest redelijke situatie lijkt mij als profiel foto's niet verplichten, of anders voorstellen om een avatar in te stellen.
Toch juist wel bij interne functies? Extern zijn de foto's niet zichtbaar, alleen als je interne een mailtje of bericht verstuurd. Op een interne functie is mijn zichtbaarheid voor collega's veel belangrijker en kan ik me voorstellen dat je juist herkenbaar wilt zijn.
14-11-2024, 11:20 door Anoniem
Gewoon een foto van jezelf als baby of anders het bedrijfslogo.
14-11-2024, 14:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:

Nee, de hele dag in nutteloze zoom- of teams-vergaderingen zitten, dat is pas productief.
Gewoon meeluisteren, en input geven waar van toepassing.
En voor de rest je werk doen waar je voor aangenomen bent. Anders krijg je weer commentaar dat je teveel uren schrijft.

Ja, blijf maar lekker door proggen aan iets waar niemand wat mee kan omdat je niet opgepikt hebt dat de eigenlijke vraag heel wat anders is.

Maar wel lekker veel commits gedaan met je 'productiviteit' .
En dan defensief gaan zitten miepen 'stond niet in de requirements' en 'de gebruikers zijn te dom'.

Dat er in Nederland nog programmeurs zijn. Dat was toch allemaal naar India afgescheept?

Maar heb je liever dat een systeembeheerder, netwerkbeheerder of databasesbeheerder de hele dag door bij allerlei vergaderingen moeten aanschuiven, of dat ze hun inhoudelijke werk doen.
Zodat gebruikers storingsvrij kunnen werken en er niet allerlei data op straat komt te liggen. (Zomaar een idee)
Want vergaderen, handjes vasthouden of over het bolletje aaien, zijn belangrijker?

Niemand heeft het over 'de hele dag' voor dat soort dingen.

Wekelijks teamoverleg, en een standupje van 15 minuten in de ochtend is echt niet teveel - en scheelt - als iedereen erbij is - een hoop dubbel werk .

Vooral achter je scherm zitten turen naar het probleem dat ik al een keer had opgelost, als je maar gezegd had dat je daar nu vast in zat.

Waar heb je overigens meegemaakt dat je handje werd vastgehouden en je kopje geaaid ? Ik heb dat -op kantoor- niet mogen meemaken. (en , gezien de collega's - had ik dan van hen ook niet willen ervaren)

Dan heb jij een ander type baan of werkgever dan ik.
Als ze de kans krijgen dan stuwen ze hier je agenda vol met vergaderingen.
En dan zit je erbij, en dan gaat het over van alles, behalve (technische) ICT.
Oh, wacht. In de laatste minuut: Of ik aan de slag kan. En dan graag per gisteren. (Ondanks die vol geplempte agenda)
En eerder weggaan uit zo'n vergadering, wordt ook niet op prijs gesteld.

Vwb het handje vasthouden en bolletje aaien:
Niet dat ik de ontvanger daarvan ben, maar dat een deel van die vergadertijgers daar om lijken te vragen met hun gedrag.
Zo onzeker. Vooral als er ook maar een vleugje ICT mee gemoeid is.
En het is niet alleen de oudere generatie(s) die onzeker zijn. De jonkies kunnen er ook wat van.
14-11-2024, 15:44 door Anoniem
[qoute]
Dan heb jij een ander type baan of werkgever dan ik.
Als ze de kans krijgen dan stuwen ze hier je agenda vol met vergaderingen.
En dan zit je erbij, en dan gaat het over van alles, behalve (technische) ICT.
Oh, wacht. In de laatste minuut: Of ik aan de slag kan. En dan graag per gisteren. (Ondanks die vol geplempte agenda)
En eerder weggaan uit zo'n vergadering, wordt ook niet op prijs gesteld.

Vwb het handje vasthouden en bolletje aaien:
Niet dat ik de ontvanger daarvan ben, maar dat een deel van die vergadertijgers daar om lijken te vragen met hun gedrag.
Zo onzeker. Vooral als er ook maar een vleugje ICT mee gemoeid is.
En het is niet alleen de oudere generatie(s) die onzeker zijn. De jonkies kunnen er ook wat van.[/quote]
Ze willen gewoon iemand de schuld geven als hun plannen niet goed gaan.
14-11-2024, 20:26 door Anoniem
Het wordt tijd om een andere werkgever te zoeken denk ik zo.
18-11-2024, 10:59 door Anoniem
Ik denk niet dat je een daadwerkelijke foto kan verplichten. Genoeg mensen die dat ook niet willen doen.
Maar iets herkenbaars i.p.v. initialen is doorgaans wel zinvol. Joep Smit of Jan Slaghter wordt allebei getoond met J.S., dus als daar iets herkenbaars van gemaakt wordt is dat wel prettig. Zijn tegewoordig een hoop oplossingen om een foto te verbouwen tot een (gesimplificeerde) tekening/schets. Als ik een foto bezwaarlijk zou vinden, zou ik daar wel in mee kunnen gaan. Dus dan dat uploaden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.