Medewerkers van de gemeente Utrecht zijn de zwakste schakel als het om de cybersecurity van de gemeente gaat, zo stelt de Rekenkamer Utrecht op basis van onderzoek. Na een onderzoek in 2021 deed de Rekenkamer Utrecht opnieuw onderzoek naar de informatieveiligheid bij de gemeente Utrecht. Ten opzichte van het onderzoek van drie jaar geleden is de gemeente goed aan de slag gegaan met de technische kant, maar blijft de informatieveiligheid door menselijk handelen kwetsbaar, concludeert de Rekenkamer.
Zo lukte het de Rekenkamer niet meer om in digitale systemen in te breken. "Maar de beveiliging van het Stadskantoor en Stadhuis is onvoldoende verbeterd. Het lukt insluipers nog altijd makkelijk om de beveiligde gebieden van die gebouwen te betreden. En zij worden niet door medewerkers van de gemeente aangesproken op hun aanwezigheid."
De Rekenkamer stelt dat het menselijk handelen de afgelopen jaren dan ook niet aantoonbaar is verbeterd. "Zo staan medewerkers tijdens phishing-acties nog steeds gevoelige informatie zoals inloggegevens af. De mens is daarmee de zwakste schakel bij informatieveiligheid, waardoor deze nog niet volledig is gewaarborgd."
Op 4 en 6 juni zijn de bestanden op twee usb-sticks onveilig geopend. Dit is een vergelijkbare uitkomst met het vorige onderzoek toen twee van de vier achtergelaten usb-sticks werden geopend. Drie usb-sticks zijn door medewerkers ingeleverd bij het Serviceplein. Eén usb-stick is gevonden op de achttiende verdieping, waar ook de Informatie- en Procesmanagement (IPM) -afdeling is gehuisvest.
Het gebruik van usb-sticks is in de extern toegankelijke (virtuele) werkomgeving van de gemeente geblokkeerd, maar dat geldt niet voor het gebruik van usb-sticks op de beheerde laptop omdat verder moet worden uitgezocht wat de impact daarvan zou zijn op de dagelijkse werkzaamheden van medewerkers.
De Rekenkamer doet de gemeente vier aanbevelingen, namelijk het beheersen van de resterende technische risico's en kwetsbaarheden, het vergroten van de fysieke beveiliging van gebouwen en het informatiebewustzijn van medewerkers, het inzetten op een cultuurverandering binnen de hele organisatie en zorgen voor meer centrale aansturing van het informatieveiligheidsbeleid.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.