Het gericht adverteren over chatcontrole zoals de Europese Commissie op X deed, om zo onder andere Nederlandse gebruikers te bereiken, was illegaal, zo heeft de Europese privacytoezichthouder EDPS geoordeeld (pdf). Brussel liet eind vorig jaar op X een betaalde advertentiecampagne uitvoeren gericht op Nederland, Zweden, België, Finland, Slovenië, Portugal en Tsjechië. Deze landen zouden een dag eerder niet voor een voorstel van Brussel hebben gestemd voor de invoering van chatcontrole, waarbij chatberichten van burgers worden gecontroleerd.
"De campagne, die meer dan vier miljoen keer is bekeken, gebruikt shockerende beelden van jonge meisjes naast sinister uitziende mannen, onheilspellende muziek, en pleegt een vorm van emotionele chantage door te suggereren dat tegenstanders van het wetsvoorstel kinderen niet zouden willen beschermen", stelde technologie-expert Danny Mekic, die van microtargeting sprak. De advertenties werden getoond aan personen op basis van onder andere politieke opvattingen en geloofsovertuigingen.
De Digital Services Act (DSA) bevat bepalingen over online advertenties, waaronder een verbod op het gebruik van gevoelige persoonlijke data voor gerichte advertenties, waaronder de eerder genoemde categorieën. De Europese Commissie heeft de wet niet alleen voorgesteld, maar is ook verantwoordelijk voor het toezicht of grote platforms de DSA wel naleven. "De advertentiecampagne van de Europese Commissie, die zelfs op X als misleidend werd aangemerkt, schond ook de AVG", aldus privacystichting noyb, dat een klacht tegen de Europese Commissie indiende.
Volgens noyb vormt de werkwijze van Brussel een bedreiging voor de democratie. "Het lijkt erop dat de Europese Commissie heeft geprobeerd om de publieke opinie in landen zoals Nederland te beïnvloeden, om zo de positie van nationale regeringen in de EU-Raad te ondermijnen. Dergelijk gedrag, gecombineerd met illegale microtargeting, is een serieuze bedreiging voor het Europese wetgevend proces en staat volledig haaks op de intentie van de Europese Commissie om politieke advertenties transparanter te maken."
De Europese privacytoezichthouder deed onderzoek naar de werkwijze van de Europese Commissie en stelt dat het orgaan zich schuldig heeft gemaakt aan onrechtmatige dataverwerking en wetgeving heeft overtreden. Noyb had ook om een boete gevraagd, maar de toezichthouder houdt het bij een reprimande, omdat Brussel inmiddels met de betreffende werkwijze is gestopt.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.