Dit jaar zijn criminelen erin geslaagd om 2,2 miljard dollar van cryptoplatforms te stelen, wat voornamelijk komt door gecompromitteerde private keys, zo stelt blockchain-analysebedrijf Chainalysis op basis van eigen onderzoek. De 2,2 miljard dollar is een stijging van 21 procent ten opzichte van de 1,8 miljard dollar die vorig jaar werd buitgemaakt, maar minder dan het recordjaar 2022. Toen gingen dieven er met 3,7 miljard dollar aan crypto vandoor, aldus de cijfers van Chainalysis.
Het aantal 'hacking-incidenten' kende dit jaar wel een nieuw record en kwam uit op 303. Vorig jaar waren dat er nog 282, zo laat de analyse weten. Decentralized finance (DeFi) platforms zijn al jaren een voornaam doelwit van aanvallers. "Het is mogelijk dat DeFi-platforms kwetsbaarder zijn, omdat hun ontwikkelaars snelle groei en het product naar de markt brengen belangrijker vinden dan het implementeren van beveiligingsmaatregelen, wat ze een aantrekkelijk doelwit voor hackers maakt", stelt Chainalysis.
Het blockchain-analysebedrijf merkt op dat in het eerste kwartaal van dit jaar het meeste geld bij DeFi-platforms werd gestolen, maar gecentraliseerde diensten in het tweede en derde kwartaal het vaakst doelwit waren. Daarbij vielen twee aanvallen op. Het ging om de aanval op de Japanse cryptobeurs DMM Bitcoin, waar 305 miljoen dollar werd buitgemaakt, en de Indiase cryptobeurs WazirX, dat voor zo'n 245 miljoen dollar werd bestolen.
"De verschuiving van DeFi naar gecentraliseerde diensten benadrukt het groeiende belang van het beveiligen van methodes die vaak bij aanvallen gebruikt worden, zoals private keys. Gecompromitteerde private keys waren voor het grootste deel van het gestolen geld verantwoordelijk, zo'n 44 procent. Voor gecentraliseerde diensten is het beveiligen van private keys essentieel, omdat ze toegang tot de assets van gebruikers geven", laat Chainalysis verder weten.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.