image

Vlaamse toezichthouder waarschuwt voor ANPR-camera's: 'extreem invasief'

dinsdag 31 december 2024, 10:06 door Redactie, 6 reacties

De Vlaamse privacytoezichthouder waarschuwt Vlaamse gemeenten voor de inzet van ANPR-camera's die nummerplaten kunnen herkennen. Met de camera's is het mogelijk om de 'gemotoriseerde verplaatsingen van de bevolking structureel in kaart te brengen, wat extreem invasief is op privacyvlak', aldus de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens (VTC) in een brief aan Vlaamse steden en gemeenten (pdf).

De VTC stelt dat er in meer en meer steden en gemeenten ANPR-camera’s worden gepland en in gebruik genomen voor trajectcontroles. Dit jaar ontving de toezichthouder meerdere klachten van burgers over de camera's en stelde onderzoek in. De VTC is tot de conclusie gekomen dat gemeenten frequent niet goed inschatten wat overwogen moet worden voor ze de camera’s plaatsen.

"Voor wat de naleving van de AVG betreft, zijn dat de risico’s voor de rechten en vrijheden van de burgers, en die zijn groot. De VTC stelt echter vast dat het gebruik van camera’s getrivialiseerd wordt", aldus de toezichthouder. "Daarom vindt de VTC het nodig om een richtlijn te formuleren en een waarschuwing uit te spreken voor dergelijke verwerkingen."

ANPR-camera's maken beelden met informatie over voertuigen en mogelijk ook automobilist en passagiers. Daarnaast wordt ook metadata zoals het kenteken, de locatie en het tijdstip van de foto opgeslagen. "Daarmee zijn intrinsiek alle elementen aanwezig om de gemotoriseerde verplaatsingen van de bevolking structureel in kaart te brengen, wat extreem invasief is op privacyvlak", aldus de VTC.

Volgens de toezichthouder worden camera’s te gemakkelijk door gemeenten voorgesteld als de beste oplossing voor de aanpak van verkeersproblematiek. "Daarbij wordt eraan voorbijgegaan dat daarmee het dagelijkse leven gemonitord wordt of kan worden." Er moet dan ook goed naar noodzakelijkheid, doel en alternatieven worden gekeken. "Het constant monitoren van verplaatsingen gaat ook verder dan het bewaken van de openbare orde. Iedere burger wordt dan immers behandeld als een potentiële inbreukpleger." De VTC voegt toe dat als gemeenten zich niet aan de regels voor de inzet van ANPR-camera's houden, het de bevoegdheid heeft om het gebruik hiervan door een gemeente stil te leggen.

De VVSG, de koepel van Vlaamse steden en gemeenten, vindt dat de toezichthouder enkele terechte punten aankaart, maar het niet terecht is om te speculeren over de intenties van lokale besturen. "Bijvoorbeeld door te suggereren dat de ANPR-camera's worden ingezet om gemeentelijke inkomsten te verhogen. Het is bovendien niet correct om enkel de lokale besturen aan te wijzen. Ook de Vlaamse overheid gebruikt slimme camera's en trajectcontroles", zo laat het tegenover VRT NWS weten.

Reacties (6)
31-12-2024, 11:20 door Anoniem
Vooropgesteld dat ik ook geen voorstander ben van overal camera's in de publieke ruimte, men lijkt wel eens te vergeten dat al vanaf midden jaren 90 de mobiele operators alle locatiedata van haar gebruikers achter de hand had en we sinds Google Maps massaal onze locatie delen met de Amerikanen. Dan hoef je je ook niet meer zo druk over die ANPR camera's te maken.
31-12-2024, 11:46 door majortom - Bijgewerkt: 31-12-2024, 11:55
Door Anoniem: Vooropgesteld dat ik ook geen voorstander ben van overal camera's in de publieke ruimte, men lijkt wel eens te vergeten dat al vanaf midden jaren 90 de mobiele operators alle locatiedata van haar gebruikers achter de hand had en we sinds Google Maps massaal onze locatie delen met de Amerikanen. Dan hoef je je ook niet meer zo druk over die ANPR camera's te maken.
Voor degenen die niet zo dom zijn geweest om van dit soort zaken gebruik te maken (mijden van Amerikaanse techbedrijven) en die niet constant vastgeplakt zitten aan hun telefoon is het nog steeds invasief. Helaas moet je dan ook in een auto van voor 2017 rijden, aangezien anders de locatiegegevens alsnog naar de fabrikanten gaan.

Laatst het stukje van van Kooten en de Bie terug gezien waarin ze waarschuwden voor o.a. deze cameradrift en de gevolgen voor de privacy van de burgers. Helaas bleken ze dertig jaar terug het gelijk aan hun kant te hebben en zitten we hedentendage in deze ellende.

Link naar de aflevering van van Kooten en de Bie toegevoegd. Wel even wachten tot het 20:00 is :-( https://npo.nl/start/serie/van-kooten-en-de-bie-toen-werd-nu/seizoen-1/van-kooten-en-de-bie-toen-werd-nu/afspelen.
31-12-2024, 12:40 door Anoniem
Privacydatawildhonger, terwijl ik even lekker ergens sta te wildplassen waar niemand het ziet of er last van heeft.
31-12-2024, 13:55 door Anoniem
Opvallend dat de gemeenten wel vinden dat burgers niet van kwade intenties van de gemeenten mogen uitgaan, maar de gemeenten wel van de kwade intenties van burgers:
"Het constant monitoren van verplaatsingen gaat ook verder dan het bewaken van de openbare orde. Iedere burger wordt dan immers behandeld als een potentiële inbreukpleger."
vs
De VVSG, de koepel van Vlaamse steden en gemeenten, vindt dat de toezichthouder enkele terechte punten aankaart, maar het niet terecht is om te speculeren over de intenties van lokale besturen.
31-12-2024, 17:58 door Anoniem
Hoezo 'is het mogelijk'?
Dat is toch het hele DOEL achter die dingen. Alleen mogen we dat nu nog niet weten.
02-01-2025, 12:42 door Anoniem
Tsja, ik denk dat we hier in Nederland over het algemeen nogal naïef zijn m.b.t. dit soort systemen.
"Ik heb niks te verbergen..."
"Dan moet je je maar aan de regels houden..."

Etc., etc.

En dan enkele decennia later: De overheid is niet te vertrouwen!

Tsja...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.