Nog zo'n tien maanden en dan stopt Microsoft de ondersteuning van Windows 10. Het besturingssysteem zal vanaf 14 oktober geen beveiligingsupdates meer ontvangen, tenzij eindgebruikers of bedrijven een apart onderhoudscontract afsluiten. Eindgebruikers kunnen één jaar updates bijkopen, bedrijven en organisaties drie jaar. Op dit moment draait Windows 10 volgens StatCounter wereldwijd op bijna 63 procent van de Windows-desktops. Windows 11 volgt op afstand met een marktaandeel van 34 procent.
In Nederland is het verschil kleiner, met Windows 10 op 55 procent en Windows 11 op bijna 44 procent van de Windows-desktops. Op basis van de huidige ontwikkeling stelt marktvorser Canalys dat een aanzienlijk deel van de bedrijven en organisaties hun Windows 10-computers pas na 14 oktober zal vervangen door machines die op Windows 11 draaien. De 'Windows 11 refresh' heeft dan ook nog een lange weg te gaan, aldus Canalys.
Vorige maand liet Microsoft nog weten dat de aanwezigheid van een Trusted Platform Module (TPM) 2.0 een niet onderhandelbare eis voor Windows 11 en toekomstige Windowsversies is. Een deel van de machines die nu Windows 10 draait beschikt niet over een dergelijke module en kan standaard dan ook niet upgraden. Canalys waarschuwde eerder nog dat het einde van de Windows 10-support ervoor kan zorgen dat 240 miljoen pc's in 'e-waste' veranderen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.