image

Minister wil banken toch onderling gegevens van klanten laten delen

maandag 20 januari 2025, 12:49 door Redactie, 11 reacties

Minister Heinen van Financiën wil banken toch toestaan om onderling gegevens van klanten te delen. Dit zou nodig zijn voor het bestrijden van witwassen, zo claimt de bewindsman in zijn vandaag gepresenteerde 'Visie op de financiële sector 2025'. Vorig jaar besloten Nederlandse banken nog met omstreden transactiemonitoring te stoppen omdat dit geen goedkeuring van Brussel kreeg.

Via Transactie Monitoring Nederland (TMNL) werden gegevens uitgewisseld van mkb-bedrijven met een omzet tot 250 miljoen euro per jaar. Iets wat volgens Stichting Human Rights in Finance in strijd met de wet is. De banken en het kabinet hadden echter ook de wens om alle transacties van alle Nederlanders vanaf 100 euro te monitoren en hier met elkaar gegevens over uit te wisselen.

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde dat dit plan tot ongekende massasurveillance kan leiden. Stichting Privacy First noemde het een bancair sleepnet en de Raad van State sprak eerder van een vergaande inbreuk op de grondrechten van burgers. Ook de Europese privacytoezichthouders stelden dat banken niet op een dergelijke schaal operationele data mogen delen.

Tijdens onderhandelingen over een pakket met Europese wetsvoorstellen, om het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering te harmoniseren, bleek dat het Europees Parlement tegenstander van het Nederlandse bankenplan is. Nederland stond alleen in Europa in zijn 'uitdrukkelijke wens' om de mogelijkheid te behouden om banken op de wijze van het TMNL transacties te laten monitoren, liet toenmalig minister Van Weyenberg van Financiën weten.

Toch gegevens delen

In het vandaag gepresenteerde visiedocument stelt Heinen dat de witwascontrole door, met name, banken is vastgelopen. Banken hebben veel personeel aangetrokken voor het bestrijden van witwassen wat hen heel veel geld kost, aldus de minister. Ook zou de aanpak gevolgen voor klanten hebben. "Een nieuwe belangenafweging is nodig om uit de huidige impasse te komen", merkt Heinen op. "We moeten daarbij eerlijk zijn over de afruilen tussen deze belangen. Streng zijn op criminelen, geen inperking van privacy en minder regeldruk: het kan niet allemaal tegelijk. We moeten durven kiezen."

De bewindsman wil banken meer ruimte geven om gegevens met elkaar te delen. "Deze gegevensdeling dient uiteraard te voldoen aan het recht op privacy, dat een grondrecht is. Het gaat om gevoelige, persoonlijke gegevens, waarvoor vanzelfsprekend heldere waarborgen noodzakelijk blijven. Ik wil samen met de Tweede Kamer op zoek naar deze nieuwe balans tussen deze (soms tegenstrijdige) belangen."

Reacties (11)
Vandaag, 12:55 door Anoniem
Nederland is kennelijk één van de ergsten van allemaal met het doordrukken van massasurveillance.

Walgelijk, dit soort tuig dat aan het roer staat van dit land.
Vandaag, 12:57 door Anoniem
Dit wordt de nieuwe toeslagen affaire. Duizenden burgers zijn onbedoeld het slachtoffer van de KYC/AML controles van banken. Waarbij duizenden onschuldige burgers in de problemen komen, door de doorgeslagen controle zucht van onze overheid. Dagelijks worden rekeningen van mensen op basis van (vaak) false positives op slot gegooid, soms raken ze hun rekeningen geheel kwijt.

Ongeacht de uiteindelijke conclusie, blijven antwoorden uit. Mijn rekening zat vorige week ook weer eens 24 uur op slot, door overboeking van 300 euro naar een kennis, om rekening terug te betalen. Dag later blokkade opgeheven, maar uitleg waarom, of conclusies, dat kan je vergeten. Verdacht mij men ergens van ? Probeerde men mij te beschermen tegen anderen ? Geen idee.
Vandaag, 13:55 door Anoniem
dat de witwascontrole door, met name, banken is vastgelopen. Banken hebben veel personeel aangetrokken voor het bestrijden van witwassen wat hen heel veel geld kost, aldus de minister. Ook zou de aanpak gevolgen voor klanten hebben. "Een nieuwe belangenafweging is nodig om uit de huidige impasse te komen", merkt Heinen op. "We moeten daarbij eerlijk zijn over de afruilen tussen deze belangen. Streng zijn op criminelen, geen inperking van privacy en minder regeldruk: het kan niet allemaal tegelijk. We moeten durven kiezen."

Dus kiest de minister (of zijn ambtenaren) voor de massa surveillance ipv minder controle van de burgers. Minder surveillance door banken.
Die 13.000 personeelsleden kunnen banken beter inzetten om extra filialen te bemensen. Dat zal veel beter helpen tegen de huidige fraude-vormen waar burgers mee geconfronteerd worden. (telefoon, babbeltruc, nepmedewerkers, etc)


En van welke partij is deze minister lid?
Natuurlijk: de VVD. De monitoring grootgrutters bij uitstek.

Kan iets afgeluisterd of gemonitord worden, dan staat de VVD vooraan.
Andere opties komen in hun wereldbeeld niet voor.
Alles en iedereen is verdacht. Schuldig totdat...

En dat is dan de volkspartij voor vrijheid en democratie. Tijd voor een andere naam die de lading beter dekt.
Ze representeren het volk niet, alleen een aantal steenrijke aandeelhouders en multinationals.
Ze zijn tegen vrijheid. Vrijheid is namelijk ook niet continue onder surveillance te staan.
En ze breken de democratie af waar ze kunnen. Al decennia lang. Stukje bij beetje.

Alles om criminelen te bstrijden. Maar na drie decennia is het ze nog steeds niet gelukt.
Tijd voor een andere aanpak. Zonder de standaard VVD-oplossing. Die werkt namelijk niet.

De VVD. Ze maakt meer kapot dan je lief is.
Vandaag, 14:10 door Anoniem
De bewindsman wil banken meer ruimte geven om gegevens met elkaar te delen. "Deze gegevensdeling dient uiteraard te voldoen aan het recht op privacy, dat een grondrecht is"

Hebben de figuren in dit kabinet eigenlijk wel eens de basisschool bezocht? Zo ingewikkeld is het allemaal niet, of ben ik nou zo slim?
Vandaag, 14:20 door Anoniem
Want 18 miljoen nederlanders zijn dagelijk bezig met witwassen.. is probleem nummer 1 in nederland toch?
Wat een hoop koeienpoep zeg.. ga eens boeven vangen ofzo.

Als er al mensen zijn die witwassen of terrorisme geld toegeven.. dat staat in het niets tegenover de miljarden die de overheid zelf geeft aan terroristen in het buitenland, onder het mom van hier is democratie (onze variant) of hier zijn dingen die boem zeggen, of we gaan Toyota HiLuxen geven aan mensen die daar miltrailleurs op monteren en regeringen omver werpen...

De overheid staat zo ver weg van de burgers en nog erger, van de realiteit dat ik het ergens niet gek vind dat er mensen gaan denken dat het daadwerkelijk aliens zijn... als je ziet wat het IQ is omgevingen waar mensen met hun nichten trouwen, dan moeten deze mensen nog veel ergere dingen gedaan hebben om zulke intelligentie te verkrijgen...

Ze zijn zo gullible dat ze elke lobbygroep meteen geloven, zo corrupt dat ze al het geld aannemen en zo dom dat ze het raar vinden dat mensen ze niet lief vinden en niet zo slim. Dat de media iedereen die anders denkt dan deze overheden meteen affakkeld als degeneratieven, geeft eigenlijk wel aan dat er iets serieus mis is.

Had je vroeger nog de mogelijkheid dat je naar de beatles kon luisteren of naar de stones en dat mensen kunnen trouwen die graag luisterden naar de verschillen, en dat dat mocht, nu ben je meteen verdeeld in een hokje.
Vandaag, 14:24 door Anoniem
Ze geven dus toe dat deze drammerij is vastgelopen, maar TOCH moeten gegevens-delen worden doorgedrukt.
De tweede FAAL ligt al op de loer!
Vandaag, 14:31 door Anoniem
Dan maakt het ook niet meer uit bij welke bank je zit.

Dat is allemaal onder één hoedje spelen met de zegen van een minister.
Vandaag, 15:20 door Anoniem
Daarom is een bankrekening hebben zo duur geworden. Al die medewerkers die jouw transacties moeten controleren terwijl de criminelen al vijf stappen verder zijn en de banken uitlachen.
Vandaag, 15:28 door Anoniem
Het schijnt dat de banken in Nederland samen 13.000 mensen in dienst hebben om witwaspraktijken op te sporen.
Dat kost dus een miljard of zo.
Zou het niet meer zoden aan de dijk zetten als de politie er 13.000 mensen bij krijgt om criminelen op te sporen?
In plaats van die 13.000 extra mensen die bij de banken werken?
Dan kunnen banken zich weer met bankieren bezig houden en heeft de politie meer armslag om criminaliteit te lijf te gaan.
Vandaag, 15:54 door Anoniem
Door Anoniem: Daarom is een bankrekening hebben zo duur geworden. Al die medewerkers die jouw transacties moeten controleren terwijl de criminelen al vijf stappen verder zijn en de banken uitlachen.
Nee ze willen niet dat je vermogend wordt, want dan zou je wat te zeggen krijgen.
Beste reageerders,

Mooie discussie, maar jullie lopen met ogen open in het publicitaire frame. De Minister wil graag dat we het in de media over gegevensdeling hebben maar onder die EU regels komt hij niet zover als hij denkt. Dan wordt de aandacht afgeleid van wat hij niet zegt: er ligt namelijk een bal voor de open goal om efficienter en minder indringend te werken door over te gaan naar een systeem van 45.000 verdacht meldingen per jaar in plaats van bedrijven en banken op te schepen met 2 miljoen meldingen ongebruikelijke transacties. Dat kan per eind van de maand zelfs geregeld zijn. Volgens zijn eigen mensen.

Wie zijn wij om dit te zeggen?

Wij zijn van Human Rights in Finance.EU en hebben vorig jaar samen met negen andere belangenorganisaties en bijna 15000 klanten een petitie aangeboden aan de 2e kamer zodat ze heel snel over zouden gaan naar het Europese systeem van verdacht meldingen. In de brief aan de Tweede Kamer hebben we WOO informatie gestopt die laat zien dat het ook volgens medewerkers Financiën heel snel kan. En op onze eigen site hebben we de nieuwe tekst van de AmvB neergezet die, eenmaal aangenomen, Nederland heel veel miljoenen kosten en ergernis gaat besparen.

Wat de Minister met dit konijn van gegevensdeling doet, is hopen dat het publiek en parlement niet in de gaten heeft dat DNB al in 2022 adviseerde dat we miljoenen aan efficientie winst kunnen boeken door nu alvast over te gaan op melding ongebruikelijke transacties. Maar de Minister wil heel graag tot 2027 wachten en dan elk jaar 2 miljoen ongebruikelijke transactiemeldingen blijven krijgen in het FIU sleepnet, in plaats van de normale 45.000 verdachtmeldingen die we onder EU systeem zouden doen.

Lees er meer over op onze site, daar kun je ook de brief downloaden die we stuurden aan parlement. En laat vooral ook je eigen stem horen richting het parlement en je eigen favoriete partij.
https://hrif.eu/2025/01/ganunaareumodel/

PS. Dit is onze eerste post hier, maar als je goed op onze website kijkt kun je zien dat wij de partij zijn die met disclosure, publiciteit, een legal opion en abusemelding AWS Hosting het bancaire sleepnet vorig eind juni uit de lucht hebben weten te krijgen. En dat we dat FIU Sleepnet als tweede sleepnet op het vizier hebben staan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.