image

Energiewet verplicht vervangen analoge meter door digitale of slimme meter

maandag 20 januari 2025, 15:29 door Redactie, 27 reacties

De Energiewet die dit jaar ingaat verplicht het vervangen van een analoge energiemeter door een digitale of slimme meter. Wie niet meewerkt aan het vervangen van de analoge meter riskeert een boete. "Iedereen met een analoge meter mag zelf kiezen tussen een digitale of slimme meter. Het blijft dus mogelijk de slimme meter te weigeren, maar dan krijg je in plaats daarvan een andere digitale meter, die niet op afstand kan worden uitgelezen", zo laat Vereniging Eigen Huis weten.

Dit jaar ontvangen mensen met een analoge meter een brief van de netbeheerder over de vervanging van de oude meter. "We starten in 2025 met het vervangen van de analoge meters. Dit proces duurt drie jaar. Als u een analoge meter heeft, krijgt u een brief van de netbeheerder uit uw eigen regio zodra u aan de beurt bent. De netbeheerder vraagt in deze brief om te kiezen welke digitale of slimme meter u wilt en wanneer de monteur bij u langs mag komen om de meter te vervangen", zo laat de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur weten. De toezichthouder voegt toe dat iedereen met een analoge meter zelf mag kiezen tussen een digitale of slimme meter.

Het wetsvoorstel voor de Energiewet werd vorig jaar juni door de Tweede Kamer aangenomen. SP, Forum voor Democratie en JA21 stemden toen tegen. Afgelopen december ging de Eerste Kamer akkoord, waarbij toen alleen Forum voor Democratie en JA21 tegen stemden. Onlangs bleek dat tientallen Belgen vorig jaar door hun netbeheerder zijn aangeklaagd voor het weigeren van een digitale/slimme meter.

Reacties (27)
20-01-2025, 15:58 door Anoniem
En wanneer je vraagt om vervanging blijkt de netbeheerder onvoldoende capaciteit te hebben om hem te installeren.
20-01-2025, 16:33 door Anoniem
En wat is de baat van het vervangen van een analoge meter naar een digitale "domme" meter? Ik dacht altijd dat ze die slimme meters aan het aanprijzen waren op het feit dat je ze van afstand uit kon lezen en in noodgevallen kon zeggen dat ze de stroom moeten uitschakelen. Bron: https://www.security.nl/posting/826878/Jetten+over+actieplan%3A+de+minister+gaat+niet+in+uw+meterkast+zitten
20-01-2025, 16:53 door Anoniem
Je kunt wel tegen de slimme meter zijn, maar je sluit jezelf wel uit voor Dynamische energiecontracten. Die energie-providers eisen namelijk dat je een slimme meter in huis hebt. Er zijn (dynamische) energieleveranciers die geen boete eisen voor het hebben van zonnepanelen, terwijl de andere energie-providers dit wel doen. Het is om die reden waarom ik kon overstappen om die boete te ontlopen.

Een aanrader is wel om de contracten goed met elkaar te vergelijken via een vergelijkingssite.
20-01-2025, 16:58 door Anoniem
Door Anoniem: En wat is de baat van het vervangen van een analoge meter naar een digitale "domme" meter?[/url]


de meter kan niet meer terugdraaien om te salderen.
20-01-2025, 17:13 door Anoniem
Door Anoniem: Je kunt wel tegen de slimme meter zijn, maar je sluit jezelf wel uit voor Dynamische energiecontracten.
Inderdaad nog een voordeel van een niet-slimme meter.
20-01-2025, 18:23 door Anoniem
"De netbeheerder vraagt in deze brief om te kiezen welke digitale of slimme meter"
Als zij dat nou eerder hadden gedaan, was de meter allang vervangen. De communicatie van Enexis bestond voor 99,5 procent uit hoe geweldig zo'n slimme meter voor jou is en letterlijk één regeltje tekst dat je ook een digitale meter kon laten plaatsen. Hoe je dat moest regelen werd nergens duidelijk ook niet op hun site.

Zullen de klantonvriendelijke perikelen van Essent nog wel zijn...
20-01-2025, 18:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En wat is de baat van het vervangen van een analoge meter naar een digitale "domme" meter
de meter kan niet meer terugdraaien om te salderen.
Dat zou een te groot voordeel zijn, en bovenal klantvriendelijk, voor de klant en dat moeten we uiteraard met zijn allen helemaal niet willen!
20-01-2025, 20:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En wat is de baat van het vervangen van een analoge meter naar een digitale "domme" meter?[/url]


de meter kan niet meer terugdraaien om te salderen.
De digitale meter heeft een dubbel telwerk, zodat salderen gewoon mogelijk is - al 15 jaar
Iets gemist qua technologie de laatste tijd?
20-01-2025, 20:50 door Anoniem
Zoiets geeft totaal niet de indruk dat er lobbyistische, eigengewin, belangen achter steken. De salderingsregeling is ook, uiteindelijk, geen farce gebleken, toch? Iedereen tevreden over de aankomende negatieve teruglevering afrekening, toch? *kuch* Hoe durft u terug te leveren terwijl de zon krachtig schijnt en wij nog steeds niet in staat zijn om milieuvriendelijk (denk aan toekomstig chemisch afval) dat op te vangen en zeer lange tijd te bewaren voor toekomstige uitgifte, zonder toekomstige vergiftiging van onze leefomgeving? We doen het voor de toekomst van onze kinderen, absoluut niet om enkelen, over onze grenzen heen, nog meer te verrijken, toch?

Eind van het liedje, dat is exact wat we werkelijk aan het doen zijn. En langere tijd nog gesubsidieerd ook met belastinggeld van anderen die zich dat, toen niet en nu niet, niet konden veroorloven. Dus wie betaalt, en wie graait?

Ja, doe maar nog wat meer windmolens in de Noordzee plempen. Geen MER nodig (dan opeens niet), bruinvissen, walvissen, maakt niet uit. Zeevogels, doen er niet toe. Die stroom kan naar BASF of wie weet meer. Niet naar de burgers die het allemaal ophoesten moeten.

Subsidievrij durven ze het te noemen, "per ongeluk" vergetende dat het aanleggen van aansluiting op het energienet geheel en al niet belastingvrij opgehoest dient te worden door belastinggeld betalende burgers. Kost bakken vol met geld, sloopt de Noordzee, en het nodige andere. Enigszins bekend met hoe daadwerkelijk natuurvriendelijk windmolens onderhouden worden? Het is een en al gif.

Wist u niet? Goh, hoe volledig geïnformeerd wordt u door u geliefde nieuwsbronnen? Is hier een redacteur die dat durft te benoemen, of toe te laten dat het minstens uitgesproken wordt, want velen denken net zo? Want het zijn feiten. Allerlei natuur vergiftende stoffen, in grote hoeveelheden, zijn noodzakelijk om die windmolens hooguit een paar decennia operationeel in stand te houden, daarna worden ze als chemisch afval, niet recyclebaar, gedumpt. En mocht er een nieuwe subsidieregeling komen dan breken ze de huidige af, ver voor hun levensduur, om weer nieuwe te bouwen. Toekomstige troep op troep op troep. Want voor hun is het slechts een "numbers game". Dubbele vergiftiging van milieu en klimaat. Moeilijk boven water te krijgen feiten (want de MSM propaganda is sterk in hun), maar niettemin feiten. Blijf dromen, blijf hopen, blijf bedrogen worden, en de keiharde realiteit ontkennen, omdat anders je ideologisch hartje de werkelijkheid niet aankan. Wensdenken heeft nog nooit tot realiteit geleid. We zijn letterlijk bezig om ware natuurgebieden als onze Noordzee compleet en totaal te slopen, voor minstens vele decennia, zo niet veel langer, voor winstbejag van enkelen. Ten favoure van bedrijfsterreinen als bijvoorbeeld het Belgische BASF die daardoor nog goedkoper nog meer gifstoffen de atmosfeer kunnen inpompen... (PFAS iemand?) maar he, ik heb een "save the whale" speldje op mijn jas dus ik weet waar ik over praat, wat er werkelijk aan de hand is, en kijk mij de planeet redden. *zucht* Nuttige idioten is de Nederlandse vertaling van die welbekende "usefull idiots" in Engelse taal. Maar zij zien dat, blind als ze zijn, anders.

U en mijn kinderen "mogen" daar later in zien te leven, of moet ik zeggen: overleven? Pensioengerechtigde leeftijd kan uiteindelijk weer naar het historische zestigste, misschien vijfenzestige jaar, want velen zullen dat niet halen. Heerlijk, al die geelbruine sulfides inademen. Toch?
20-01-2025, 21:01 door Anoniem
welk artikel in de wet verplicht de plaatsing van een digitale meter? ik kan het niet vinden en het wordt hier ook niet genoemd.
Voor mij tekenen dat het een hoax is.
20-01-2025, 21:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: En wat is de baat van het vervangen van een analoge meter naar een digitale "domme" meter?[/url]


de meter kan niet meer terugdraaien om te salderen.
De digitale meter heeft een dubbel telwerk, zodat salderen gewoon mogelijk is - al 15 jaar
Iets gemist qua technologie de laatste tijd?

Er is salderen of salderen. Salderen op de meter of salderen bij de energie leverancier. Nu je een boete betaalt, ook over het gesaldeerde, is het salderen op nog steeds aantrekkelijk te salderen op de meter, want hoe moet de leverancier boete berekenen als die niet weet hoeveel jij hebt afgenomen in een jaar. Zij krijgen elk jaar van de klant een eindstand.
20-01-2025, 22:55 door Anoniem
Door Anoniem: En wat is de baat van het vervangen van een analoge meter naar een digitale "domme" meter? Ik dacht altijd dat ze die slimme meters aan het aanprijzen waren op het feit dat je ze van afstand uit kon lezen en in noodgevallen kon zeggen dat ze de stroom moeten uitschakelen. Bron: https://www.security.nl/posting/826878/Jetten+over+actieplan%3A+de+minister+gaat+niet+in+uw+meterkast+zitten
Betere meting van het stroomverbruik van bijvoorbeeld LED-verlichting...
21-01-2025, 09:32 door Anoniem
Door Anoniem: En wat is de baat van het vervangen van een analoge meter naar een digitale "domme" meter? Ik dacht altijd dat ze die slimme meters aan het aanprijzen waren op het feit dat je ze van afstand uit kon lezen en in noodgevallen kon zeggen dat ze de stroom moeten uitschakelen. Bron: https://www.security.nl/posting/826878/Jetten+over+actieplan%3A+de+minister+gaat+niet+in+uw+meterkast+zitten
Het 'voordeel' is dat de domme meter 2 kanten op kan meten, dus als je zonnepanelen hebt, had je liever de analoge meter gehouden.
21-01-2025, 09:32 door Anoniem
In een 'tijd als deze' is het spelen met vuur om door te gaan met energiemeters vervangen die op afstand beheerd kunnen worden, zeker als deze ook nog draadloze verbindingen (b.v. 2G) gebruikt voor het beheer ervan. Het is vreemd dat er in de energiewet geen verbod zit op het plaatsen van een slimme meter onder deze verplichting.

Het blijft verder vaag waarom er voor die paar aansluitingen die nog een draaischijfmeter hebben ineens een verplichting komt. Europese regelgeving kan het argument niet zijn want het gaat nog maar om 6,5 % van alle meters. De verplichting van 90% is dus allang gehaald.

Het afschaffen van de salderingsregeling blijft dan over. Het is echter maar de vraag of het geforceerd vervangen uiteindelijk goedkoper is dan het natuurlijk verloop van defecte meters over de jaren vervangen door digitale meters. Analoge meters kunnen in ieder geval nooit ingezet worden bij cyberaanvallen en ze waarborgen 100% privacy.

Als dat laatste belangrijk voor je is dan zou je toch de mogelijkheid moeten hebben om een nieuwe meter zo lang mogelijk tegen te houden en als dat niet werkt kun je een elektricien vragen om je oude draaischijfmeter met een of andere reden terug kan plaatsen, zodat het hele circus vanuit de netbeheerder weer opnieuw kan beginnen.

Het feit blijft wel: een device dat op afstand beheerd kan worden en de fysieke mogelijkheid heeft om op grote schaal energie aan/af te schakelen is een bedreiging voor iedereen die afhankelijk is van het energienet.
21-01-2025, 09:40 door Anoniem
Iemand een idee wat de digitale meter dan precies gaat worden?
Op zich wel ik best zelf in staat zijn om mijn meter digitaal uit te lezen. Ik wil alleen niet dat mijn energie leverancier dat op afstand kan.
En ten tweede hoe wordt gegarandeerd/bewezen dat de digitale meter echt niet op afstand is uit te lezen?
21-01-2025, 11:12 door Anoniem
Door Anoniem: welk artikel in de wet verplicht de plaatsing van een digitale meter? ik kan het niet vinden en het wordt hier ook niet genoemd.
Voor mij tekenen dat het een hoax is.

Hieronder de vermelding naar de wet:
https://www.rdi.nl/onderwerpen/wettelijke-plicht-slimme-of-digitale-meter
21-01-2025, 11:56 door Anoniem
het probleem met een analoge meter is dat deze nooit zijn ontworpen om terug te leveren aan het stroomnet, deze zijn daar dus nooit voor gekalibreerd. Dit zorgt ervoor dat je mogelijk is dat je de hoeveelheid elektriciteit die je teruglevert volgens de meter niet gelijk is aan de hoeveelheid die je echt teruglevert. Hierdoor krijg je te weinig geld voor de stroom geleverd.
21-01-2025, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: het probleem met een analoge meter is dat deze nooit zijn ontworpen om terug te leveren aan het stroomnet, deze zijn daar dus nooit voor gekalibreerd. Dit zorgt ervoor dat je mogelijk is dat je de hoeveelheid elektriciteit die je teruglevert volgens de meter niet gelijk is aan de hoeveelheid die je echt teruglevert. Hierdoor krijg je te weinig geld voor de stroom geleverd.
Klopt, echter is dit maximaal 10 procent. Dat weegt niet op tegen de voordelen die zo'n analoge meter met zich meebrengt.
21-01-2025, 13:07 door Anoniem
De leden van de fractie van NSC vragen of er gehandhaafd wordt op de
verplichting van een slimme meter.
In de Energiewet is geregeld dat netbeheerders aan iedereen die deze nog
niet heeft, een geschikte meetinrichting aanbieden. Het is verplicht een
dergelijke meter te accepteren. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur
(RDI) houdt hier toezicht op, nadat de betreffende bepalingen uit de
Energiewet van kracht worden. Dit staat los van het onderhavige
wetsvoorstel.

De verwachting is dat de implementatiewet van de NIS2 (de Cyberbeveiligingswet) in het derde kwartaal van 2025 in Nederland in werking kan treden. Zolang deze wet ook nog niet in werking is zie ik een goede grond een slimme of digitale meter te weigeren.

https://energiedatawijzer.nl/
Hier vind je alle essentiële informatie over wet- en regelgeving, sectorafspraken en de uitwisseling van gegevens in de energiesector. Voor mij stijgt al deze info wat boven de pet maar er staat nu nog; Zodra de Energiewet en onderliggende regelgeving definitief, is zal de Energiedatawijzer daar naar verwijzen. De Energiewet is nog in ontwikkeling.
Op de Energiedatawijzer staat vastgestelde documentatie en verwijzen we naar wetgeving die op dit moment geldig is.

De dag nadat de nieuwe Energiewet (10 dec jl.)is aangenomen door de Eerste Kamer schrijft VEMW Kenniscentrum en belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers het volgende:

Voor de definitieve datum van inwerkingtreding is het wachten op publicatie per Koninklijk Besluit. Niet alle onderdelen zullen tegelijk in werking treden. De verwachting is dat het grootste deel van de Energiewet in juli 2025 van kracht zal zijn. Het gaat dan om de onderdelen die vrijwel geheel in lijn zijn met de oude Elektriciteits- en Gaswet. Andere, nieuwe onderdelen behoeven een langere implementatie als gevolg van de complexiteit van de onderwerpen. Voor de uitwerking van het hoofdstuk 4 over data moeten nieuwe systemen gebouwd worden en dient een nieuwe gegevensuitwisselingsautoriteit gevormd te worden. Voor deze, meer complexe onderdelen is de verwachting dat ze pas in 2026 in werking zullen treden.
Naast de implementatie dienen ook veel zaken uitgewerkt te worden in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) en in verschillende Ministeriële Regelingen (MR). Hierin worden bepaalde regels en voorwaarden nader uitgewerkt, en dat zal direct impact hebben op aangeslotenen.

"De combinatie van de transitie naar (i) een meer decentrale en duurzame energieopwekking en (ii) een meer digitale samenleving biedt eindafnemers ook de mogelijkheid van een grotere mate van ‘zelfbeschikking’ binnen het elektriciteitssysteem. "

vraag me toch af hoezo zelfbeschikking in trema's is gezet..

"Kortom, data is de drijvende kracht achter de energietransitie. Met juist data-eigenaarschap, transparantie en samenwerking kunnen we energie-efficiëntie verbeteren en een duurzame toekomst realiseren."
Aldus deze website, blijkbaar een kopie van de website van de Europese Commisie die hard werkt aan het realiseren van Smart Grids ( https://energy.ec.europa.eu/topics/markets-and-consumers/smart-grids-and-meters_en )

Ze hebben een heus Energie Data Festival georganiseerd...
https://topsectorenergie.nl/nl/nieuws/terugblik-energiedata-festival-samenwerken-aan-de-toekomst-van-energiedata/

Deze moet ik later nog lezen. De elektrificatie en digitaliseringsdrift (van de energiemarkt) vind ik werkelijk gestoord!
Electricity metering and consumption data interoperability:
https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/f33b3dd9-3a82-11ef-a1cb-01aa75ed71a1/language-en

EC heeft ook eind 2023 een Smart Energy Expert Group gestart. to:
accelerate the digitalisation of the energy system and contribute to the smart energy transition.

Werkelijk waar.. het pleps wordt totaal niet geïnformeerd over waar de Ratten in Brussel mee bezig zijn. Ik wordt zo erg boos over ons medialandschap.
21-01-2025, 13:33 door Anoniem
Daarnaast vermeld nu.nl begin 2024:
Netbeheerders moeten de komende jaren in liefst 2,5 miljoen huishoudens de slimme meter alweer vervangen. Dat komt doordat het netwerk waarmee deze meters communiceren gaat verdwijnen. Die ingreep kost netbeheerders tientallen miljoenen euro's. De uitfasering van de 2G en 3G netwerken heeft grote gevolgen voor de netbeheerders. Slimme meters met een GPRS-verbinding kunnen na de uitfasering van de netwerken geen meterstanden meer versturen.
https://www.nu.nl/tech/6300782/miljoenen-slimme-meters-nu-al-aan-vervanging-toe.htmlo's.

Ze hebben het over de nieuwe generatie NextGen DSMR6 meters, klaar om uitgerold te worden.

Dat betekent dat voor de eerste slimme meters het vervangingsmoment er al aan zit te komen. We staan aan de vooravond van de volgende fase.” De huidige planning is volgens Jellema dat in 2026 de eerste praktijktests met de nieuwe generatie meters moet gaan plaatsvinden, en dat van 2027 tot ongeveer 2035 in alle meterkasten in Nederland nieuwe meters opgehangen worden.
Inmiddels is voor de nieuwe generatie slimme meters een aanbesteding in de markt gezet, zegt Jellema, waarvan de eerste gunningen eind 2024 verwacht worden. “
https://energeia.nl/slimme-meter-zal-plaatsmaken-voor-modulaire-variant/

Die lui gaan het behoorlijk druk hebben..
Je moet voor de gein eens kijken hoeveel en welk soort vacatures die netbeheerders open hebben staan.
Het gaat ze nooit lukken dit...
21-01-2025, 22:47 door Anoniem
Dat wordt nog interessant, mijn broer heeft nog een oude ferarismeter die terugdraait en zonnepanelen. Ze kwamen onlangs bij hem om de meter te vervangen voor een slimme meter. Maar dat lukte dus helemaal niet. Hij woont in een huurwoning en vroeger zijn eengezinswoningen opgedeeld in onder en bovenwoningen. Doordat er een portiek is geplaatst en een extra meter bij de huidige zitten die meters nu erg ongelukkig gesitueerd, je kunt de standen aflezen maar daar is alles mee gezegd, ze zitten nu als het ware in het portiek. Ze kunnen er niet zo simpel bij. Dat moet er een her en der gebroken worden. Daar heeft men in 1989 blijkbaar niet echt over nagedacht. Dat geldt voor de gehele straat.
De monteur is weggegaan omdat het niet lukte om de meter te vervangen, de hele straat heeft zonnepanelen gekregen van de woningbouwvereniging dus ik ben dan ook heel erg benieuwd hoe deze operatie eruit komt te zien.
Dus de ambitie om alles te vervangen voor een bepaalde datum met weinig personeelscapaciteit en dat ze ook al bezig zijn om slimme meters weer te vervangen (want die dingen gaan niet zo lang mee) durf ik te wedden dat het niet gaat lukken. Ik heb zelf ook een feraris die al jaren terugdraait. We gaan het allemaal zien.
21-01-2025, 22:47 door Anoniem
Door Anoniem: In een 'tijd als deze' is het spelen met vuur om door te gaan met energiemeters vervangen die op afstand beheerd kunnen worden, zeker als deze ook nog draadloze verbindingen (b.v. 2G) gebruikt voor het beheer ervan. Het is vreemd dat er in de energiewet geen verbod zit op het plaatsen van een slimme meter onder deze verplichting.

Het blijft verder vaag waarom er voor die paar aansluitingen die nog een draaischijfmeter hebben ineens een verplichting komt. Europese regelgeving kan het argument niet zijn want het gaat nog maar om 6,5 % van alle meters. De verplichting van 90% is dus allang gehaald.

Het afschaffen van de salderingsregeling blijft dan over. Het is echter maar de vraag of het geforceerd vervangen uiteindelijk goedkoper is dan het natuurlijk verloop van defecte meters over de jaren vervangen door digitale meters. Analoge meters kunnen in ieder geval nooit ingezet worden bij cyberaanvallen en ze waarborgen 100% privacy.

Als dat laatste belangrijk voor je is dan zou je toch de mogelijkheid moeten hebben om een nieuwe meter zo lang mogelijk tegen te houden en als dat niet werkt kun je een elektricien vragen om je oude draaischijfmeter met een of andere reden terug kan plaatsen, zodat het hele circus vanuit de netbeheerder weer opnieuw kan beginnen.

Het feit blijft wel: een device dat op afstand beheerd kan worden en de fysieke mogelijkheid heeft om op grote schaal energie aan/af te schakelen is een bedreiging voor iedereen die afhankelijk is van het energienet.

Onzin. De meters kunnen niet op afstand beheerd worden. Dat was de les in de Oekraïne van een aantal jaar geleden, de Nederlandse energiewereld heeft die les heel goed begrepen.
22-01-2025, 12:37 door Anoniem
Anoniem hierboven noemt het een fabel dat slimme meters op afstand beheerd kunnen worden. Dat is dus pertinent onwaar. Hoe denk je anders dat het overbelaste netwerk en de toenemende vraag naar electriciteit en de digitalisering van de energiesystemen dmv smart grids geregeld wordt?

Wat betekent interoperabiliteit, flexibiliteit in energievraag- en aanbod, en data uitwisseling in alle wetgeving genoemd over slimme meters (ofwel digitalisering van het energiesysteem) dan anders volgens jou?
Het wordt niet expliciet genoemd maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is.

Hier lees je in iedergeval wat de EU verordeningen erover schrijven. Defenities van:
Slimme-metersysteem": een elektronisch systeem dat de elektriciteit die in het net wordt ingevoed of die uit het net
wordt verbruikt kan meten, dat meer informatie verstrekt dan een conventionele meter, en dat data kan verzenden
en ontvangen voor informatie-, monitoring- en controledoeleinden door middel van een vorm van elektronische
communicatie;

24) "interoperabiliteit": in de context van slimme-metersystemen, de mogelijkheid van twee of meer energie- of
communicatienetwerken, -systemen, -apparaten, -toepassingen of -componenten om samen te werken om
informatie uit te wisselen en te gebruiken om bepaalde vereiste functies uit te oefenen;

https://www.edps.europa.eu/sites/default/files/publication/12-06-08_smart_metering_nl.pdf

Ik kan me niet onttrekken aan de gedachte dat de energietransitie die wordt 'veroorzaakt' door de 'klimaatcrisis' gewoon een ordinaire manier is om data te verkrijgen en te verhandelen. Men moet toch die enorme eurobonds leningen die aangegaan zijn ( en die door Draghi als een uitstekende manier worden aangeprijst om verdere waanzin door te voeren) weer ergens van betalen. (Net als onze medische gegevens die te grabbel worden gegooid) Los van de controle en macht over het plebs die het de geeft.
https://www.netbeheernederland.nl/digitalisering-en-data/digitalisering-data

Tegenover de kansen die data bieden voor de energietransitie, staan ook zorgen: over de zeggenschap van burgers en hun gegevens, over de cyberveiligheid van de energievoorziening en over de verdeling van de lasten en lusten van een datagedreven energiemarkt.

Hoe zorgen we dat al die data worden gebruikt voor een maatschappelijk verantwoorde energietransitie? Over die vraag gaat dit rapport.
https://www.rathenau.nl/nl/klimaat/stroom-van-data
23-01-2025, 21:02 door Anoniem
Door Anoniem: het probleem met een analoge meter is dat deze nooit zijn ontworpen om terug te leveren aan het stroomnet, deze zijn daar dus nooit voor gekalibreerd. Dit zorgt ervoor dat je mogelijk is dat je de hoeveelheid elektriciteit die je teruglevert volgens de meter niet gelijk is aan de hoeveelheid die je echt teruglevert. Hierdoor krijg je te weinig geld voor de stroom geleverd.

Toch wel.
Er zijn analoge meters die niet terugdraaien, deze kunnen dus niet gebruikt worden voor levering, maar de meeste zijn daar wel voor ontworpen en daarbij is dat ook geen probleem.
02-02-2025, 22:19 door Anoniem
Door Anoniem: welk artikel in de wet verplicht de plaatsing van een digitale meter? ik kan het niet vinden en het wordt hier ook niet genoemd.
Voor mij tekenen dat het een hoax is.

Ik ben ook nog geen wet tegen gekomen.
Slechts wat tekst op de website van het RDI

Alle argumenten voor die ik hier en op de RDI site lees, gaan over een voor de energie leverancier gunstige bedrijfsvoering.
Dat is iets waar wetgeving helemaal niet over gaat.
Vergeet niet dat RDI gewoon een bedrijf is (zie KvK).
Gewoon een club die onder het mom van vermeende wetgeving de zakenlijke belangen van commerciele bedrijven behartigt.
Het zelfde geld voor wat er uit Brussel komt. Het Nederlandse volk heeft duidelijk tegen bemoeienis uit Brussel gekozen, maar dat vergeten we gemakshalve gewoon even.

De slimme meters voldoen niet aan Europese stralings eissen (er zit immers een draadloos verbindings systeem in)
En niemand heeft de aangeboden meters (dom of slim) geinspecteerd op functionaliteit.

Zij die geen zonne panelen op het dak hebben liggen, gaan geen stroom terug leveren, dat moge duidelijk zijn.
Zij die dat wel doen verlagen de druk op de energie centrales (het is wat complexer dan dat, maar daar komt het hoe dan ook op neer)

Wat ook niemand schijnt te beseffen is dat de meters met een draadloze verbinding (en wie heeft gecontroleerd of de niet slimme meters dat niet hebben ?) voorzien zijn van een schakel contact waarmee de brave burger met 'enige' betalings achterstand zomaar even van het net kan worden afgeschakeld.

"Dat zullen ze toch nooit doen !" Ohhh weet jij het zeker ?

Ik denk dat het hier inderdaad om een hoax gaat
03-02-2025, 14:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: welk artikel in de wet verplicht de plaatsing van een digitale meter? ik kan het niet vinden en het wordt hier ook niet genoemd.
Voor mij tekenen dat het een hoax is.

Hieronder de vermelding naar de wet:
https://www.rdi.nl/onderwerpen/wettelijke-plicht-slimme-of-digitale-meter

Dit is een verhaaltje; waar staat het in de wet??
03-02-2025, 16:22 door Anoniem

Onzin. De meters kunnen niet op afstand beheerd worden. Dat was de les in de Oekraïne van een aantal jaar geleden, de Nederlandse energiewereld heeft die les heel goed begrepen.

O nee?

https://afschakelplan.fluvius.be/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.