De Eerste Kamer debatteert morgen over een verbod op cashbetalingen voor goederen van boven de 3.000 euro. Volgende week dinsdag zal de senaat over het wetsvoorstel stemmen. De Tweede Kamer ging afgelopen september al akkoord. Het verbod voor contante betalingen boven de drieduizend euro geldt niet voor transacties tussen particulieren.
Vorig jaar mei werd de Europese Anti-Money Laundering Regulation aangenomen. Deze verordening omvat een verbod op contante betalingen boven de tienduizend euro voor personen die handelen in goederen of die diensten verlenen. Het kabinet wil echter een verbod vanaf drieduizend euro. Bij de behandeling van de wet in de Tweede Kamer vorig jaar kreeg een amendement om de limiet op tienduizend euro te zetten geen voldoende stemmen.
"Betalingen met contant geld zijn voor criminelen een veelgebruikte manier om geld wit te wassen", aldus het ministerie van Financiën. Het voorstel om de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) aan te passen zou volgens het kabinet moeten helpen bij het bestrijden van witwassen. Het voorstel werd in de Tweede Kamer met 96 stemmen voor en 54 tegen aangenomen. PVV, BBB, DENK, FVD, SGP en JA21 stemden tegen.
Ondernemers vrezen dat ze omzet zullen verliezen. "Ik ga klanten kwijtraken. Er zijn mensen die alleen maar contant willen betalen. En als je dan tegen die mensen zegt dat je maar 3.000 euro cash mag aannemen, dan gaan ze ergens anders heen. Waar ze wel trucks van 15.000 euro met cash kunnen betalen. Je raakt toch een deel van je handel kwijt hierdoor", zegt een truckhandelaar tegenover EenVandaag. Hij is bang dat klanten naar Duitsland gaan, waar een limiet van 10.000 euro wordt gehanteerd.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.