Het verkeer van en naar Androidtelefoons en iPhones moet verder worden versleuteld, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. De meeste websites maken inmiddels gebruik van https en chatapps zoals Signal, WhatsApp en iMessage passen end-to-end encryptie toe. Toch hebben niet alle mobiele apps als het om encryptie gaat hun zaakjes op orde en is er nog een wereld te winnen, aldus de EFF.
Zo kunnen app-ontwikkelaars op Android nog steeds gebruikmaken van een optie die ervoor zorgt dat hun app clear text/onversleutelde requests verstuurt. Dergelijke requests lekken allerlei informatie en zijn voor verschillende aanvallen te misbruiken. "Androidgebruikers zouden dergelijke requests van apps moeten kunnen blokkeren. Hoewel het door een gebrek aan kennis lastig kan zijn voor gebruikers om security-instellingen zelf in te stellen, zou het een waardevolle instelling zijn om aan te bieden", merkt de burgerrechtenbeweging op.
In het geval van iOS richt de EFF haar pijlen op Apples Private Relay. Deze feature verbergt het ip-adres van gebruikers voor de websites die ze bezoeken. Private Relay is echter alleen beschikbaar voor gebruikers met een iCloud Plus-abonnement en alleen beschikbaar in Safari. "Het zou beter zijn om het gratis te maken en Private Relay verder binnen iOS uit te breiden, met name voor apps." De EFF ziet ook een mogelijkheid om een soortgelijke feature binnen Android aan te bieden, die dan overal gebruikt zou moeten worden in plaats van alleen in de browser.
Om het verkeer van gebruikers te versleutelen en het ip-adres te verbergen kan er ook gebruik worden gemaakt van een vpn. "Maar het gebruik van vpn's alleen voor dit doel zou met moderne encryptieprotocollen die kunnen worden gebruikt om de gebruiker te beschermen overbodig moeten worden", aldus de EFF. De burgerrechtenbeweging stelt dat apps op allerlei manieren gegevens van gebruikers kunnen lekken, maar dat in het geval van apps die hun eigen encryptie gebruiken of alleen het onversleutelde HTTP, gebruikers de netwerktoegang voor deze apps zouden moeten kunnen blokkeren.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.