Door Anoniem: “Vooral in een stedelijke context, waar zo'n leeftijdscontrole dreigt te ontaarden in een verbale aanval op de verkoper. In een kleine minderheid van de gevallen kan het zelfs escaleren tot fysiek geweld.”
Alles wat je als verkoper doet, kan uitmonden in fysiek geweld als je te maken hebt met een verknipte klant. Dat draait om persoonlijkheid en psychologie, niet om de situatie zelf. Jij slaat toch ook niet ineens aan het schelden of geweld gebruiken omdat iets in een winkel je niet bevalt? (Althans, dat mag ik hopen.)
Is elke klant die het niet ermee eens is dat hij/zij een bepaalde leeftijd moet hebben voor tabak, sigaretten, alcohol en krasloten
verknipt?
Jij lijkt ook niet bekend te zijn met het feit dat alle
wetgeving geformuleerd wordt vanuit de behoeftes van de
hogere milieus in de maatschappij, wat men vroeger "bourgeoisie" (bezittende klasse) noemde en wat men tegenwoordig gelijk kan stellen aan gegoede, hoog opgeleide milieus (maatschappelijke klassen) met het nodige (kapitaal)bezit (eigen huis, goeie auto, gevulde spaarrekening of beleggingen, e.d.).
Hoeveel mensen uit de onderklasse en de arbeidersklasse zitten er in de Tweede Kamer, de wetgevende macht?
Dit leidt tot een soort cultuurimperialisme waarbij de in de hogere milieus heersende opvattingen, wereldvisies, politieke standpunten en omgangsvormen / gewoonten en idealen worden opgelegd aan de lagere milieus, die hun
eigen verzameling (cultuur) van deze dingen hebben.
Dat feit zakt tegenwoordig steeds meer weg uit het collectieve bewustzijn of in de publieke discussie, maar het is er wèl.
Dat dat wegzakt is een gevolg van de
neoliberale ideologie -feitelijk een ideologie van de kapitaalkrachtige klasse- die benadrukt dat het aan het
individu ligt hoe ver (hoog) hij/zij in de maatschappij komt - daarmee het bestaan van zeer verschillende milieus min of meer voor irrelevant verklarend.
Dit, terwijl onze samenleving juist steeds meer trekken gaat vertonen van een
standenmaatschappij, waar de verticale mobiliteit van mensen nauwelijks meer bestaat.
Het is deze herontwikkeling -feitelijk een terugkeer- van maatschappelijke standen, die mensen steeds meer vastketent in de stand waarin zij geboren worden. Dat is een andere manier om te zeggen, dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt.
In Nederland.
Zullen we het van daaruit eens hebben over de behoefte van jongeren aan tabak, sigaretten, alcohol en krasloten?
Hoe dringend is het bijvoorbeeld voor een jongere in een achterstandssituatie om zijn haar kognitieve vermogens in optimale toestand te houden wanneer diezelfde jongere geen schijn van kans maakt om ooit een hogeschool of universiteit te bezoeken?