image

EFF: online tracking volledig doorgeslagen, surveillance businessmodel internet

vrijdag 28 maart 2025, 09:43 door Redactie, 11 reacties

Het online volgen van mensen is compleet doorgeslagen en surveillance is inmiddels het businessmodel van het internet geworden, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. De grootschalige dataverzameling is volgens de EFF niet alleen eng, maar ook gevaarlijk. Zo zijn er voorbeelden bekend van fraudeurs die specifiek informatie kochten om zo kwetsbare ouderen te vinden, blijkt dat overheidsdiensten zonder gerechtelijk bevel locatiegegevens en browsegegevens aanschaffen en gebruiken bedrijven de informatie om financieel kwetsbare mensen te benaderen.

"Online tracking is overal aanwezig omdat het zo winstgevend is. Techbedrijven verdienen enorme bedragen met gerichte advertenties gebaseerd op je online activiteiten", stelt de burgerrechtenbeweging. "Gedragsgericht online adverteren heeft surveillance het businessmodel van het internet gemaakt." De EFF voegt toe dat bedrijven worden aangezet om zoveel data van mensen als mogelijk te verzamelen, om die vervolgens op grote schaal via advertentienetwerken te delen, en dat allemaal zonder toezicht.

De EFF stelt dat het stoppen met surveillance gebaseerde advertenties essentieel is om een veiliger en meer privé web te krijgen. Daarvoor zou er idealiter sterke wetgeving moeten komen, maar dat laat nog te wensen over, aldus de burgerrechtenbeweging. Die merkt op dat internetgebruikers in de tussentijd browser-extensies kunnen gebruiken om tracking en online advertenties te blokkeren.

Reacties (11)
28-03-2025, 09:52 door Anoniem
Binnenkort niet alleen op het internet, maar ook ook overal buitenshuis. De zaktracker (telefoon) hebben de meeste mensen al bij zich en de gezichtsherkenings en ANPR camera's doen de rest.
28-03-2025, 10:01 door Anoniem
Deze surveillance gaat het internet zo als het nu is de das om doen.
28-03-2025, 10:15 door Named
Eindgebruikers willen gemak en hebben vaak niet door wat de kosten daarvan zijn. En ze hebben natuurlijk nooit tijd over, dus verdiepen ze zich er nooit in. Een aantal goede media rapportages en nieuwsberichten over hoe deze tracking en het verkoop van die data het leven van mensen heeft geruïneerd of zelfs gekost zou goed doen aan de bewustzijn onder de gemiddelde bevolking. Advies om een adblocker te installeren mag er ook bij komen, zeker gezien het NSA-geadviseerd is.

En de autoriteiten zouden harder mogen ingrijpen en handhaven bij cookie banners die niet voldoen.
Gewoon pijnlijke boetes uitdelen en als er geen overduidelijk bewijs is, stevige waarschuwingsbrief sturen.
Niet om te dreigen, maar gewoon om de beheerder even wakker te schudden.

De meeste websites hebben advertenties en tracking omdat het geld oplevert. Dit is vaak om de kosten te vergoeden, gezien een website hosten niet bepaald gratis is. Ik denk dat dit een kern oorzaak is van de hele advertentiemarkt, en als dit opgelost kan worden zal de noodzaak voor tracking afnemen. Mogelijk kan dit een feature worden in adblockers waar advertentie-vrije websites een mini-donatie krijgen? (willekeurig idee)
28-03-2025, 11:34 door Anoniem
Überwachungskapitalismus

Het surveillancekapitalisme is een concept uit de politieke economie dat de wijdverbreide verzameling en het tot handelswaar maken van persoonlijke gegevens door bedrijven beschrijft. Dit fenomeen onderscheid zich van overheids- of staatssurveillance, hoewel deze elkaar wederzijds kunnen versterken. Het concept van het surveillancekapitalisme, zoals beschreven door Shoshana Zuboff, wordt gedreven door de zucht naar profijt, en ontstond toen de advertentie industrie de mogelijkheid zag om de persoonlijke gegevens van consumenten op een meer gerichte wijze uit te buiten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Surveillance_capitalism
28-03-2025, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem: Überwachungskapitalismus

Het surveillancekapitalisme is een concept uit de politieke economie dat de wijdverbreide verzameling en het tot handelswaar maken van persoonlijke gegevens door bedrijven beschrijft. Dit fenomeen onderscheid zich van overheids- of staatssurveillance, hoewel deze elkaar wederzijds kunnen versterken. Het concept van het surveillancekapitalisme, zoals beschreven door Shoshana Zuboff, wordt gedreven door de zucht naar profijt, en ontstond toen de advertentie industrie de mogelijkheid zag om de persoonlijke gegevens van consumenten op een meer gerichte wijze uit te buiten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Surveillance_capitalism
Ook zichtbaar bij de lokale supermarkt. Bijvoorbeeld bij de Lidl moet een APP van Lidl de telefoon hebben staan ander moet je het volle pond betalen voor een aanbiedingsartikel.

De klanten hebben een APP voor verschillende supermarkten en vinden wel goed.

Bij de Aldi is een aanbieding nog voor elke klant en niet voor selectief deel van de klanten.
28-03-2025, 12:38 door Anoniem
Vanuit security perspectief gezien nemen de aanvalsoppervlakten en bedreigingen daardoor alleen maar toe. Datalekken uit onverwachte hoek met wie weet welke gevoelige informatie die bevatten, hetgeen bijvoorbeeld de kans op hacking of phishing vergroot, maar ook de kans op chantage of bedreiging (denk aan doxen door groepen fanaten). Een (strategische) functionaris die langere tijd wordt vastgezet of overspannen raakt omdat een overheidscomputer een onterecht kruisje in een database heeft gezet (bv: gezichtsherkenning match met een gezochte crimineel, inbeslagname kritische mobiel wegens CSS foutje, Toeslagen affaire variant, genoeg voorbeelden waar het fout is gegaan en die kans daarop wordt alleen maar groter).

Feit is dat de nodige organisaties niet echt in staat zijn de bij hun aanwezige persoonlijke gegevens adequaat te beschermen (en/of zich in een land bevinden waar corruptie onderdeel is van de norm), en hoe meer dat continentaal, zo niet grotendeels mondiaal, wijdverbreid gedeeld wordt (denk aan de kracht van metadata uit verschillende bronnen om toch personen te kunnen identificeren; alsmede de kracht van "store now, decrypt later" als dat vrijkomt), want de ketting is zo sterk als haar zwakste schakel. Nog afgezien dat het minder vriendelijke "state actors" in staat stelt om makkelijker nog grotere datasets tegen ons in te zetten, of zelfs als er een minder volksvriendelijk bewind aan de macht komt en vermeende tegenstanders (of welke als zodanig geziene bedreiging dan ook) de figuurlijke nek omgedraaid gaat worden. Met daarnaast de neiging om het zo lang als mogelijk onder het tapijt te houden en anders het te ontkennen of op de lange baan te schuiven.
28-03-2025, 12:49 door Anoniem
Door Named: [...] adblockers waar advertentie-vrije websites een mini-donatie krijgen? (willekeurig idee)

Het gebruik van 'Acceptable ads' whitelisting onder AdBlock Plus leidde tot een controverse en afhakende gebruikers.

https://en.wikipedia.org/wiki/Adblock_Plus#Reception
28-03-2025, 13:36 door Anoniem
Die surveillance op het internet zal nog wel.
De overheid wil me te graag mee doen. Dat is het daadwerkelijke probleem.
28-03-2025, 18:58 door Anoniem
Het hebben van data moet tot een risico gemaakt worden, en dat kan je naar mijn mening doen door datalekken extreem risicovol te maken. Bijvoorbeeld door een bedrag te koppelen per gelekt gegeven of per volume. Zo gaan (grote) datalekken miljoenen kosten, en dan is er ineens budget om de boel deugdelijk te beveiligen of om aan data minimalisatie te doen.
29-03-2025, 02:08 door Anoniem
Je kunt wel diverse Add=blockers installeren en dan heb je weer een unieke browser fingerprint waardoor ze je kunnen tracken. Veel beter is het om de Tor browser te installeren en gebruiken en/of een abbo te nemen bij Mullvad VPN.

Simpel zat.
29-03-2025, 08:19 door Anoniem
En de Nederlandse Overheid met haar spionage afdeling de AIVD (en de NCTV) doet de rest
Alle gegevens van alle Nederlanders worden getapt (sleepwet) en opgeslagen en BEWAARD oneindig.
Waarom? Voor later , je weet nooit . Om nog eens terug te zoeken om je wanneer nodig kunnen te kunnen pakken op iets ....
De overheid is je grootste vriend in deze
Zij denkt, luisterd en kijkt met je mee.
De belastingdienst plus de banken samen hadden nog niet genoeg info over je (jezeus ,wat weten die veel !!hebben we niets geleerd van wo2?) zelfs je geloofsovertuiging of politieke partij) kortom ALLES.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.