image

Veel kritiek op vaatwasser die bepaalde features alleen via app biedt

vrijdag 28 maart 2025, 16:22 door Redactie, 31 reacties

Het relaas van softwareontwikkelaar en Youtuber Jeff Geerling over zijn vaatwasser die bepaalde features alleen via een smartphone-app biedt heeft voor duizenden boze reacties op internet gezorgd. Geerling beschrijft op X en in een blogpost hoe zijn nieuwe vaatwasser zoiets als een schoonmaakbeurt alleen maar uitvoert via de bijbehorende app. Om de app te gebruiken moet de vaatwasser met het wifi-netwerk zijn verbonden en is een cloudaccount vereist. Pas dan zijn alle features te gebruiken.

Geerling beklaagt zich waarom een vaatwasser met internet verbonden moet zijn voor het uitvoeren van een eenvoudige schoonmaakbeurt. Zijn YouTube-video over het onderwerp werd bijna 700.000 keer bekeken en leverde zo'n 11.000 reacties op, vooral van mensen die zeer kritisch over deze ontwikkeling zijn. Ook op Hacker News en Reddit blijkt uit de vele honderden reacties vooral veel ongenoegen dat fabrikanten mensen steeds meer richting apps en de cloud opduwen. Onlangs uitte ook een Britse organisatie kritiek op het steeds vaker verplicht gebruik van smartphone-apps en sprak over de 'tirannie van apps'.

Geerling stelt afsluitend dat mensen fabrikanten niet met dit gedrag moeten laten wegkomen. Ook voelt deze ontwikkeling voor hem als onderdeel van het gepland overbodig maken van producten. "Als je een cloud-app hebt, houdt dat in dat er een clouddienst moet zijn. Dat kost geld om te onderhouden. En als er geen abonnement is, kan dat twee dingen inhouden. Ze verkopen je data al of op een gegeven moment stopt de service omdat het een kostenpost is en verlies je allerlei features, of het wordt een abonnementsmodel."

Daarnaast noemt Geerling dergelijke apparaten een kwetsbaarheid in het lokale netwerk. "Ik wil niet dat Bosch volledige internettoegang tot mijn lokale netwerk heeft." Een oplossing zou kunnen zijn om de vaatwasser in een apart VLAN te plaatsen, maar dat is iets wat de meeste mensen niet weten te doen en ook niet nodig zou moeten zijn. "Dit is een vaatwasser!", aldus Geerling. Hij pleit dan ook voor 'eerst lokaal, dan pas cloud'.

Image

Reacties (31)
28-03-2025, 16:55 door Anoniem
Niet alleen de vaatwasser. Ook de wasmachines en drogers van AEG hebben functionaliteiten die alleen via de app te benaderen zijn. Zelfs iets simpels als de stand voor sportkleding.
28-03-2025, 17:06 door Anoniem
Ze willen dat ze uiteindelijk alles subscription-based kunnen doen. Daarom proberen ze beetje bij beetje dingen naar een app te pushen en aan de 'cloud' te hangen.
Net als Adobe bijvoorbeeld. Daar huur je nu ook vrijwel alle software en kan je die niet meer in 1x kopen.
28-03-2025, 17:12 door Anoniem
Die vaatwasser staat dus prima waar-ie staat: in de winkel.
28-03-2025, 17:21 door Anoniem
Bizar dit. Men is helemaal van het padje af met dit soort dingen. Waarom moet een vaatwasser aan een cloud account gekoppelt worden ? Alles is steeds in het nieuws als het gaat om security en fabrikanten duwen ons de afgrond in wat internet heet, bizar dit. Is de cloud dienst niet meer beschikbaar of de app, gooi dan maar je vaatwasser weg, want die is dan niet helemaal meer te bedienen. In de praktijk is mijn ervaring dat dat max 5 jaar is, dat zie je al met de ondersteuning van TV's waarbij de apps het soms na 3 jaar al niet meer doen. Iedereen is echt de weg kwijt, volgens mij....
28-03-2025, 17:32 door Anoniem
Klacht indienen bij de AP over vaatwassers die mensen chanteren om hun data af te geven. Is een soort "Betaal of oké" verhaal. Als men geen data afgeeft, dan kan men geen milieuvriendelijk programma draaien. Als men geen data afgeeft, dan kan men dit niet en dat niet.

Meta krijgt daar een boete voor. Dan Bosch ook een boete geven.
28-03-2025, 17:50 door Anoniem
Ervaringen met mijn oude smart TV, apps die niet of nauwelijks onderhouden werden, geen nieuwe oh-leuk apps meer. En de oude apps werkten één voor één niet meer wegens geforceerde updates van de software van de TV zelf.

Hoe het zou moeten zijn is alles bedienbaar vanaf het apparaat of een eventuele afstandsbediening. En een "harde" schakelaar om wifi op die dingen uit te kunnen zetten. Andere spullen horen gewoon niet meer in de winkel te staan. Of bij de autodealer voor iets simpels met vier wielen en een stuur.

Anders gewoon van de markt weren want het zijn allemaal platformen voor ddos aanvallen en nog veel ergere zaken. En nog veel te veel speurneuzen die menen dat als ze je IP hebben, je gelijk schuldig bent of verantwoordelijk en aanspakelijk systeembeheerder. Daarnaast zijn apps beruchte privacysnuffelaars. Extra gevaarlijk op gehackte telefoons. Geef mij maar een magnetron met twee draaiknoppen. Al die displays ben ik zat, ook al omdat je bij elke hik van de stroomtoevoer al die klokken weer gelijk met zetten. Je blijft aan de gang met al die digitale dingen, terwijl je dan alweer goed moet nadenken wat je zèlf er ook al weer van plan was om mee te doen. Dertig jaar geleden was zo een LCD display nog modern. Maar het is alleen maar gekloot, zeker voor apparaten die je niet dagelijks gebruikt. Het zijn ondingen.
28-03-2025, 17:52 door Anoniem
Wasmachinefabrikant Miele GmbH is bezig met het uitrollen van een prepaid appWash in de door hen beheerde wasserettes in de grote Europese studentensteden. Zonder die app kan men in menig studentenflat of -pand niet de was doen. Ook menige zorginstelling voor jongeren moet er aan geloven. Gewoon de was doen kan niet meer zonder app.

Vroeger gebruikte men daarvoor metalen was- en droogmunten en een analoog mechaniek. In het begin bood Miele nog een eenvoudige, handige en privacyvriendelijke app, maar inmiddels bevat de appWash app, naast onnodige toeters en bellen, ook een privacyschendende Google tracker, en ontkomt men bijna niet aan aan het gebruik van push notificaties.

Google weet dus nu ook wanneer de studenten hun was doen. Mocht het internet uitvallen, dan kunnen ze niet wassen.
28-03-2025, 17:55 door Anoniem
Ik heb een printer van Epson.
Die ook een app vereist voor bepaalde features.
Mijn Bosch vaatwasser is nog een ouwetje die geen app nodig heeft maar als die stuk gaat en ik kan geen vaatwasser kopen die niet zonder app z’n werk goed kan doen dan ga ik gewoon weer met de hand afwassen. Iets meer werk maar wel goedkoper want zo’n machine kost ook wat.
28-03-2025, 18:05 door Anoniem
Dit zijn apparaten waar je toch al zelf bij moet zijn om te vullen en leeghalen na afloop. Knoppen voor de bediening is dan het meest logische. Ook nog een extern apparaat moeten hebben met een app maakt alles alleen maar moeilijker. Ook moet de stroom er weer af en de watertoevoer moet worden gestopt (kraan dicht), dat kan helemaal niet met een app.

Mensen worden steeds afhankelijker gemaakt met het kul argument gemak.
28-03-2025, 18:53 door Anoniem
Die hele app en IOT gekte is gewoon bizar. Ik had onlangs een nieuwe wasmachine nodig en het was gewoon zoeken naar een model zonder IOT zut en wat gewoon volledig functioneel is zonder netwerkverbinding.
28-03-2025, 19:44 door Anoniem
Ik snap dit hakken niet. Je kiest die vaatwasser toch zelf uit? Heb je de specificaties dan niet gelezen? Als je dit niet wilt, dan moet je een ander modelletje kopen... Dat heet marktwerking. Als er onvoldoende van verkocht wordt zal het zichzelf corrigeren.
En nee, ik heb die functionaliteiten niet nodig... ze komen gewoon niet op mijn netwerk! En anders werkt Pi-Hole wel...
28-03-2025, 20:26 door Anoniem
Het is simpel: koop het niet, zo lang dat een mogelijkheid is. Al die smart-zooi kan me gestolen worden.
28-03-2025, 20:30 door Anoniem
Voeg Beko ook maar toe aan het lijstje
28-03-2025, 20:39 door Anoniem
Het zwenken van mijn LG airo is ook alleen via de app te regelen
Waanzin!!
29-03-2025, 07:07 door Anoniem
Wat ik niet snap
Waarom moet ik een app
IE OH THEE
Weg ermee
Ik wil geen app
Om mijn haren te kammen
Het is allemaal DIGI DRAMMEN
29-03-2025, 08:10 door Anoniem
Door Anoniem: Klacht indienen bij de AP over vaatwassers die mensen chanteren om hun data af te geven. Is een soort "Betaal of oké" verhaal. Als men geen data afgeeft, dan kan men geen milieuvriendelijk programma draaien. Als men geen data afgeeft, dan kan men dit niet en dat niet.

Meta krijgt daar een boete voor. Dan Bosch ook een boete geven.

Ja, dien een klacht in. Vooral als je bij aankoop door de verkoper niet actief(!!!!!) geïnformeerd bent over dat bepaalde functionaliteiten niet meer werken zonder app. Of als er geen gelijk geprijsde modellen meer te krijgen zijn zonder app / IoT. En gooi gerust ook verf op (de stoep voor) het hoofdkwartier van zo'n vaatwasserfabrikant die jouw data met een app (breekijzer) wil stelen. Want dat werkt sneller dan de AP die over vijf jaar een keer naar jouw klacht gaat "kijken".
29-03-2025, 10:23 door Anoniem
Dit soort ontwikkelingen doen me denken aan de winmodems die in de loop van de jaren 1990 opkwamen en vaak in nieuwe pc's waren ingebouwd. In plaats van een modem dat je over een com-poort met de Hayes-commandoset kon aansturen was er opeens een driver nodig om die commandoset om te zetten in de aansturing van het apparaat, en die drivers werden alleen voor Windows geleverd, zodat iedereen die een ander besturingssysteem gebruikte een probleem had met zo'n ding.

Dat is maar één voorbeeld dat laat zien dat dit soort dingen al heel lang gebeuren. Het beeld dat ik ervan gekregen heb is dat het weliswaar vanuit een ontwerptechnisch perspectief goed is om functies zoveel mogelijk te isoleren, met zo kernachtig mogelijke interfaces ertussen om die functies aan te spreken, zo onafhankelijk mogelijk van implementatiedetails en liefst gestandaardiseerd, maar dat vanuit commercieel perspectief men kennelijk juist dingen zo veel mogelijk verweven op wil zetten zodat je juist omkomt in de onderlinge afhankelijkheden. In dit geval tussen een vaatwasser en een smartphone; bij die winmodems het inbelmodem en een specifiek besturingssysteem op een heel ander apparaat. Het zijn kunstmatig gecreëerde afhankelijkheden die er helemaal niet hoeven te zijn.

Waarom? Men kan op hardware besparen in het ene apparaat door hardware van een andere apparaat te gebruiken, natuurlijk. Bij een vaatwasser zal dat echter een maar een marginaal verschil maken in de productiekosten. Er zijn voorbeelden geweest van deals en zelfs wurgcontracten tussen leveranciers waarbij de een door zijn dingen aan de producten van de ander te binden die ander helpt markten te veroveren. Ook kan ik me voorstellen dat dit soort apps een heel dankbaar hulpmiddel vormen voor allerlei nieuwe vormen van geplande veroudering, die niet direct door consumentenorganisaties, toezichthouders en dergelijke worden herkend. En marketing is nogal actief bezig om mensen zo ver te krijgen dat ze aandacht blijven besteden aan een merk in plaats van een apparaat te gebruiken zonder nog bij het merk stil te staan, en daarvoor zou een app een prachtig hulpmiddel kunnen zijn, bijvoorbeeld door regelmatig kleine dingen te "verbeteren" waardoor mensen even de aandacht moeten investeren om het nieuwe te leren — aandacht in de app en dus ook in het merk dat voor hun snufferd staat als ze dat doen. En denk ook aan alle vormen van "integratie" die juist het tegengestelde zijn van isolatie van functies en minimalisatie en standaardisatie van interfaces: dat kan een vehikel voor supplier lock-in zijn.

Ik ben op die manier commerciële motieven in de loop van mijn leven meer en meer als een aanjager van slecht ontwerp gaan zien, ontwerp dat lijnrecht staat tegenover de wat je als ontwerper van een product zou doen om het product zelf zo goed mogelijk te maken. Ik bedoel niet dat producten in elk opzicht slecht in elkaar zitten, maar de aspecten van een product die erdoor geraakt worden hebben wel impact en doen ertoe. En ik ben geneigd om dit soort nieuws tegen die achtergrond te lezen.
29-03-2025, 12:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Klacht indienen bij de AP over vaatwassers die mensen chanteren om hun data af te geven. Is een soort "Betaal of oké" verhaal. Als men geen data afgeeft, dan kan men geen milieuvriendelijk programma draaien. Als men geen data afgeeft, dan kan men dit niet en dat niet.

Meta krijgt daar een boete voor. Dan Bosch ook een boete geven.

Ja, dien een klacht in. Vooral als je bij aankoop door de verkoper niet actief(!!!!!) geïnformeerd bent over dat bepaalde functionaliteiten niet meer werken zonder app. Of als er geen gelijk geprijsde modellen meer te krijgen zijn zonder app / IoT. En gooi gerust ook verf op (de stoep voor) het hoofdkwartier van zo'n vaatwasserfabrikant die jouw data met een app (breekijzer) wil stelen. Want dat werkt sneller dan de AP die over vijf jaar een keer naar jouw klacht gaat "kijken".

Misschien kan en wil iets als de Consumentenbond een gecoördineerde actie starten. Van tevoren zeer goed vaststellen dat de gegeven informatie bij het bestellen niet overduidelijk, of duidelijk genoeg vanuit consumenten perspectief, vermeldt dat het apparaat in kwestie geheel of deels enkel via een app werkt (leg dat bijvoorbeeld vast met een foto, inclusief url, die je naar bijvoorbeeld naar de Consumentenbond mailt; als ze daarmee vooraf akkoord gaan), en dat de 30 dagen periode om de koop ongemotiveerd ongedaan te maken is van toepassing is. Vervolgens gecoördineerd velen van die apparaten (laten) bestellen en dan weer retourneren. Mits dat volkomen legaal is, is de kans groter dat er voortaan wel overduidelijk vermeld gaat worden in hoeverre het apparaat 100% functioneel blijft zonder goed werkende app, en mogelijk zelfs welke risico's je kan lopen als zo'n app na een aantal jaren niet langer 100% functioneert op de mobiels van dan, alsmede als die app niet steeds volledig up-to-date wordt gehouden (gedurende de gehele levensduur van dat apparaat) met de (security) ontwikkelingen van die tijd (zeker als je niet in staat bent om dat apparaat volledig geïsoleerd in een eigen VLAN te houden; naast hetzelfde voor al je andere IoT devices, meestal heb je daarvoor dan best wel dure WiFi controllers voor nodig en de juiste kennis).

Dringend advies: doe dit niet met geld dat je niet (een tijd) kan missen (en/of dat je er liever geen vrije dagen voor op dient te nemen, alsmede dat het apparaat gratis geplaatst en weer opgehaald wordt van waar het geplaatst is; tenzij je zelf het risico wilt lopen je een breuk te sjouwen), en dat je dat alleen doet onder toezicht van een gecoördineerde actie van een organisatie met een uitstekende reputatie daarin, en die dat van tevoren 100% juridisch getoetst heeft of zoiets wel mag en kan, en daar vooraf schriftelijk (financieel/juridisch) garant voor staat. Ga dit zeker niet op eigen houtje doen, want dan is het geheel op eigen risico en mogelijk juridisch aanvechtbaar wat weer tot extra persoonlijke kosten kan leiden, of misschien wel erger.

Wat volgens mij sowieso wel mag (maar ben geen jurist) is je ongenoegen hierover mondeling en gemotiveerd kenbaar te maken in besloten kring in je sociale omgeving. Bijvoorbeeld: wat als die app het na een paar jaar niet meer doet, of steeds onveiliger wordt wegens gebrek aan updates, of mogelijk na 5 of 10 jaar niet meer werkt op je dan nieuwe mobiel, of opeens abonnementsgeld gaat vragen voor dat alles, ben je dan nog tevreden over wat dat apparaat dan nog wel kan?

Anders gezegd, die app (deels) afhankelijkheid klinkt als een ingebouwde vervroegde vervangingsverplichting (en/of ingebouwde toekomstige abonnement verplichting, want volgens huidige wetgeving dient een fabrikant maar een aantal jaren bepaalde zaken te ondersteunen en te garanderen), op eigen kosten dus, als je 100% functionaliteit en security en bruikbaarheid wilt behouden. Immers, een beetje witgoed gaat met gemak 10 jaar of langer mee, of zou dat moeten. En dan te bedenken dat de EU/overheidsplannen zijn om, onder andere, over een aantal jaren volledig recyclebaar te zijn (op wiens, directe of indirecte, kosten?). Hoe sluit dat aan op tig duizenden, zo niet miljoenen over geheel Europa, apparaten die jaarlijks vroeger dan hun levensduur vervangen worden wegens gebrek aan of vermindering van functionaliteiten en/of up-to-date (security) ondersteuning? Overheid, doe daar iets aan, jullie plannen lijken te worden dwarsgezeten door allerlei fabrikanten. Of is het mogelijk juist de bedoeling dat allerlei apparaten vervroegd vervangen worden, want goed voor de economie en werkgelegenheid, of zo? In geval van dat laatste, beter doorrekenen wat de impact daarvan is op daarvoor benodigde (gerecyclede) materialen, uitstoot, energie, economie, mondiale concurrentiepositie, en wat al niet meer, dat dan ook op de een of andere manier gecompenseerd dient te worden.
29-03-2025, 12:41 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap dit hakken niet. Je kiest die vaatwasser toch zelf uit? Heb je de specificaties dan niet gelezen? Als je dit niet wilt, dan moet je een ander modelletje kopen... Dat heet marktwerking. Als er onvoldoende van verkocht wordt zal het zichzelf corrigeren.
En nee, ik heb die functionaliteiten niet nodig... ze komen gewoon niet op mijn netwerk! En anders werkt Pi-Hole wel...

Je kiest een vaatwasser, koopt hem, gaat het gebruiken en dan kom je er pas achter.
Het is niet zo dat je vantevoren wordt ingelicht dat je een app moet gebruiken.
Zoek de betreffende Bosch 500 washer maar eens op internet, dan krijg je van alles te zien wat het kan
maar geen waarschuwing wat betreft de app.
29-03-2025, 13:28 door Briolet - Bijgewerkt: 29-03-2025, 13:40
Door Anoniem: Je kiest een vaatwasser, koopt hem, gaat het gebruiken en dan kom je er pas achter.
Het is niet zo dat je vantevoren wordt ingelicht dat je een app moet gebruiken.
Zoek de betreffende Bosch 500 washer maar eens op internet, dan krijg je van alles te zien wat het kan
maar geen waarschuwing wat betreft de app.

Onzin. Ten eerste klopt je volgorde niet. De normale volgorde is:
- Je kiest een apparaat.
- Je bestudeert de handleiding
- Je koopt het apparaat.

Tegenwoordig is er vrijwel geen apparaat meer waar je niet vooraf een handleiding kunt lezen. Zeker bij grote merken zoals Bosch

Daarnaast zie ik op hun website bij beschrijving staan bij speciale features: In te stellen via de home app.

In als je de handleiding doorleest zie je regelmatig stukjes als:

12.5 Setting the time delay
You can delay the start of the wash cycle via the
Home Connect® app.
- Open the Home Connect® app and select the
appliance.
- In the settings, you can use the time delay function to
delay the start of the wash cycle.

Daar staat dan duidelijk dat je dit instelt via de app.

Het grote probleem is meer dat mensen weigeren een handleiding te lezen, terwijl je dat eigenlijk altijd vóór de koop moet doen. Of naar een speciaalzaak gaan met deskundig personeel. (Voor dat laatste moet je een flinke zaklantaarn meenemen, want winkels met deskundig personeel zijn schaars. De meeste winkels zijn niet meer dan dozenschuivers)

Edit: toegevoegd de handleiding waar de Bosch site naar linkt: https://media3.bsh-group.com/Documents/9001638568_B.pdf

Overigens lijkt me de vertraagde start, de enige optie die je via de app moet doen. Een eco mode wordt niet eens in de handleiding genoemd als optie. Maar het zou kunnen dat dit later toegevoegd is aan de software, waardoor ervoor geen fysieke knop op het apparaat bestaat en het wel een extra optie binnen de app is.
29-03-2025, 13:57 door Anoniem
Dus Briolet,

Tav alle dingen die ik vanaf nu ga kopen, moet ik eerst de volledige handleiding lezen?
Dan koop ik maar weinig dingen meer.f9GwhPd

Overigens niet alleen handleiding
- ook algemene voorwaarden
- ook privacy statement
- ook ....
- ook ...
29-03-2025, 14:05 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 29-03-2025, 14:06
Door Briolet:
Door Anoniem: Je kiest een vaatwasser, koopt hem, gaat het gebruiken en dan kom je er pas achter.
Het is niet zo dat je vantevoren wordt ingelicht dat je een app moet gebruiken.
Zoek de betreffende Bosch 500 washer maar eens op internet, dan krijg je van alles te zien wat het kan
maar geen waarschuwing wat betreft de app.

Onzin. Ten eerste klopt je volgorde niet. De normale volgorde is:
- Je kiest een apparaat.
- Je bestudeert de handleiding
- Je koopt het apparaat.

Wat jij "normaal" vindt, is niet gebruikelijk. Gebruikelijk is dat men in een winkel (of dat nu een grote dozenschuiver is zoals Mediamarkt, of een kleine speciaalzaak) bij een medewerker vraagt om voorlichting wat de wasmachine kan. Of dat men op internet naar de beschrijving bij het betreffende apparaat kijkt. De beschrijving is niet de handleiding, maar meestal een reclametekst waarin de voortreffelijke eigenschappen van het apparaat worden aangeprezen.

Het gaat hier dus om manipulatieve "dark patterns", hetzij in de communicatie in de winkel, hetzij op internet. Je kunt niet van alle mensen verwachten dat ze daar doorheen prikken. Veel mensen zijn toch al overbelast. Zelfs als ze de benodigde cognitieve vaardigheden hebben, ontbreekt het ze vaak aan beschikbare energie, wilskracht en mondigheid.

(...) Overigens lijkt me de vertraagde start, de enige optie die je via de app moet doen. Een eco mode wordt niet eens in de handleiding genoemd als optie. Maar het zou kunnen dat dit later toegevoegd is aan de software, waardoor ervoor geen fysieke knop op het apparaat bestaat en het wel een extra optie binnen de app is.

Ik heb een wasmachine met een eco-modus. Die staat zelfs standaard ingeschakeld op het schermpje. Je moet (handmatig, op het apparaat zelf, dus zonder dat er een app nodig is) die eco-modus uitschakelen als je sneller een was wilt draaien. Het is dus een "opt-out" voor wat betreft de eco-modus, niet voor wat betreft een "app".

Mijn wasmachine is niet aangesloten op het internet, zolang ik de wifi niet aanzet. Tenzij-ie gehackt is, natuurlijk. Het liefst zou ik er natuurlijk helemaal geen wifi op hebben. Alleen denk ik niet dat het qua kosten-baten voor iemand interessant is om mijn wasmachine te hacken.

Wel zijn er in mijn wasmachine hoogstwaarschijnlijk sensoren geïnstalleerd (beladingsgraad e.d.) en gekoppeld aan geheugenfunctionaliteiten (tijdstip) waar reparateurs toegang toe hebben. Daarover is mij door de fabrikant niets verteld, maar een verkoper vertelde me dat fabrikanten dit tegenwoordig doen. Die geheugenfunctionaliteiten (dus mijn "wasgeschiedenis") kunnen door een reparateur dan worden uitgelezen mocht ik ooit vragen om een reparatie. Daar zal die reparateur mij dan waarschijnlijk niet uit eigen beweging van op de hoogte stellen. En als ik er zelf naar vraag en aangeef dat ik het niet wil, wat doet die reparateur dan? Die zegt dan waarschijnlijk: "Als u dat niet wilt, dan kan ik uw wasmachine niet repareren."

De vraag is dan of het legaal is als een fabrikant of een reparateur weigert een wasmachine te repareren als die persoonlijke data niet met de fabrikant of de repatarateur worden gedeeld. Wat is dan de wettelijke grondslag voor die gegevensverwerking? "Gerechtvaardigd belang"? Dan kan ik alleen maar cynisch lachen over de wassen neus die de AVG is geworden.

M.J.
29-03-2025, 22:10 door Anoniem
Je zou toch ondertussen kunnen stellen dat in landen waar nog een beetje traditionele maakindustrie is, Duitsland bijvoorbeeld, enorm gewilde degelijke producten voor de kritische consument gemaakt zouden kunnen worden.

Zonder app en desnoods zonder onnodige timers die vooruit zijn in te stellen. Die laatste optie is dan optioneel, dus duurder.

Want dat een simpele uitvoering duurder moet zijn vanwege de gevoelswaarde die erbij verkocht wordt, daar is ook wat tegen te doen met een eerlijk product.
Gisteren, 09:23 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap dit hakken niet. Je kiest die vaatwasser toch zelf uit? Heb je de specificaties dan niet gelezen? Als je dit niet wilt, dan moet je een ander modelletje kopen... Dat heet marktwerking. Als er onvoldoende van verkocht wordt zal het zichzelf corrigeren.
Dat hakken is dus keihard nodig. De meute maalt er niet om. Als 80% gewoon de goedkoopste chinees koopt, stopt de rest vanzelf wel met investeren. En heeft over 20 jaar 100% van het aanbod deze meuk.

Ik ben er niet zo bang voor voor mijzelf. Ik kan de apparatuur wel afschermen en gebruik een wegwerpadres voor de cloud account, kan het ook wel betalen als het ding morgen bricked.

Maar dat geldt niet voor veel anderen.

Protesteren doe je niet (alleen) voor jezelf, maar voor je medemens.
Gisteren, 09:49 door L.M. Uittewijck - Bijgewerkt: Gisteren, 10:12
Door Anoniem: Bizar dit. Men is helemaal van het padje af met dit soort dingen. Waarom moet een vaatwasser aan een cloud account gekoppelt worden ? Alles is steeds in het nieuws als het gaat om security en fabrikanten duwen ons de afgrond in wat internet heet, bizar dit. Is de cloud dienst niet meer beschikbaar of de app, gooi dan maar je vaatwasser weg, want die is dan niet helemaal meer te bedienen. In de praktijk is mijn ervaring dat dat max 5 jaar is, dat zie je al met de ondersteuning van TV's waarbij de apps het soms na 3 jaar al niet meer doen. Iedereen is echt de weg kwijt, volgens mij....

Dat noemt men 'smart'. Althans: De fabrikanten hebben ons dat als ganzenvoeren door de strot gepompt.
Het woord 'smart' is totaal gedegenereerd omdat het begrip doelbewust is verschoven van een natuurlijke menselijke eigenschap naar een artificiële apparaat eigenschap.

Daarbij komt dat het woord 'smart' een dik rookgordijn voor onze ogen neerlaat: een afleidingsmanoeuvre van de ware eigenschap dat apparaten moeten slijten anders gaan fabrikanten heel sec gesteld failliet.
Natuurlijk is dat gechargeerd maar dit principe is alleen onder het licht te brengen door het aan enige overdrijving bloot te stellen.

De enigen in dit principe die smart/slim zijn, of in correcter Nederlands: sluw (sluw als een vos) zijn de fabrikanten die beter worden van dit principe.
Ons, de zg. consument; de in de visie van de fabrikant: domme consument, wordt een tijdelijk genoegen in het vooruitzicht gesteld. vastgelegd in de MTBF (Mean time before faillure)

Dit is een doelbewust ontwerp omdat er 'versleten' moet worden.(*)

Terug naar de vaatwasser kun je gevoeglijk aannemen dat gezien de eis vanuit de fabrikant dat ook dit 'slimme' apparaat moet slijten, het in dit geval op een misselijkmakende ronduit schofterige manier wordt nagestreefd.
Je kunt de vaatwasser niet onderhouden zonder een ander zg. 'slim' apparaat; de smarttphone.

------------------------------------------------------------------------------------------

(* Met visionaire blik werd deze gang van zaken aanschouwelijk belicht in 1970 door Marten Toonder (1912-2025) in zijn beeldverhaal 'De slijtmijt'.)


(edit: fout in jaartal hersteld)
Door L.M. Uittewijck: (...) Dit is een doelbewust ontwerp omdat er 'versleten' moet worden.(*)

Terug naar de vaatwasser kun je gevoeglijk aannemen dat gezien de eis vanuit de fabrikant dat ook dit 'slimme' apparaat moet slijten, het in dit geval op een misselijkmakende ronduit schofterige manier wordt nagestreefd.
Je kunt de vaatwasser niet onderhouden zonder een ander zg. 'slim' apparaat; de smarttphone.

------------------------------------------------------------------------------------------

(* Met visionaire blik werd deze gang van zaken aanschouwelijk belicht in 1970 door Marten Toonder (1912-2025) in zijn beeldverhaal 'De slijtmijt'.)

(edit: fout in jaartal hersteld)

Inderdaad, "planned obsolescence", gepland voortijdig einde van bruikbaarheid. Het moet trouwens zijn: Marten Toonder (1912-2005). Toonder had weinig last van "planned obsolescence", maar zo oud werd hij nu ook weer niet.

Die geplande gebruiksverkorting doet zich trouwens ook voor zonder smartphone. Mijn vorige wasmachine was meer dan vijfentwintig jaar lang bruikbaar, en die was bedienbaar met één enkele fysieke draaiknop, een startknop, drie andere fysieke knoppen en het hendeltje om de deur te openen (het was een voorlader). Mijn huidige wasmachine (zie mijn bijdrage hierboven van 29-03-2025 om 14:05 uur), afkomstig van dezelfde "kwaliteitsfabrikant" en eveneens een voorlader, heeft nog wel een fysieke draaiknop, maar die is "gedigitaliseerd", dat wil zeggen dat als je daaraan draait, er een lampje gaat branden bij een bepaald wasprogramma. De fysieke knoppen zijn verangen door een touchscreen waarop je verdere details kan aanklikken (bijvoorbeeld het uitschakelen van de "eco-stand", als je sneller wilt wassen, maar ook een groot aantal onduidelijke en onnodige "opties", alsmede een start-functie).

Al een paar jaar na aanschaf werden niet de fysieke onderdelen van die nieuwe wasmachine instabiel, maar wel de software. Hij startte bijvoorbeeld niet. Of de deur ging niet meer open. Door opmerkzaam te zijn, weet ik nu hoe ik die "bugs" in de software kan vermijden en de wasmachine kan blijven gebruiken. Maar of de software het even lang zal uithouden als mijn vorige, niet-gedigitaliseerde wasmachine, betwijfel ik sterk.

We zien hier dat digitalisering gebruikt wordt om de kwaliteit en duurzaamheid van het product te verslechteren. En dan bedoel ik "duurzaamheid" zowel qua gebruiksduur als qua milieuvriendelijkheid. Want die nieuew "eco-stand" is qua milieuvriendelijkheid echt geen compensatie voor het feit dat de nieuwe machine tien of vijftien jaar eerder naar de sloop moet worden gebracht, zodat er een geheel nieuwe machine moet worden gekocht. De hoeveelheid grondstoffen, water en energie die er gebruikt wordt bij het tien of vijftien jaar eerder produceren van een nieuwe vaatwasser of wasmachine, levert veel meer "milieuschade" op dan de "milieuwinst" die bijvoorbeeld een 15% lager waterverbruik per wasbeurt oplevert (nog los van het feit dat de machine dan per wasbeurt twee keer zo lang bezig is, hetgeen de energiebesparing voor het opwarmen van het water deels weer teniet doet).

Ik vind het erg jammer dat zelfs een vaatwasser of een wasmachine tegenwoordig niet meer lijkt te zijn dan een bijproduct van een grote, gedigitaliseerde leugenfabriek & data-roof-installatie-fabriek.

M.J.
Gisteren, 12:50 door Anoniem
Door Anoniem: Voeg Beko ook maar toe aan het lijstje

Beko (/'bekoU/ BEK-oh) is een Turks witgoed en elektronica merk van Arçelik A.S., dat eigendom is van het Koç Holding conglomeraat. In 2004 kocht Beko Elektronik de (voormalige) Duitse elektronica firma Grundig GmbH. In April 2010, hernoemde de elektronica divisie van Beko zichzelf tot Grundig Elektronik A.S. Beko is een budget merknaam in verscheidene landen, en verkoopt producten zoals televisies, koelkasten, wasmachines en vaatwassers.

De merknamen van voormalige Duitse hoogwaardige elektronica producenten zijn tegenwoordig vaak in handen van louche investeerders in autocratisch geleide staten. Dat is iets om rekening mee te houden, want die autocratische staten exporteren daarmee ook hun antidemocratische surveillance technologie naar de (nog) vrije wereld. 'Slimme' televisies, IoT koelkasten en 'intelligente' vaatwassers als voorboden van een Europa zonder persvrijheid.
Gisteren, 13:11 door Anoniem
Planned obsolence is iets dat met name vanuit Philips ism Siemens, Oram etc is uitgewerkt in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw tbv gloeilampen die veel langer dan een paar duizend uur konden werken de norm is toen gesteld op 1000 uur.
Gisteren, 14:43 door Anoniem
Door M.J. : "planned obsolescence", gepland voortijdig einde van bruikbaarheid.

Geplande veroudering. Ook wel geprogrammeerde veroudering, ingebouwde veroudering of geplande slijtage genoemd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence


Door M.J. : Ik vind het erg jammer dat zelfs een vaatwasser of een wasmachine tegenwoordig niet meer

Medio jaren tachtig van de vorige eeuw werd hier al door de Free Software Foundation voor gewaarschuwd. Consumenten die zich inlaten met een gesloten, niet repareerbaar system lopen het risico om in de val te lopen, en zo tot afhankelijke gebruikers te worden gemaakt die onder een voortdurende observatie staan. Een hedendaagse vorm van slavernij.

The world is becoming more software-driven, and manufacturers are increasingly controlling access to the software on their devices. That makes it almost impossible to do some repairs, or to assert ownership.

https://www.fsf.org/campaigns/fight-to-repair
Gisteren, 16:11 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap dit hakken niet. Je kiest die vaatwasser toch zelf uit? Heb je de specificaties dan niet gelezen? Als je dit niet wilt, dan moet je een ander modelletje kopen... Dat heet marktwerking. Als er onvoldoende van verkocht wordt zal het zichzelf corrigeren.
En nee, ik heb die functionaliteiten niet nodig... ze komen gewoon niet op mijn netwerk! En anders werkt Pi-Hole wel...
Misschien ga je het snappen als je een apparaat hebt gekocht en achteraf pas tot de ontdekking komt dat bepaalde functies pas bruikbaar zijn nadat je je hebt moeten aanmelden bij een Clouddienst van de leverancier omdat de specificaties toch niet zo duidelijk waren. E.e.a. kom ik regelmatig tegen, een klant koopt een printer (als voorbeeld) met speciale functionaliteit waaronder het kunnen scannen naar pdf, waarom moeten deze gescande documenten via de Cloud van de leverancier? Na aankoop blijkt deze functie alleen bruikbaar als je bent aangemeld met een account bij de leverancier van het product. Lang verhaal kort, we worden met zijn allen gewoon vanuit dat oogpunt belazerd en is eenvoudig een nieuw product met bepaalde functionaliteiten niet meer een eenvoudige klus omdat regelmatig rookgordijnen worden neergelegd door de leveranciers.
Gisteren, 19:45 door Anoniem
Dat vind ik altijd het kromme van online reviews. Neem nu zo'n unboxing van een of ander IOT apparaatje. Dan doet de reviewer net of hij het apparaat nieuw uit de doos haalt en gaat configureren maar wat deze er vrijwel nooit bij vertellen is dat ze dat al eerder gedaan hebben en verplichte accounts allang hebben ingesteld. Dat laten ze natuurlijk niet zien om te voorkomen dat mensen afhaken. Vervolgens maken ze een leuke 'informatieve' unboxing en review waar het apparaat meestal als goed uitkomt. Nu zal menigeen, die toevallig opzoek is naar zoiets, op basis van de goede reviews, zo'n ding kopen en dan pas met de werkelijkheid geconfronteerd worden dat zo'n ding alleen maar werkt met een online account en vaak ook nog met een abonnements vorm. Je reinste misleiding dus van betaalde reviewers.
Vaak staat er ook helemaal niets over in handleidingen, als deze er al zijn want tegenwoordig moet je deze online via een QR code opzoeken. Zonder de QR code vind je de handleiding niet eens.
Ook platformen als Tweakers.net maken zich veelvuldig schuldig aan deze misleidende praktijken.
Dat zou moeten stoppen maar van de overheid hoeven we dat niet te verwachten want die is er wel content mee dat al die burgers online te traceren zijn. Past ook volledig in het communistische beleid dat de EU aan het voeren is.
Ik stuur alles waarvoor een online account nodig is per direct retour. Ik moet die bende niet, alhoewel het steeds lastiger wordt om nog spullen te vinden die geen online account nodig hebben om uberhaupt gebruikt te kunnen worden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.