image

Politiebegroting onder druk door oude applicaties en tekort aan experts

dinsdag 1 april 2025, 09:35 door Redactie, 21 reacties

Een versnipperd applicatielandschap, een tekort aan experts, een duurder wordende it-infrastructuur en complexe aanbestedingsprocessen zetten de politiebegroting onder druk, zo blijkt uit onderzoek van EY (pdf). De politie zegt de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport de komende maanden verder uit te werken. Volgens de onderzoekers vereist het beheersen van de informatievoorziening bij de politie inzicht in de financiën van zowel de reguliere it-beheersing en de projecten en programma’s. "We hebben geconstateerd dat dat inzicht ontbreekt doordat plannen en informatievoorziening nog onvoldoende compleet en consistent zijn."

Als het gaat om het it-landschap constateren de onderzoekers allerlei problemen. Zo stellen ze dat de politie nog veel werk te doen heeft om haar processen en systemen te optimaliseren, om zodoende kosten te besparen en toekomstbestendig te worden. Verder heeft de politie te maken met een groot en versnipperd applicatielandschap, met een onvoldoende solide fundament dat aanzienlijke rationalisatie en modernisering vereist. Zo zijn er veel applicaties met een dubbele functionaliteit en oude applicaties die uitgefaseerd moeten worden.

Een andere grote kostenpost is het tekort aan specialistisch personeel. Daardoor moet de politie (te veel) dure externen inhuren, is er een onbalans tussen overhead en uitvoering en zijn er binnen het personeelsbestand te weinig mensen die bekend zijn met de meest recente technologische ontwikkelingen. In aanvulling hierop zijn de wervingsprocessen onvoldoende wendbaar.

De onderzoekers stellen ook dat de oplopende kosten van it-infrastructuur een serieuze financiële uitdaging vormt. "De groeiende behoefte aan dataopslag, in combinatie met gebrekkige governance van data- en andere technologie gerelateerde kostenposten draagt bij aan deze kostenstijging. Daarnaast blijven kansen voor technologische innovatie onbenut", waarbij onder andere het gebruik van de cloud wordt genoemd.

Een ander probleem doet zich voor bij de contracten die de politie afsluit. "Aanbestedingsprocessen zijn onnodig complex en langdurig door een gebrek aan ervaren professionals en onvoldoende samenwerking tussen behoeftenstellers en onderhandelaars." Tevens blijkt dat de politie een complexe beveiligingsinfrastructuur heeft waarbij de huidige securitytools niet optimaal worden benut.

Onvoldoende zicht

"In accountantstaal staat er eigenlijk: we hebben onvoldoende zicht op wat we uitgeven, wat er binnenkomt, welke projecten lopen, hoeveel externe krachten we inhuren en welke verschillende applicaties we gebruiken voor dezelfde doeleinden. Dat willen we beter inzichtelijk krijgen zodat we goed onderbouwde keuzes kunnen maken, ook vanuit financieel oogpunt", zegt korpschef Janny Knol in een reactie op het rapport.

"Ons team High Tech Crime levert fantastisch werk met het ontsleutelen van alle afgeschermde telefooncommunicatie. Maar de dataopslag die daarbij hoort, is enorm kostbaar. We moeten dus preciezer worden: welke data bewaren we, wat kan weg? En soms gebruiken we meerdere systemen die min of meer hetzelfde kunnen. Daar stuurden we eerder nauwelijks op. Nu hebben we beter in beeld welke kosten dat meebrengt", laat Knol verder weten.

De politie zegt de komende maanden te gebruiken om de aanbevelingen verder uit te werken. EY is gevraagd de financiële component daarvan in een vervolgonderzoek nog beter inzichtelijk te maken. Daarbij wordt samengewerkt met het ministerie, de vakbonden en de medezeggenschapsraad van de politie.

Image

Reacties (21)
Gisteren, 09:42 door Anoniem
"Een andere grote kostenpost is het tekort aan specialistisch personeel. Daardoor moet de politie (te veel) dure externen inhuren,"
Ja hoor, ik had dit 3 jaar geleden op kunnen lossen, maar ja ik ben te duur als inhuur toch? net als mindef, onrealistische eisen stellen en dan klagen dat er niemand is.
Gisteren, 09:47 door Anoniem
Maar is de politie nu al helemaal van Windows XP af?
Gisteren, 09:52 door Anoniem
Weer een bevestiging (en niets nieuws!) dat zaken niet op orde zijn; iedere keer weer hetzelfde liedje zoals bij het C2000 systeem; een oplossing schijnt er niet te zijn
Gisteren, 10:36 door Anoniem
Er gaan daarentegen gigantische budgetten naar de geheime diensten...
Misschien daarop korten, evenals die sleepwet die handenvol geld kost en uiteindelijk niemand oppakt, en dit aan de politie besteden?
Dan krijgen we nog een beetje waar voor ons belastinggeld, in plaats van bespied te worden met ons eigen geld.
Gisteren, 10:54 door Anoniem
"Ons team High Tech Crime levert fantastisch werk met het ontsleutelen van alle afgeschermde telefooncommunicatie. Maar de dataopslag die daarbij hoort, is enorm kostbaar. We moeten dus preciezer worden: welke data bewaren we, wat kan weg? En soms gebruiken we meerdere systemen die min of meer hetzelfde kunnen. Daar stuurden we eerder nauwelijks op. Nu hebben we beter in beeld welke kosten dat meebrengt", laat Knol verder weten.

Je kan niet alle verkeer op internet aftappen. Dat is onmogelijk. Je kan niet alle verkeer van de AMS-IX opslaan voor toekomstige decryptie. Als je het al snel genoeg kan schrijven naar opslag media. Volgens Wikipedia kan de AMS-IX maximaal 10 Terabit per seconden halen. Dat is een hele SSD van 1 TB per seconde, 3600 SSD's per uur. Volggeschreven. Poef!

Wat de High Tech Crime unit wil, schaalt niet. Punt. Ga dingen doen die wel kunnen.
Gisteren, 11:40 door Anoniem
Ik kan mij herinneren hier gelezen te hebben dat een of meer reaguurders zich ooit als vrijwilliger (ja, politievoluntair worden, dat kan) hadden aangemeld. Antecedentenonderzoek leverde geen problemen op had ik begrepen, maar ondanks dat, toch afgewezen.

Soms zijn mensen te goed om voor de politieorganisatie te werken, en worden ze daarom afgewezen. Terwijl ze gratis en voor niets hun kennis en kunde willen inzetten. Geeft toch te denken.

Hier gaat het om de financiën. Data opslag is duur. "Dan moeten er keuzes gemaakt worden".
Gisteren, 12:27 door Anoniem
Door Anoniem: Er gaan daarentegen gigantische budgetten naar de geheime diensten...
Misschien daarop korten, evenals die sleepwet die handenvol geld kost en uiteindelijk niemand oppakt, en dit aan de politie besteden?
Dan krijgen we nog een beetje waar voor ons belastinggeld, in plaats van bespied te worden met ons eigen geld.
Ja precies! Dat vind ik nou ook!
Gisteren, 12:45 door Anoniem
"Een andere grote kostenpost is het tekort aan specialistisch personeel. Daardoor moet de politie (te veel) dure externen inhuren, is er een onbalans tussen overhead en uitvoering en zijn er binnen het personeelsbestand te weinig mensen die bekend zijn met de meest recente technologische ontwikkelingen"


Mijn ervaring bij de overheid is, dat ze vaak personeel te laag inschalen. Resultaat is dat niemand wil werken voor dat salaris omdat ze bij andere (commerciële) partijen meer verdienen en je dus personeel moet aannemen die niet voldoet aan de gewenste eisen. Wat je aan kennis te kort komt huur je dan in.
Inhuren komt uit een ander potje en dat kan dan wel voor een hoger tarief.
Gisteren, 12:54 door Erik van Straten
Door Anoniem: Ik kan mij herinneren hier gelezen te hebben dat een of meer reaguurders zich ooit als vrijwilliger (ja, politievoluntair worden, dat kan) hadden aangemeld.
Ik heb dat gedaan, maar werd afgewezen: "voldoende andere belangstellenden".

Nb. dat was voordat er over een antecedentenonderzoek werd gesproken. Mijn eerdere "BGO lang" politiescreening (werk voor 112 vauit een derde partij) zegt wellicht iets, maar ik doe wel flink mijn mond open (niet alleen op internet) en vertel, naar beste eer en geweten, de waarheid. Dat wordt niet altijd en door iedereen op prijs gesteld. Soit.

IK heb geen zin meer om aan dode paarden te trekken (en ik ben vast niet de enige). Zoek het maar lekker uit met je tekorten.
Gisteren, 13:11 door Anoniem
Ze zitten altijd op te scheppen over het oprollen van ICT bendes maar de eigen toko in kaart brengen, laat staan onderhouden kunnen ze niet.
Ze weten niet eens wat ze aan Microsoft licenties moeten betalen. Dat weet de hele overheid trouwens ook niet.
Gisteren, 13:22 door Anoniem
Financiën bij politie niet op orde, weinig zicht op ICT-uitgaven

De politie heeft onvoldoende zicht op de uitgaven en inkomsten, welke projecten er lopen en hoeveel externe krachten er worden ingehuurd. Dat concludeert accountantsbedrijf Ernst & Young (EY) in een nog vertrouwelijk rapport, waarover De Telegraaf schrijft. De redacties van de NOS en Security.NL hebben het PDF rapport ook kunnen inzien.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/534752706/vertrouwelijk-rapport-onthult-financiele-puinhoop-bij-politie-zorgen-om-nationale-veiligheid-we-leven-al-jaren-op-de-pof

De problemen met de IT-systemen zijn de afgelopen jaren op meerdere punten zichtbaar geworden. Zo werkte het tapsysteem slecht, haperde het communicatiesysteem C2000 en was er een hack waarbij de namen en mailadressen van bijna alle 65.000 medewerkers werden buitgemaakt.

https://nos.nl/artikel/2561921-financien-bij-politie-niet-op-orde-weinig-zicht-op-ict-uitgaven
Gisteren, 13:47 door Anoniem
Nog nooit direct met de politie samengewerkt maar genoeg verhalen gehoord van collega's en veel (rijks) overheid ervaring.
Al deze conclusies kan je zo op iedere overheidsinstantie plakken en interne en externe IT-ers klagen al decenia. Het geklaag is na een tijdje wel klaar en ik reageer persoonlijk niet meer op opdrachten vanuit die hoek.
Als je niets doet met de adviezen, vind dan ook maar iemand anders die de problemen oplost. Zo'n dure van Centric kan wel een aanbesteding voor je schrijven (kunnen ze zelf vaak niet, waarna Centric het ook nog fout doet want de opdrachtgever snapt er weer niets van het onderwerp).

Alle punten die in het rapport benoemt worden, zijn ook niet echt belangrijk. De conclusie zou moeten zijn dat dit al tien keer is benoemd en niemand er iets mee doet... Man, je kan het hele ICT onderzoek van 2014 met die domme Ton Elias zo weer uit de kast halen.

Maar partijen als EY zijn niet zo dom als hun opdrachtgevers. Ik kan 1 ding garanderen, EY heeft hier even goed gescoord! Waardeloos rapport dat zo in een la verdwijnt en kijkende naar de interviews heeft dit tonnen zo niet, tientallen tonnen belastinggeld gekost.
Gisteren, 13:53 door Anoniem
Moeten ze niet van die simpele bedragen bieden, voor 60k per jaar ga je als professional met veel ervaring toch zeker geen volledige FTE draaien. Kom dan ook gewoon met 150k, dan komen we nog eens praten.
Gisteren, 18:45 door Anoniem
Door Anoniem: Ze zitten altijd op te scheppen over het oprollen van ICT bendes maar de eigen toko in kaart brengen, laat staan onderhouden kunnen ze niet.
Ze weten niet eens wat ze aan Microsoft licenties moeten betalen. Dat weet de hele overheid trouwens ook niet.
Is vrij gemakkelijk te traceren via de licentie leveranciers.

Dat is meestal maar een klein gedeelte op de totale budgetten.
Gisteren, 19:54 door Anoniem
Zoals de Engelsen zo lekker sarcastisch kunnen zeggen: Really? Shocked! Shocked, I am.
Oftewel, verhaal is al tijdenlang bekend, hetgeen ook te verwachten valt na tijden van afbraakbeleid (saneringen en zo meer), en het figuurlijk knevelen van diensten voor politiek eigengewin (wel 100% NIMBY uiteraard, want vergelijk maar eens hoe vaak je een politieauto, of zelfs een politiepost, ziet in de "betere wijken" versus de rest.

De "oplossing" zal wederom een herhaling worden. Bakken met geld (van anderen) die allerlei kanten opgegooid worden, maar met weinig positief verschil makend resultaat daar waar het, zeker wat het volk betreft, zou moeten. Overigens een traditioneel ritueel wat schering en inslag is bij allerlei overheidsdiensten. Heb wel eens iemand horen zeggen: als je inkomen afhankelijk is van het afromen van geld van anderen, dan is je enkele manier om nog meer inkomen te vergaren het vergroten van die geldstromen. Kortom, hoe meer ellende, hoe beter. En dat helpt ook om met vingers te wijzen naar iets of anderen, waardoor niemand verantwoordelijk is, laat staan er echt persoonlijk op afgerekend wordt.

Overigens valt het blauw op straat weinig tot niets te verwijten, die hebben maar te doen wat ze bevolen wordt, of anders. Zelfs vermijdend gedrag waar het anders bergen aan bureaucratie betreft, of reprimandes van bovenaf, is te begrijpen. Behalve waar het oneerbaar handelen betreft (zie de nodige "achteraf toch onschuldig" zaken).
Gisteren, 21:06 door Anoniem
Ernst & Young (EY) kan vást helpen!
Gisteren, 21:19 door Anoniem
Een andere grote kostenpost is het tekort aan specialistisch personeel.

Twee dingen:
- dan leid je ze zelf toch op,
- betere voorwaarden voor de specialisten die je wel hebt;
= blijkbaar lopen ze weg of willen ze niet.

Inhuur is altijd duurder.
Gisteren, 22:17 door Anoniem
Door Anoniem: Ernst & Young (EY) kan vást helpen!

Ja en dat is de kern van het probleem. Teveel wijsneuzen en de experts die je in huis hebt negeren. Je ziet het zo vaak bij de overheid.
Gisteren, 22:26 door Anoniem
Als er bij de politie problemen zijn op het gebied van ICT, dan werkt het OM ook niet meer. Is al zeker een jaar bekend:

https://tweakers.net/nieuws/221148/om-heeft-rampzalige-it-problemen-en-begint-taskforce-om-die-te-verhelpen.html

Hou je maar vast wat dit voor de toekomst van de rechtstaat gaat betekenen. Die bestaat binnenkort niet meer. Of ben ik te negatief?
Vandaag, 08:17 door Anoniem
Beetje beter betalen, dan komt het personeel van zelf
Vandaag, 14:43 door Anoniem
Door Anoniem: Er gaan daarentegen gigantische budgetten naar de geheime diensten...
Misschien daarop korten, evenals die sleepwet die handenvol geld kost en uiteindelijk niemand oppakt, en dit aan de politie besteden?
Dan krijgen we nog een beetje waar voor ons belastinggeld, in plaats van bespied te worden met ons eigen geld.
Ja, inderdaad! Het is te zot voor woorden!!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.