image

10 gouden tips voor veilig surfen en shoppen

dinsdag 14 december 2004, 16:53 door Redactie, 3 reacties

Virtueel winkelen in 's werelds grootste winkelstraat raakt steeds meer in trek. Het aanbod is groot en het is vooral tijdsbesparend. Steeds meer consumenten kiezen er voor om rustig het internet af te struinen naar het ultieme kerst-of nieuwjaarsgeschenk in plaats van zich te storten in alle eindejaarsdrukte. Voor de portemonnee en een gerust gevoel is het belangrijk om dit zo veilig mogelijk te doen. Symantec heeft daarom de volgende "gouden tips" verzameld:

1. Surf anoniem. Heel wat websites gebruiken cookies die de bewegingen van de consumenten op het internet registreren en zo hun interesses en gedrag in kaart brengen. Om dit te vermijden, kunt u de mogelijkheid om cookies te ontvangen af door op de optie ‘Voorkeuren’ (‘Preferences’) te klikken bij het gebruik van de internet browser.

2. Winkel bij bekende bedrijven. Iedereen kan een online shop creëren onder gelijk welke naam. Indien u het merk of de producent niet goed kent, vraag dan een catalogus of brochure van de verkochte producten en diensten aan.

3. Lees de ‘privacy policy’ van een website voordat u een transactie uitvoert of informatie verstuurt. Sommige websites verkopen namelijk persoonlijke gegevens van klanten aan andere marketingbedrijven.

4. Controleer, naast de algemene wettelijke bepalingen, zeker ook de richtlijnen rond terugzending, terugbetaling, transport en verzending. Indien u deze niet meteen kan vinden, vraag de verkoper via mail of telefoon naar een indicatie of vraag of deze schriftelijk kunt ontvangen.

5. Beveilig uw internet met de juiste software.

6. Beveilig u tegen computerkrakers en spyware (software die in verbinding staat met een andere server en informatie doorstuurt over de gebruiker) met bijvoorbeeld een firewall. De firewall beveiligt uw thuiscomputer tegen internetaanvallen en eventuele inbraken en voorkomt automatische verbindingen met andere websites of het versturen van persoonlijke informatie.

7. Zorg, tijdens het winkelen, voor een beveiligde verbinding, zeker wanneer u een betaling moet verrichten via het internet. Het is heel eenvoudig om te controleren of er een coderingssysteem wordt gebruikt: als de verbinding beveiligd is, ziet u het pictogram van een gesloten hangslot in de statusbalk van uw browser (rechts onderin). Probeer ook sites te kiezen die transactiegegevens direct naar de bank verzenden in plaats van sites die deze gegevens op hun server opslaan. Andere aanwijzingen, zoals logo's van een online verzekering tegen fraude of een lidmaatschap van een vereniging van internetwinkels, bieden mogelijk ook een garantie dat de transacties veilig worden afgehandeld en er terugbetaling plaatsvindt in geval van problemen.

8. Verander regelmatig van paswoord door gebruik te maken van zeven karakters bestaande uit een combinatie van cijfers en letters. Hierdoor houdt u hackers tegen die vaak softwareprogramma’s gebruiken die op zoek gaan naar de meest voorkomende paswoorden.

9. Open nooit een attachment van een vreemde. Deze e-mails kunnen een Trojaans paard bevatten die een hacker toegang verleent tot uw informatie. Hierdoor kunnen zij zelfs controle krijgen over externe apparatuur. (een hacker kan u zelfs bespioneren door uw webcam te infiltreren) Installeer een antivirusprogramma om u te beschermen tegen virussen, wormen, Trojaanse paarden, spyware, adware en keystroke loggers.

10. Zorg ervoor dat uw computer voldoende bijgewerkt (up-to-date) en beschermd is tegen hackers en andere internetbedreigingen.

Laat u door deze tips echter niet afschrikken. Winkelen op het internet is niet onveiliger dan elders. De nodige portie gezond verstand en het volgen van de aanbevelingen verzekeren zorgeloos winkelen op het web.

Reacties (3)
14-12-2004, 17:11 door Anoniem
"10 gouden tips voor ... shoppen"

1. niet doen
2. niet doen
3. niet doen
4. .. .
....
10. niet doen

Zolang er nog geen veilige software gemaakt is die ECHT
daadwerkelijk veilig is, zal ik persoonlijk nooit gaan
shoppen op het internet. En er zijn velen met mij die er ook
zo over denken . .
14-12-2004, 18:17 door wimbo
Ik doe niet anders. Scheelt parkeergeld en ergernis aan een
toonbank (wachtrijen en ondeskundig pesoneel). Geweldig dat
shoppen op het internet. Het enige wat je nodig heb is
inderdaad "De nodige portie gezond verstand ".

Door Anoniem
...
Zolang er nog geen veilige software gemaakt is die ECHT
daadwerkelijk veilig is, zal ik persoonlijk nooit gaan
shoppen op het internet. En er zijn velen met mij die er ook
zo over denken . .

Hoe veilig is het tegenwoordig om in het donker over straat
te lopen??? Ik lees meer over tasjesdieven, molestaties,
aanrandingen en ander geweld dan dat er mensen door een
webwinkel worden opgelicht.

Ik heb het dan even niet over de personen die opgelicht
worden bij het aanschaffen van een nieuwe Apple powerbook
voor 250 euro via een marktplaats ofzo en die dan een doos
met bakstenen ontvangen (die verhalen blijven amusant).

Waarom nog in de file staan en parkeergelden etc betalen
terwijl het gros gewoon aan de deur bezorgd wordt??
15-12-2004, 07:05 door Anoniem
5. Beveilig uw internet met de juiste software.

Sinds wanneer is Internet van iemand ????
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.