Bob Mocny van het Amerikaanse Department of Homeland Security vertelde op een symposium dat EPN 20 juni jongstleden met de themacommissie Technologiebeleid organiseerde, dat digitale grensbewaking met biometrie meer is dan terrorismebestrijding. Hij had het vooral over de kansen die het gaf om reizigersstromen effectiever af te handelen. Mocny wees op de deelnemers en zei: “We willen niet dat grensbewakers hun tijd verdoen door zich ook maar vijf minuten bezig te houden met jullie. We hebben liever dat jullie met behulp van biometrie snel doorgelaten worden, zodat de grensbewakers tijd kunnen besteden aan mensen waarvan we niet zeker weten of we ze willen verwelkomen.”
Gastspreekster Gayle Nix van Accenture, nauw betrokken bij het Amerikaanse digitale grensbewakingsprogramma US-VISIT, sprak over de uitdagingen voor de landen die grensbewaking aanpakken: “Het forceren van samenwerking tussen de verschillende betrokken overheidsinstanties in de VS zorgt daarnaast voor een veel effectievere grensbewaking”. Gastspreker Eelco Toxopeus van Hewlett-Packard en betrokken bij het Europese grensbewakingsprogramma Schengen informatiesysteem II sloot daarbij aan: "Waar de uitdaging voor Europa in ligt, is de doelstellingen en de informatievoorziening van de verschillende initiatieven tot een verbeterde grensbewaking beter op elkaar af te stemmen, gebruikmakend van de communicatie infrastructuur van het Schengen Informatie Systeem".
Dagvoorzitter Lousewies van der Laan, Tweedekamerlid D66, zag naast de kansen ook wel knelpunten. “Je moet ook weer niet teveel vertrouwen stellen in grensbewaking. Veel terrorisme is nog altijd home grown. Tegelijkertijd realiseren zowel wij als de Amerikanen ons dat we allemaal baat hebben bij een open samenleving. We moeten dus niet onnodige obstakels opwerpen om elkaar te bezoeken en om samen te werken.” Deelnemers wezen ook op het gevaar van de bewaartermijn van de persoonsgegevens van 75 tot 100 jaar die de Amerikanen hanteren “Wie garandeert dat toekomstige Amerikaanse regimes die niet voor iets totaal anders gaan gebruiken.” Zsolt Szabo, Tweedekamerlid VVD, wees ook op de dreiging van cyberterrorisme: “Met een grensbewakingsprogramma als US-VISIT hou je digitale terroristen niet buiten.”
Ook Nederlanders zien veel in digitale grensbewaking. Uit een onderzoek dat CentERdata heeft uitgevoerd in opdracht van EPN naar digitale grensbewaking twijfelt slechts 30% van de ruim 1300 ondervraagden aan de effectiviteit van grenscontroles met behulp van computers bij het bestrijden van criminaliteit en terrorisme. Het vertrouwen van Nederlanders in grensbewaking met behulp van computers is erg groot. Slechts 20% van de ondervraagden twijfelt aan de juistheid van de in dat kader opgeslagen informatie. Het is in dat verband dan ook niet opmerkelijk dat bijna 60% het geen probleem vindt een deel van de eigen privacy op te geven voor meer veiligheid. 70% van de ondervraagden geeft aan geen probleem te hebben met gegevensuitwisseling binnen Europa en 55% vindt dat dit ook zou moeten gelden voor landen buiten de EU. Het zijn steekproefgegevens die erop duiden dat ook in Europees verband het besef is doorgedrongen dat digitale grensbewaking een van de mogelijkheden is om te komen tot een effectief reizigersbeleid.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.