Een door Microsoft uitgevoerd onderzoek laat zien dat Windows Vista in haar eerste jaar veel minder beveiligingslekken had dan Windows XP, Mac OS, Ubuntu en Red Hat, maar de softwaregigant wil niet met de cijfers aantonen dat deze besturingssystemen onveiliger zouden zijn. In het eerste jaar dichtte Microsoft 36 lekken in Windows Vista, terwijl dit er bij XP 65 waren. Vista kreeg vorig jaar met 30 lekken te maken die nog op een patch wachten, terwijl het bij XP om 54 ongepatchte kwetsbaarheden ging.
Red Hat Enterprise Linux 4 Workstation
Red Hat had in het eerste jaar toen het besturingssysteem verscheen veel meer werk te verrichten, want het kreeg met 575 lekken te maken. Kijkend naar de kritieke en ernstige lekken werden er 88 patches op 57 verschillende dagen uitgebracht. In totaal dichtte de ontwikkelaar 493 kwetsbaarheden.
Ubuntu en Mac OS X
Ook de populaire Linux distributie Ubuntu laat weinig indrukwekkende cijfers zien. In totaal werden er 461 lekken ontdekt, waarvan er 406 gepatcht werden. De updates verschenen in het eerste jaar verspreid over 119 dagen.
Het laatste OS dat Jeff Jones op de pijnbank legt is Mac OS X 10.4. Apple ontdekte in het eerste jaar 157 lekken, waarvan er voor 116 een patch verscheen. In totaal verschenen er op 17 verschillende dagen updates.
Zinnige cijfers?
Jones stelt zelf al de vraag: "Hoe zinnig zijn deze cijfers?" Volgens de beveiligingstopman is security niet alleen van een cijfer af te leiden, maar geeft het wel een goed beeld. Bedrijven moeten zich volgens hem afvragen of het eenvoudiger is om risico's op een systeem te verhelpen dat met 10 of met 100 lekken in een jaar te maken heeft. Wat ook meespeelt is de impact die het patchen op het security team en risico management heeft. "Wat is erger, het uitrollen van 100 of 10 security updates per jaar?"
Geen excuses
Jones kreeg in het verleden vaak kritiek op zijn cijfers, en heeft daarom nu al een aantal weerwoorden opgenomen voor vragen die critici mogelijk stellen. Zo laat hij weten dat de cijfers zijn te verifiëren, en dat het daarom niet uitmaakt dat hij voor Microsoft werkt.
Een ander veel gehoord punt is dat bijvoorbeeld Linux veel meer applicaties van derde partijen bevat. Windows beschikt ook over verschillende onderdelen, aldus Jones, die het geen appels met peren vindt vergelijken, omdat de meeste gebruikers toch altijd de standaard installatie kiezen. Wat betreft "stiekeme patches" zegt hij dat deze snel te achterhalen zijn en zou Microsoft hier open in zijn. Het laatste punt is het ontbreken van het aantal dagen dat een OS kwetsbaar is. "Ik denk niet dat het enige waarde heeft om te vergelijken hoe Microsoft het in 2007 tegenover Red Hat in 2005 of Ubuntu in 2006 deed."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.