De EU gaat gegevens van passagiers die van en naar Europa vliegen, zoals e-mailadressen, telefoonnummers en betalingsgegevens, 13 jaar bewaren om zo terrorisme te bestrijden. Volgens eurocommissaris Franco Frattini is de kans op een terreuraanval nog altijd groot, en moeten er daarom strengere beveiligingsmaatregelen voor het vliegen komen. In totaal gaat het om 19 persoonsgegevens die de EU zal opslaan.
Privacyvoorvechters hadden flinke kritiek op het plan, omdat het de privacy van de passagier schendt, maar Frattini vindt dat de critici niet moeten twijfelen, omdat het bewaarsysteem "absoluut nodig" is. "We hebben ons bezig gehouden met de beveiliging van Amerikanen, nu is het tijd om ons bezig te houden met de beveiliging van Europeanen. Terrorisme blijft de voornaamste dreiging."
De Luxemburgse Minister van Justitie Luc Frieden, wil eerst meer onderzoek voordat het systeem er komt. "We moeten eerst onderzoeken wat de voordelen van het systeem zijn. De EU heeft het recht om te weten wie er binnenkomt, maar ik weet niet zeker over zo'n grote hoeveelheid informatie ook door elk EU-land mag worden bekeken. We hebben meer informatie over de effectiviteit van het systeem nodig." Nederland staat wel positief tegenover het voorstel.
Bangmakerij
Gisteren haalde Bruce Schneier nog hard uit naar voorstellen van politici waarbij vrijheid en privacy worden opgeofferd in de naam van de veiligheid. Veel beveiligingsmaatregelen die zinnig zijn kunnen ook goed zonder het schenden van de privacy van de burger. "Natuurlijk kiezen mensen veiligheid boven privacy, zeker als je ze eerst bang maakt. Toch is het geen juiste voorstelling dat veiligheid privacy uitsluit. Zonder privacy is er geen veiligheid."
Alle vingerafdrukken
Eerder verkwanselde de EU als de gegevens van passagiers die naar de VS vliegen. Dat akkoord is niet alleen een verslechtering ten opzichte van vorige akkoorden, volgens de Europese privacytoezichthouders is het zelfs een bedreiging voor de persoonlijke levenssfeer. Vorig jaar sloot de Europese Commissie een overeenkomst met de VS waardoor gegevens van Europese reizigers, zoals politieke voorkeur, religieuze overtuiging, seksuele geaardheid, filosofische overtuiging en of men lid van een vakbond is, 15 jaar worden bewaard.
De VS zelf zijn inmiddels begonnen met het opslaan van alle vingerafdrukken van reizigers, iets wat EU-functionarissen ook als een optie voor de Europese variant van het bewaarsysteem zien.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.