Mocht Microsoft ooit een worm ontwikkelen om patches te verspreiden, dan zal de consument nog steeds zelf mogen beslissen of en zo ja hoe, de updates geïnstalleerd worden. Microsoft-onderzoeker Milan Vojnovic kreeg laatst flinke kritiek toen hij zijn idee van een "vriendelijke worm" presenteerde, die ongepatchte machines via het internet kan opsporen en repareren. Vojnovic laat nu weten dat het hem niet per definitie om een worm te doen is, maar dat hij manieren onderzoekt om informatie via een netwerk te verspreiden. "Kennis van de epidemiologie is een van de manieren die we op dit gebied onderzoeken."
Het idee om een vriendelijke worm te verspreiden is zeker niet nieuw. In 1994 kwam het onderwerp al ter sprake, toen anti-virusonderzoeker Vesselin Bontchev het artikel " Are ‘Good’ Computer Viruses Still a Bad Idea?" publiceerde. In 2003 liet HP weten dat het virustechnologie wilde inzetten om kwetsbare machines uit te schakelen. De meeste beveiligingsexperts zijn echter huiverig voor de bijwerkingen. Vojnovic is het daar niet helemaal mee eens. "Als de technologie voordelen heeft, kunnen we het ontwikkelen om onze klanten te helpen."
Geen goed idee
Het verplicht updaten zit er echter niet in en mocht de technologie er ooit komen, dan is die er meer op gericht om snel updates uit te brengen. "Microsoft zal klanten altijd zelf laten bepalen of een bepaalde beveiligingsupdate voor hen en hun omgeving geschikt is. We geven klanten de keuze in uitroltechnologieën en laten ze bepalen of, wanneer en hoe ze een beveiligingsupdate willen installeren."
Robert Sandilands van virusbestrijder Authentium ziet het plan nog steeds niet zitten: "Verstandige mensen schrijven geen wormen. Het probleem met een worm is dat het je machine infecteert zonder dat je dit wilt en weet. Er zijn virussen in het verleden die dit deden en voor veel problemen zorgden."
Update: titel van Bontchev artikel aangepast
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.