In menig film en TV-serie wordt getoond hoe afgehakte vingers en andere ledematen te gebruiken zijn om biometrische scanners voor de gek te houden. In de praktijk blijken ook Play-Doh klei en gummy beertjes voldoende om bioscanners te foppen, maar er is een apparaat dat niet zo eenvoudig is te misleiden. De PalmSecure is een palmlezer die een foto maakt van het bloed dat door de aderen stroomt. Het doet dit door te kijken naar gedeoxideerd hemoglobine dat door het aderpatroon stroomt. Een infarood signaal van de sensor reflecteert op de hand. Het zuurstofarme blauwe bloed dat door de hand stroomt absorbeert het licht en wat wordt teruggekaatst is het patroon van de aderen.
Volgens Fujitsu dat de palmlezer ontwikkelde, is het verschillende universiteiten nog niet gelukt om het apparaat te misleiden, terwijl de onderzoekers dit wel bij alle andere biometrische oplossingen lukte. Wat betreft de nauwkeurigheid van de scan zegt de Japanse elektronicagigant dat het aderpatroon altijd hetzelfde blijft, tenzij men met een ernstig ongeval te maken krijgt.
Schoon en gezond
Een groot nadeel van irisscanners is dat het de ogen scant en men niet weet wat voor gevolgen dit op de lange termijn heeft. Veel mensen voelen zich niet prettig bij het idee. Een ander probleem met biometrische oplossingen is het aanraken van het apparaat. "Stel je voor dat de persoon voor je zweet en ze leunen tegen de scanner of ze hebben SARS of de vogelgriep. Het apparaat dat je met je handen of ogen aanraakt is een van de gevoeligste gebieden wat betreft het verspreiden van ziekten. Het aanraken van dingen met je handen of ogen is een reden tot bezorgdheid," zegt Joel Hagberg van Fujitsu, die opmerkt dat de palmlezer geen fysiek contact vereist en daardoor geen ziekten kan verspreiden, iets wat bij vingerafdruklezers en irisscanners niet het geval is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.