Commerciële bedrijven spenderen miljoenen euro's om klanten voor te liegen en bang te maken over de veiligheid van opensource software, om zo hun eigen inkomsten veilig te stellen, dat stelt Emma McGrattan van de Eclipse Foundation, een opensource organisatie. Opensource zou namelijk een geschikte manier zijn om kosten te besparen, wat tegen het zere been van de grote IT-ondernemingen van deze wereld is. Die zetten de software daarom bewust in een kwaad daglicht.
McGrattan pakt vijf vaak gehoorde leugens over opensource aan. De eerste is dat het beschikbaar stellen van de broncode opensource kwetsbaar maakt. "In werkelijkheid worden de meeste lekken gevonden via reverse engineering dan het doorlopen van de code." Daarnaast zijn het juiste commerciële producten die het vaakst gehackt worden, wat meteen ook laat zien dat 'security through obscurity' niet werkt.
Het tweede punt is dat opensource ongereguleerd is en daardoor iedereen de code kan compromitteren. De werkelijkheid is dat de broncode streng beschermd en getest wordt voordat men die aan het project toevoegt. Opensource ontwikkelaars moeten krediet opbouwen voordat ze code mogen toevoegen.
De derde mythe die McGrattan ontzenuwt is dat opensource geen 'best practices' voor het melden en oplossen van beveiligingslekken zou volgen. "Deze mythe houdt veel bedrijven af van opensource." Er is echter een verschil tussen de gemeenschap die open source projecten ondersteunt en de ondersteuning die klanten van professionele opensource providers kopen. Die zouden "enterprise grade" ondersteuning bieden en alle standaard practices voor het melden en oplossen van beveiligingsproblemen volgen.
Onvolwassen
Als vierde zou opensource niet over de beveiligingsmaatregelen beschikken die bedrijven vereisen. Inmiddels zijn opensource projecten zo volwassen dat ze voor zelfs de meest gevoelige omgevingen geschikt zijn, wat blijkt uit het feit dat opensource wordt ingezet voor het beschermen van de nationale veiligheid.
De laatste mythe die McGrattan naar voren haalt is dat opensource een apart securitybeleid en procedures vereist, wat voor een toename van kosten en complexiteit zorgt. "Tegenstanders van opensource laten je geloven dat de kostenbesparingen van opensource ongedaan worden gemaakt door het feit dat men nieuw beleid en procedures moet opstellen voordat men tot uitrol in de onderneming over kan gaan. In werkelijkheid kan men dezelfde principes gebruiken voor het beveiligen van de onderneming, of het nu om open of gesloten software gaat."
McGrattan waarschuwt na haar pleidooi nogmaals voor de grote ondernemingen van deze wereld die het bedrijfsleven proberen te manipuleren. "Opensource is een dreiging voor de winst van elke gesloten softwareaanbieder over de hele wereld."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.