De markt tolereert teveel fouten van softwareleveranciers en moet daarom meer druk op codekrassers uitoefenen, zo stelt een expert op het Govcert-symposium dat vandaag en morgen in Rotterdam plaatsvindt. Volgens David Rice van The Montery Group en auteur van Geekonomics mogen kleine incidenten niet langer ongemerkt voorbij gaan. Zelfs kleine zaken hebben verstrekkende gevolgen. Hij vergeleek softwarebugs met het gooien van een steen door een ruit. Op zich is zo'n incident goed voor de economie, omdat mensen de ruit moeten vervangen en dat omzet oplevert. "Toch wordt de wereld daar niet beter van", stelt Rice. "Als dat zo was dan zou iedereen wel zijn eigen autoruit inslaan, denk u ook niet?"
Minder rijkdom
Voor hem ligt het probleem in de afnemende rijkdom. "Omdat je de ruit moet vervangen, kun je geen pak kopen en dus verlies je rijkdom", legt hij uit. "Het gaat er niet om waar je voor betaalt, maar wat je voor je geld krijgt." Voor hem is er dan ook geen keuze dan de ruit te vervangen. "Anders staal je wanorde uit en zal dat leiden tot meer onveiligheid", betoogt hij. Hij benadrukt dat het aanpakken van graffiti in New York uiteindelijk hielp bij het veiliger maken van de stad.
De oplossing ligt volgens hem dan ook vooral in het actief omgaan met kleine criminaliteit. "Je hebt geen draconische politiestaat nodig om het probleem onder controle te krijgen", legt hij uit. "Buren die zich zorgen maken en iets doen helpen het best."
Ook voor softwarebugs
Rice meent dat de parallel opgaat voor bugs in programmatuur. "De boodschap van woorden is helder als je naar de groei van het aantal gevallen van malware kijkt. Een klein probleem leidt inmiddels tot grote wanorde", stelt hij. Dat is volgens hem een groot probleem. "Overheden reageren op misdaad en niet op wanorde", verzucht hij. "Het gevolg is helder, want criminaliteit komt met wanorde mee. Je hebt een betere kans op een verkeersboete dan dat je kans hebt om voor cybercriminaliteit gepakt te worden."
Armoede
Ondertussen gaat de maatschappij erop achteruit. Patching kost namelijk handen vol geld. Dat geldt niet alleen voor de leverancier, maar ook voor het bedrijf dat de updates moet installeren. "Elke euro die je aan programmatuur besteedt kun je niet aan iets anders besteden. Slechte programmatuur vernietigt wereldwijde rijkdom." Veel keus hebben bedrijven niet. "Patchdinsdag is een waarschuwing voor hackers dat 200 miljoen systemen minimaal de komende drie maanden onveilig zijn."
Portemonnee bespelen
Voor hem ligt de oplossing van de problematiek om leveranciers zo in de portemonnee te treffen dat zij gedwongen zijn veiligere software te maken. Daarbij kijkt hij graag naar de auto-industrie die 80 jaar nodig had om om veiligere auto's te maken. Volgens Rice is er nu voor auto's een verkapte belasting op het bouwen van onveilige auto's. Als het aan hem ligt, vraagt de markt nu hetzelfde aan softwareleveranciers.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.