Bedrijven betalen teveel voor hun beveiligingssoftware, die niet alleen te duur is, maar ook nauwelijks bescherming biedt. De uitspraak is afkomstig van onderzoeksbureau Gartner. Het bedrijf haalt uit naar beveiligingsaanbieders die niet voldoende onderzoek doen om nieuwe dreigingen op internet bij te benen. Daarnaast hanteren vendors van firewalls en anti-virus software enorme winstmarges op hun producten, die vandaag de dag niets meer dan een standaard product zijn.
Bedrijven die beveiligingssoftware aanschaffen doen er daarom verstandig aan de verschillende aanbieders tegen elkaar uit te spelen om zo uiteindelijk een betere prijs te krijgen. "Ik weet dat het lastig is om dit soort onderhandelingen aan te gaan, maar je moet de vendors laten weten dat je niet bang bent om te wisselen," zegt 'research vice president' Neil MacDonald. Volgens hem staan de prijzen die vendors hanteren in scherp contrast met de rest van de IT-industrie. Normaliter gaan de prijzen van software en hardware met de komst van nieuwe producten elk jaar naar beneden. Beveiligingssoftware verliest vaak z'n effectiviteit als nieuwe dreigingen verschijnen, toch blijven de prijzen hoog.
Krankzinnig
"Waarom betalen we met anti-virus elk jaar meer voor iets dat ons minder biedt? Het is krankzinnig. Waarom is IT-security immuun voor de trends van de IT-industrie?" gaat MacDonald verder. De problemen worden in de hand gewerkt door de modellen die aanbieders hanteren. Voor elke beveiligingsrisico is er één oplossing wat security onnodig complex maakt.
Vendors moeten juist voor security technologie zorgen die flexibeler is en kan veranderen als bedrijven hun processen aanpassen. "Vendors zorgen ervoor dat we deze visie niet kunnen realiseren. De vendors leveren ons teveel losse producten met teveel complexiteit."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.