Een Nigeriaanse man die zich op een relatiesite als vrouw voordeed heeft een 45-jarige Australiër voor 20.000 dollar weten op te lichten. De Australische politie wist in samenwerking met de Nigeriaanse autoriteiten de oplichter te arresteren, toch is het geen uitzondering. Recentelijk heeft men tien Nigerianen weten aan te houden. De politie in 'down under' maakt zich zorgen over de situatie. "We weten dat er honderden en duizenden slachtoffers zijn, alleen maar door te kijken naar de hoeveelheid geld die Australië verlaat. Het verdient aandacht," zegt fraudebestrijder Brian Hay.
Volgens Hay wisselen de internetoplichters de e-mailadressen van de goedgelovige internetgebruikers uit en worden die op een "sukkellijst" verzameld. Andere criminelen kunnen deze mensen dan ook benaderen. "Als ze eenmaal de naam van een slachtoffer hebben en vinden dat ze hem voldoende hebben opgelicht, dan verkopen ze de naam aan andere fraudeurs."
Laatst werd een 73-jarige vrouw slachtoffer en verloor in twee verschillende 'scams' tweeduizend dollar. Zo had ze een auto in Engeland gewonnen en moest ze alleen de transportkosten naar Australië betalen. Ze wilde gewoon niet geloven dat ze was opgelicht en stopte pas met het overmaken van geld toen politie met haar gesproken had.
IP-blocking
Hay vindt dat internetproviders een rol kunnen spelen in het beschermen van internetoplichters door IP-adressen te blokkeren. "Als de industrie bij elkaar zou komen om kwaadaardige IP's met elkaar te delen, dan zouden we die kunnen blokkeren. Of ze zouden ervoor kunnen zorgen om bepaalde landen of plekken te blokkeren."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.