Afgelopen woensdag verscheen onderzoek van het Deense Secunia waaruit blijkt dat 98% van alle Windows computers lek is en ook de computer van Microsoft beveiligingstopman Roger Halbheer valt in die categorie. Naar aanleiding van het persbericht besloot de "chief security advisor" de software te installeren en zag tot zijn schrik tien lekke applicaties. Naast verschillende oude Java versies liep Halbheer ook achter met updates voor QuickTime en Flash.
De uitkomst verraste de beveiliger, die naar eigen zeggen zijn computer netjes onderhoudt. Toch miste hij een aantal belangrijke updates, wat meteen het fundamentele probleem van patchen weergeeft. "Als ik mijn PC al niet up to date kan houden, hoe kunnen mijn ouders dit dan? De Secunia PSI helpt een beetje, maar ik weet niet zeker of mijn pa en ma er mee om kunnen gaan." Volgens Halbheer mist er een centraal update mechanisme voor het distribueren van patches en updates. "Maar wie beheert dit kanaal? Wie zorgt ervoor dat criminelen er geen toegang toe krijgen? Dat er geen virussen mee worden verspreid?" De beveiliger ziet dan ook nog een lange weg voor zich.
Algemene patchtool
In een eerder interview met Security.nl liet Secunia al weten dat er voorlopig nog geen tool verschijnt die alle programma's op de computer kan monitoren en patchen. "Ik zou het graag willen doen," liet CTO Thomas Kristensen weten. Menig ontwikkelaar zal een derde partij namelijk geen toestemming geven om patches te "rebranden" en opnieuw uit te geven.
Een ander punt is de lokalisatie. Secunia linkt nu nog naar Engelse patches, die bij Nederlandse versies van de software niet werken. "Het komt regelmatig voor dat een Nederlandse gebruiker ons mailt en zegt dat de gelinkte patch niet werkt." Zeker als het om bedrijven gaat is het automatisch uitrollen van updates geen gemakkelijke taak en moet er rekening worden gehouden met de omgeving van het bedrijf. Generieke update pakketten zijn daarom lastig samen te stellen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.