De kredietcrisis heeft ook gevolgen voor Big brother, door kostenbesparingen worden in Groot-Brittannië talloze toezichtcamera's niet bemand. Groot-Brittannië is met meer dan vier miljoen camera's de meest gemonitorde natie ter wereld, toch lijkt er de laatste weken niemand meer mee te kijken en draait het netwerk van surveillance camera's op de automatische piloot. In sommige gebieden helpen burgers met het bekijken van de beelden. Steeds meer steden laten weten dat ze de kosten voor het bemannen van de camera's niet kunnen betalen.
Volgens critici hebben toezichtcamera's weinig zin als niemand kijkt en dat is pijnlijk, aangezien het project de Engelse belastingbetaler een half miljard pond kostte. De politie is op zijn beurt weer boos op de steden die stoppen met het toezicht, aangezien dit het oppakken en veroordelen van criminelen bemoeilijkt.
Cameratoezicht is een farce
Professor Nigel Gilbert, een surveillance expert die vorig jaar een rapport publiceerde dat opriep om met het gebruik van toezichtcamera's te stoppen tot hun noodzaak bewezen was, noemt de huidige situatie een farce. "Bewijs suggereert dat toezichtcamera's compleet waardeloos zijn als middel om misdaad mee terug te dringen. Het enige nut dat ze hebben is het verzamelen van bewijs als een misdrijf heeft plaatsgevonden, maar kan het dit niet voorkomen."
Gilbert haalt dan ook uit naar de politiek die deed voorkomen dat camera's een oplossing zijn voor terugdringen van criminaliteit. "Het publiek is misleid." De professor merkt op dat ook steeds meer bestuurders dit inzien, waardoor het gebruik van cameratoezicht om op misdrijven te letten geen hoge prioriteit krijgt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.