image

Start campagne over veilig internetten

woensdag 3 oktober 2001, 16:04 door Redactie, 8 reacties

Minister Jorritsma van Economische Zaken en staatssecretaris De Vries van Verkeer & Waterstaat hebben op woensdag 3 oktober in Den Haag het startsein voor de landelijke campagne surfopsafe gegeven. De campagne moet de particuliere gebruiker en de MKB-ondernemer bewust maken van de noodzaak van veilig internetten en informatie verschaffen over de mogelijke maatregelen.

lage beleving

Internetveiligheid is een essentiële randvoorwaarde voor een verantwoorde ontplooiing van de informatiemaatschappij. Uit een recent gehouden onderzoek blijkt echter dat veiligheid bij gebruikers van internet een lage beleving scoort. Zo zijn de meeste gebruikers (86 procent) zich bewust van de risico’s die virussen met zich meebrengen, maar weten minder gebruikers van risico’s zoals inbreuk op privacy (20 procent); onveiligheid van betalingen op internet (23 procent) en inbraak op de computer (39 procent).
Op de installatie van een virusscanner en de verwijdering van onbekende e-mails na, neemt de Nederlandse internetgebruiker weinig maatregelen. Daar waar men zich bewust is van risico’s, worden deze veelal als een bijkomstigheid van internetgebruik gezien. De overheid wil via de campagne echter duidelijk maken dat gebruikers wel degelijk zelf wat kunnen doen aan de risico’s, zoals virussen, computerinbraak, privacyschending en fraude. Dit komt tegemoet aan de verwachtingen een grote groep (69 procent) thuisgebruikers, die vindt dat de overheid meer moet doen aan voorlichting hierover (bron: Pro Active).

website

De campagne bestaat uit advertenties in verschillende dag- en weekbladen, op OV-bussen en uiteraard internet. Tevens is er een beknopte, informatieve brochure die verspreid wordt via bibliotheken en Postbus 51. Tenslotte is er een website die bezoekers de weg wijst naar de manier waarop de gebruiker zich in de eigen situatie kan beveiligen tegen risico’s op de elektronische snelweg. Deze website is te vinden op www.surfopsafe.nl

samenwerking

Rijksoverheid, gebruikersorganisaties en bedrijfsleven gaan in deze campagne een nauwe samenwerking aan. Hiermee nemen de bij veilig internetten betrokken partijen hun eigen verantwoordelijkheid om ook zelf naar hun publieksgroepen over dit onderwerp te communiceren.

Reacties (8)
03-10-2001, 17:49 door Anoniem
Als ze nu eens Code voor informatie beveiliging gratis ter beschikking zouden stellen. (al was het maar in digitale form: btw economische zaken is owner)

Dan zou je mogen denken dat ze serieus bezig zijn.

Maar zolang vele overheid/semi-overheid/bedrijfsleven/particuliere iniatieven zijn op dit gebied, zal er niets veiliger worden.

In tegendeel zelfs, het MBK ziet door de bomen het bos niet meer.

Verder moeten ze eens af gaan vragen waarom ze een partij als SIF hebben ingehuurd.
Als of zij in het verleden iets aan beveiligen van systemen en processen heeft gedaan?
De doelstelling van hun is nog steeds om voorlichting te geven aan families, die met 1 van hun sponsors gefabriceerde kindervriendelijke -ook in het omzeilen ervan- internet filter het net op gaan.
03-10-2001, 18:02 door Anoniem
* kuch *
03-10-2001, 23:15 door Anoniem
Originally posted by
Als ze nu eens Code voor informatie beveiliging gratis ter beschikking zouden stellen. (al was het maar in digitale form: btw economische zaken is owner)

Dan zou je mogen denken dat ze serieus bezig zijn.


Wetsvoorstel computercriminaliteit II:
http://overheid-op.sdu.nl/cgi-bin/showdoc/pos=4/session=anonymous@3A3672108227/query=3/action=pdf/KST36385.pdf

Toelichting computercriminaliteit II:
http://overheid-op.sdu.nl/cgi-bin/showdoc/pos=3/session=anonymous@3A3672108227/query=3/action=pdf/KST36386.pdf
03-10-2001, 23:33 door hzlz
Bovenstaande links zijn naar de wet computercriminaliteit en niet naar de code voor informatiebeveiliging. Bijgaande tekst komt uit het KWINT rapport:

knip ++++
<i>In Nederland bestaat een leidraad voor beleid en implementatie van informatiebeveiliging, bekend als Code voor informatiebeveiliging 22 en verkrijgbaar bij het Nederlands Normalisatie-instituut. De Code biedt een uitgebreide verzameling aandachtspunten voor een goede implementatie
van informatiebeveiliging in het algemeen. In aanvulling daarop kunnen organisaties in Nederland op een juiste implementatie van beveiligings-maatregelen gecertificeerd worden door een externe auditor op basis van een schema. Het gebruik van de Code en certificatie van organisaties hiertegen vindt momenteel nog slechts in beperkte mate plaats.
EZ en V&W zullen activiteiten ontplooien om de bekendheid en het nut van de Code breed onder de aandacht te brengen en het gebruik daarvan te stimuleren. Tevens worden eventuele belemmeringen, die het gebruik van de Codebeperken, geïnventariseerd en wordt geholpen om deze
zoveel mogelijk weg te halen. Hierbij zal ook meegenomen worden of de Code een nadere uitwerking behoeft voor internet gerelateerde risico’s.
</i>
knip ++++

Je zou dan toch denken dat ze de code gewoon weg zouden geven wanneer EZ & VW het gebruik van de code willen stimuleren. Waarom zou je dan een drempel opwerpen? Weet iemand wat dat document kost bij het normalisatie-instituut?
04-10-2001, 10:35 door Anoniem
Originally posted by hzlz
[knip ++++

Je zou dan toch denken dat ze de code gewoon weg zouden geven wanneer EZ & VW het gebruik van de code willen stimuleren. Waarom zou je dan een drempel opwerpen? Weet iemand wat dat document kost bij het normalisatie-instituut? [/B]

Technologie == Politiek nog steeds.

Doet me denken aan een rapport van buro Inpact.
Deze heeft in opdacht van Wetenschappelijk onderzoeks en documentatie centrum van Justitie (WOCDJ) des tijds -eind 1999- een onderzoek gedaan naar Wet computercriminaliteit.

Het grappige is dat de document owner Justitie is, en 1 van de conclusies in het rapport was om een open dialoog aan te gaan met de hackscene.
Het lijkt mij dat je daarmee begint door informatie te publiceren, wat toch al van de overheid -en daarmee indirect van belastingbetaler- is.
04-10-2001, 11:12 door sjonniev
Originally posted by hzlz
Je zou dan toch denken dat ze de code gewoon weg zouden geven wanneer EZ & VW het gebruik van de code willen stimuleren. Waarom zou je dan een drempel opwerpen? Weet iemand wat dat document kost bij het normalisatie-instituut? [/B]

Kijk eens hier bij de [URL=http://www.nni.nl/nl/pro/normshop/]NNI Normshop[/URL] ...:confused: ƒ79.00
04-10-2001, 21:08 door hzlz
Originally posted by johnv


Kijk eens hier bij de [URL=http://www.nni.nl/nl/pro/normshop/]NNI Normshop[/URL] ...:confused: ƒ79.00

Dank je wel johnv. Valt best mee die prijs ;)
04-10-2001, 22:14 door Anoniem
Originally posted by hzlz


Dank je wel johnv. Valt best mee die prijs ;)

Als je MKB uberhaupt door die droge stof heen wilt laten bijten kun je beter zorgen dat het gratis is. -of tewel drempel verlagend-


Ik hoorde Gerrie begin van dit jaar zeggen dat hij een gratis CvIB tooltje beschikbaar zou stellen.

Zal eens informeren hoe het daarmee gaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.