Vergeet de Waarschuwingsdienst, de adviezen van Microsoft of het risico om besmet te raken, de meeste gebruikers patchen hun browsers alleen als dit geen enkele moeite kost. Twee Zwitserse onderzoekers en een medewerker van Google onderzochten de geanonimiseerde logs van de zoekgigant om te zien hoe snel internetgebruikers hun browser patchen. Het ging om een vrij groot onderzoek, aangezien de onderzoekers over de gegevens van 75% van de gehele internetpopulatie beschikten. De nadruk lag met name op Mozilla's Firefox en Opera.
Het drietal ontdekte dat het installeren van patches voornamelijk wordt bepaald door de standaard instellingen en de aanwezigheid van een automatische update functie. Die van Firefox is de meest effectieve, aangezien de meeste gebruikers binnen drie dagen over een nieuwe versie beschikken. Toch gaat dit percentage nooit over de tachtig procent heen, wat betekent dat 50 miljoen Firefox gebruikers met een lekke browser surfen en een eenvoudig doelwit voor aanvallers zijn, aldus de onderzoekers. In het geval van Opera is het aandeel kwetsbare gebruikers nog veel groter, daar surft zelfs de meerderheid, 53% om precies te zijn, met een kwetsbare versie. Na de lancering van Opera 9.20 steeg dat aantal zelfs even naar 65%.
Drive-by downloads
Aangezien browsers de meest gebruikte applicaties op het web zijn, zijn ze ook een voornaam doelwit van cybercriminelen. Het aantal drive-by downloads om gebruikers van ongepatchte browsers te infecteren, neemt nog altijd toe. In 2007 ontdekte Google alleen al meer dan drie miljoen websites die drive-by exploits gebruikten.
Om het onderzoek uit te voeren had men de beschikking over de logs van Google's webservers. Door naar de HTTP user-agent string te kijken kon men bepalen met welke browser iemand surft. De reden om voornamelijk naar Firefox te kijken, is omdat de user-agent string van de opensource browser de meest gedetailleerde informatie bevat. IE laat wel de versie zien, maar niet welk patchniveau. Firefox gebruikt daarnaast een ander update mechanisme dan Opera, waardoor de onderzoekers de effectiviteit konden vergelijken. Daaruit komt naar voren dat het gebruikte mechanisme de belangrijkste rol speelt, terwijl de ernst van een bepaald beveiligingslek helemaal niets uitmaakt. Dat verklaart ook waarom gebruikers een niet meer ondersteunde versie blijven gebruiken.
Bijna helft surft onveilig
Dagelijks surft bijna de helft van alle internetgebruikers (45%) met een kwetsbare versie. De onderzoekers concluderen dan ook dat er een gebruikersvriendelijker update mechanisme moet komen. "Het grootste gedeelte van de gebruikers reageert niet op aanbevelingen van browser vendors of als er nieuwe beveiligingslekken worden gemeld. Een gebruikersvriendelijker update proces en minder benodigde software updates kunnen ervoor zorgen dat het aantal slecht gepatchte systemen drastisch afneemt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.