Nep-virusscanners zijn van een nieuwe truc voorzien om slachtoffers tot betalen te dwingen, namelijk het gijzelen van bestanden door ze te versleutelen. Voorheen toonde dit soort software, "scareware" genaamd, alleen maar waarschuwingen dat het systeem besmet was en men voor het verwijderen van de malware moest betalen. Een lucratieve bezigheid, zo bleek uit onderzoek. Personen die scareware verspreiden verdienen honderdduizenden dollars per maand.
Het waarschuwen is klaarblijkelijk niet meer voldoende om gebruikers over de streep te trekken, want een nieuwe versie van AntiVirus2009 versleutelt nu ook documenten. Via een waarschuwing laat het gebruikers geloven dat de "Mijn Documenten" map corrupt is geraakt. Slachtoffers worden dan naar het programma FileFixerPro doorverwezen dat de zogenaamd beschadigde bestanden kan herstellen. Door vijftig dollar te betalen krijgt men een werkende licentie en de decryptiesleutel.
Ransomware
De beveiligers van FireEye wisten de encryptie te kraken en hebben een tool online gezet waarmee slachtoffers hun bestanden kunnen ontsleutelen. "Hoewel we de encryptie hebben gekraakt, is het een trieste constatering dat malware nu actief gebruikers afperst door hun bestanden te gijzelen. Ondanks dat deze versie van FileFixer eenvoudig was te kraken, belooft het niet veel goeds voor de toekomst van internet malware", zegt Alex Lanstein.
Het gijzelen van bestanden door malware is al sinds 1989 gaande en er is zelfs een aparte categorie voor, genaamd ransomware. Met name GPcode is een berucht gijzelvirus dat RSA-encryptie gebruikt om bestanden te versleutelen en niet te kraken is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.