Het beveiligingslek in Internet Explorer 8 waar onderzoeker "Nils" tijdens de Pwn2Own hackerwedstrijd 5.000 dollar voor kreeg, is in werkelijkheid meer dan 50.000 dollar waard, aldus de man die binnen een paar seconden een MacBook met Safari kraakte. Onderzoeker Charlie Miller was onder de indruk van nieuwkomer Nils. "Ik was geschrokken toen ik iemand zich zag inschrijven voor IE8. Je kunt veel meer dan 5.000 dollar voor dit soort lekken krijgen. Ik heb met veel slimme mensen gesproken, maar niemand weet precies hoe hij het deed. Hij had eenvoudig 50.000 dollar voor dat lek kunnen krijgen en dat is dan nog aan de lage kant."
Volgens Miller had Nils voor de tijd die hij aan Internet Explorer en Firefox kwijt was tien Safari lekken kunnen vinden. Aangezien de Pwn2Own competitie vijfduizend dollar voor elk lek betaalt, had hij zo 30.000 dollar kunnen verdienen. Miller wist zelf 5.000 dollar en een MacBook te verdienen door Safari 4 te kraken. Het lek dat hij hiervoor gebruikte had hij vorig jaar al ontdekt, maar toen was het alleen mogelijk om met één kwetsbaarheid mee te doen. Daarom bewaarde hij zijn exploit en die bleek nog steeds te werken. "Safari op de Mac is eenvoudiger te misbruiken. De dingen die Windows doet om een exploit te belemmeren worden niet door de Mac gedaan. Het hacken van een Mac is zoveel eenvoudiger. Je hoeft geen rekening te houden met de anti-exploit maatregelen die in Windows aanwezig zijn."
Tien voor Firefox-lek
Nils had dan vijftigduizend dollar voor zijn Internet Explorer lek kunnen krijgen, Miller was het meest onder de indruk van de exploit voor Firefox. "Ik was verrast. Voor IE8 geef ik hem een 9. Voor Safari een 2, het is gewoon te gemakkelijk om Safari te hacken. Voor Firefox op Windows geef ik hem een 10. Dat was de meest indrukwekkende van de drie. Het is echt lastig om Firefox draaiend op Windows te hacken."
De techniek die Nils voor het hacken van IE gebruikte werkte niet voor Firefox. "Van alle browsers op een besturingssysteem, is Firefox op Windows de moeilijkste. Met Firefox op Mac OS X kun je alles doen wat je wilt. Er is niets in het besturingssysteem van de Mac dat je zal stoppen."
Chrome zandbak
Google's Chrome browser kwam ongehavend uit de strijd en voor een goede reden, aldus Miller. "Er zijn bugs in Chrome, maar ze zijn heel moeilijk te misbruiken. Ik heb een lek in Chrome gevonden, maar weet niet hoe die te misbruiken." Het sandbox model dat Google voor de browser toepast is een probleem waar de onderzoeker nog niet voorbij wist te komen. "Met Chrome is het een aantal zaken, je kunt geen code op de heap uitvoeren, de bescherming van het besturingsgsysteem en de Sandbox."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.