Eén van de verhalen die regelmatig opduiken als het over cybercrime gaat, is dat er meer geld mee gemoeid is dan de wereldwijde drugshandel, maar waar komt deze bewering vandaan en klopt die eigenlijk wel? De "mythe" begint in 2005, als Valerie McNiven beweert dat cybercriminelen jaarlijks 105 miljard dollar omzetten, meer dan alle drugsdealers bij elkaar. Experts zijn verbaasd, aangezien McNiven geen bewijs geeft om haar uitspraak kracht bij te zetten en het cijfer dat ze voor de drugshandel gebruikt helemaal fout is. Volgens analist Richard Stiennon zijn de cijfers totale onzin en is er "een nieuw niveau van "bullshit bereikt".
Toch betekent dit niet het einde van McNiven's uitspraak, die ooit als adviseur voor de Amerikaanse Belastingdienst werkte. In 2007 is het McAfee CEO David DeWalt die de "cybercrime groter dan drugshandel" mythe uit de kast haalt. Wired waarschuwt voor de leugen en krijgt zelfs een reactie van DeWalt, die erkent dat hij het cijfer van McNiven had gebruikt.
Staatssteun
Inmiddels zijn we twee jaar verder en blijft de mythe voortduren. Nu is het een topbestuurder van AT&T die laat weten dat: "De FBI vorig jaar heeft aangekondigd dat de opbrengsten van cybercrime voor de eerste keer die van de drugshandel overtroffen en daarmee de meest lucratieve bezigheid ter wereld is, met een omzet van wereldwijd meer dan biljoen." Stiennon is wederom alert. "Maar dit is 2009. De 105 miljard lijkt niet zo zorgwekkend als de biljoenen die als staatssteun worden gegeven."
Opmerkelijk genoeg bevestigt beveiligingsbedrijf Finjan de uitspraak van de AT&T bestuurder. "Uit ons laatste onderzoek blijkt dat de economische recessie de inkomsten van drugsdealers doet dalen, maar cybercriminelen steeds innovatiever worden in het vinden van manieren om bedrijven en individuen te beroven", zegt CTO Yuval Ben Itzhak. Ondanks de kritiek van Stiennon blijft Finjan achter haar uitspraak staan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.