Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Er zijn de nodige sites waar je kunt controleren of je op MSN geblokkeerd wordt door iemand. Je moet dan je naam en wachtwoord opgeven, en dan loggen zij in op de MSN server. Geen idee hoe het precies werkt, maar het lijkt te werken. Wel krijg je dan meteen ook de nodige reclame. Nu hoorde ik van mensen dat zulke sites eigenlijk illegaal zijn, maar het is toch niet strafbaar om zelf je login en wachtwoord aan iemand te geven?
Antwoord: Klopt, het is juridisch niet verboden om je wachtwoord aan een ander te vertellen. In het specifieke geval van MSN heb je echter wel een probleem, want de gebruiksvoorwaarden (EULA) van MSN Messenger verbiedt je om je wachtwoord te delen met anderen. Je pleegt dus contractbreuk als je dit soort diensten gebruikt, en MSN kan je account dan blokkeren.
Het juridische komt in beeld wanneer die dienst niet jou maar je hele contactlijst reclame stuurt. Als je iemand immers je MSN naam en wachtwoord geeft, kunnen ze je contactenlijst opvragen en daar dus mails of berichten via MSN heen sturen. Maar die contacten hebben daar niet om gevraagd, en dus is die reclame verzonden zonder expliciete toestemming van de ontvanger. Oftewel: spam en dus in strijd met de Telecommunicatiewet.
Sommige diensten presenteren wat zij doen als een "tell-a-friend" systeem. Hierover schreef ik in januari bij Marketingfacts Een tell-a-friend systeem mag op zich, maar dan moet je je wel aan bepaalde voorwaarden houden. De belangrijkste daarbij is dat de verzender noch de ontvanger enig voordeel mag halen uit het gebruik van de dienst. Je mag dus niet zeggen "geef je MSN wachtwoord en maak kans op een Xbox", want dat is (kans op) enig voordeel voor de verzender. En dat is precies wat al die sites doen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.