image

"Verhaal over stroomhackers is propaganda"

maandag 9 november 2009, 10:36 door Redactie, 7 reacties

Het Amerikaanse televisieprogramma CBS: 60 Minutes beweerde vorige week dat hackers achter verschillende stroomstoringen in Brazilië zaten, maar volgens een beveiligingsexpert is dat onzin en was de uitzending pure overheidspropaganda. Robert Graham van Errata Security vergelijkt het met de heksenjacht van een aantal eeuwen geleden, waarbij slachtoffers beweerden dat ze door heksen vervloekt waren. Een zelfde mentaliteit is nog steeds bij veel mensen aanwezig. "Zodra computers falen, vermoeden mensen meteen dat er hackers achter zitten", laat Graham Weten. Volgens hem is het zeer onwaarschijnlijk dat cyberaanvallers de genoemde stroomstoringen hebben veroorzaakt, waardoor miljoenen in het donker kwamen te zitten.

"We weten dat het CBS verhaal vals is. CBS News heeft het bewijs niet onderzocht. In plaats daarvan citeren ze een "half dozijn bronnen" binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten." Deze bronnen zouden het bewijs ook niet hebben bekeken. "Ze bevestigden alleen de geruchten van mensen binnen de Braziliaanse overheid. Die op hun beurt het bewijs ook niet onderzochten en waarschijnlijk ook geruchten doorspeelden." CBS deed geen enkele poging om met het getroffen Braziliaanse energiebedrijf in contact te komen. Het bedrijf liet in 2007 al weten dat de storing door roet en stof van lokale bosbranden was veroorzaakt. "De meeste geruchten over hacker infiltraties zijn vals. Als je computers binnen een grote onderneming goed genoeg onderzoekt, zul je malware vinden. Dat betekent niet dat hackers hebben ingebroken, omdat de meeste virussen niet onder controle staan van de hacker die ze verspreidde."

Controle over internet
De reden waarom CBS toch deze geruchten de wereld in helpt, is hetzelfde als met de heksenjacht van vier eeuwen geleden. De beschuldigde "heksen" hadden meestal een conflict met hun buren. Door hen van hekserij te betichten, kon men het probleem oplossen. "Hetzelfde geldt voor deze cybersecurity verhalen", gaat Graham verder. Volgens hem willen overheidsinstanties meer controle over het internet. "Verschillende ministeries vechten onderling voor die controle en allen vechten samen voor meer juridische controle tegen de private sector."

"Dit CBS verhaal is duidelijk overheidspropaganda. Al hun bronnen zijn van de overheid, mensen die baat hebben bij meer overheidscontrole over het internet." Eén van de geïnterviewde mensen zegt dat het Amerikaanse energienet kwetsbaar is voor hackers omdat het niet door de overheid wordt gereguleerd. "Dat is geen reden. Computers van de overheid zijn minder veilig dan het stroomnet. Er is geen reden om te denken dat het congres het stroomnet kan beveiligen als ze niet eens hun eigen computers kunnen beveiligen." Graham heeft zelf pentests van het stroomnet gedaan en erkent dat er beveiligingsproblemen zijn. "Ik weet dat ik via het internet kan binnenkomen om stroomstoringen te veroorzaken."

Volgens Graham zullen hackers uiteindelijk stroomstoringen veroorzaken. "In het groter geheel der dingen, is dat niet zo'n probleem. Grote stroomstoringen door ongelukken zijn altijd een groter risico. Landen die met bommen het elektriciteitsnet opblazen zullen altijd een grote risico zijn. Slechte overheidsregulaties van het stroomnet zullen altijd een groter risio zijn. Dit CBS stuk is gewoon propaganda."

Reacties (7)
09-11-2009, 11:38 door Syzygy
"Zodra computers falen, vermoeden mensen meteen dat er hackers achter zitten",

O zo waar !!!!!!!

In mijn niet ICT gerelateerde vrienden- en kennissen kring, waarvan ik het collectieve IQ steeds lager inschat, is dit schering en inslag.

Als iemand maar ook het kleinste probleem met een Applicatie of OS ondervindt, is de vraag meteen, "ZOU HET EEN VIRUS ZIJN".
De persoon dan aankijkend wil ik dan zeggen: "ja waarschijnlijk wel maar dan in die lege schedel van je want daar is plek zat" maar dan nuanceer ik die gedachten maar door te zeggen , "Nee hoor, het is een hikje in de programmatuur"

Iemand die dit herkend in zijn omgeving ;-)
09-11-2009, 12:15 door Eerde
In mijn omgeving denk niemand ooit aan een virus als boosdoenert ;)
Eerder aan een dependency probleempje.
09-11-2009, 13:14 door Anoniem
Ik ken het, Syzygy, iedereen hoor je dat meteen zeggen. Over het algemeen snappen de mensen niks van computers. Veel er van willen het ook niet snappen.
09-11-2009, 13:57 door MrBil
En dan klopt de opmerking "Zodra computers falen, vermoeden mensen meteen dat er hackers achter zitten", geen eens.
Alsof er altijd een hacker achter zit, vaak genoeg is het een kiddie die zijn virusje via torrent-sites verspreid.

Maar het klopt inderdaad, alle rare-gebeurtenissen die zich in Windows kunnen bevinden word meteen als een hacker-actie beschouwd. Want ik schandalig vind, het geeft veel professionele mensen meteen een slechte naam!
Syzygy ik maak hetzelfde mee. Zeer irritant.
09-11-2009, 14:28 door Anoniem
De DSB had ook al zoiets.

Steeds meer mensen hebben een computer, maar dat betekent niet dat steeds meer mensen snappen wat ze hebben.

Ik herken dergelijke reacties helaas ook
09-11-2009, 16:43 door spatieman
brazilie, het land waar 90% spam verstuurt van wordt.
Het land waar ook de nodige hack aanvallen van komen.
dus ,waarom niet....
11-11-2009, 15:28 door Anoniem
Ik snap erg weinig van auto's, dat komt omdat ik er niet zoveel interesse in heb. Toch kan ik er prima veilig mee van A naar B rijden. Ik ben nog nooit een automonteur tegengekomen die mij verwijt dat ik te weinig kennis van zaken heb.

Ik vind dat veel computer deskundigen wel heel makkelijk naar 'domme' gebruikers wijzen als er iets misgaat. De computer industrie is er nog steeds niet in geslaagd computers voor gebruikers bruikbaar en veilig te maken. Ik zie dat meer als een falen van de software industrie dan als domheid van gebruikers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.