De Revu wordt niet gestraft voor het infecteren van 14.000 computers en het hacken van de mailbox van Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries, volgens de rechter in Den Haag weegt het journalistieke en maatschappelijke belang van de hackactie zwaarder dan het strafbare feit. "Waar het thans om gaat is of het plegen van de onderhavige feiten met, naar de politierechter aanneemt, geen ander oogmerk dan het langs journalistieke weg aan de orde stellen van een maatschappelijk probleem, zodanig onderdeel uitmaakt van voormelde publicatie dat een strafvervolging verdachte belemmert in die vrijheid van meningsuiting. "
Naar eigen zeggen wilde de Revu aantonen dat het aan de beveiliging van e-mailaccounts schort. Omdat mogelijk te maken was "feitelijke onderbouwing noodzakelijk", aldus de rechter. Die merkt op dat het blad geen alternatieven had om aan te tonen dat het mailverkeer van bewindspersonen kwetsbaar voor aanvallers is. "Immers een verhaal over het binnendringen van een fictief emailaccount, zoals de officier van justitie heeft aangegeven, heeft beduidend minder journalistieke waarde en dus ook minder gevolgen dan wanneer het daadwerkelijk gaat om de privé emailbox van een bewindspersoon."
Hoofdredacteur Altan Erdogan moet wel een boete van 450 euro betalen, omdat het daadwerkelijk onderscheppen van de e-mail niet nodig was. De door de Revu ingehuurde hacker installeerde een "back-up" programma om nieuwe e-mails van de Staatssecretaris door te sturen.
Grenzen
Volgens de Revu bevestigt de uitspraak dat de journalistiek grenzen op mag zoeken om "belangwekkende zaken" boven water te krijgen. "De vrijspraak van de freelancer is terecht. De rechter stelt ook duidelijk dat het journalistieke belang zwaarder moet wegen dan het feit dat er formeel gezien een wet is overtreden en dat inbreuk is gemaakt op de privacy van Jack de Vries", voegt Thomas Bruning toe, algemeen secretaris van journalistenvakbond NVJ. De NVJ overweegt of het op principiële gronden een hoger beroep tegen de veroordeling van Erdogan zal steunen.
De uitspraak geeft wel meer inzicht in het Trojaanse paard dat Revu liet ontwikkelen om 14.000 Hyvers te infecteren. Het ging hier om "whack the mole". Een computerspel dat voor de downloader een niet zichtbaar meedraaiend programma uitvoerde om het wachtwoord van de privémailbox van De Vries te raden. Ook blijft het onduidelijk wie de ingehuurde hacker is. Iemand van de algemene redactie, die ook onbekend blijft, verzorgde de connectie met de auteur van het artikel.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.