Wie websites met een .NL extensie bezoekt of hier bestanden van downloadt, loopt zeer weinig risico om met malware besmet te raken, zo blijkt uit onderzoek van beveiligingsaanbieder McAfee. Drie procent van de websites met een .NL extensies die downloads aanbiedt, bevat malware. Daarmee staat Nederland in de middenmoot. Wereldwijd is 5,8% van de websites gevaarlijk. Zijn .NL websites redelijk veilig te noemen, dat geldt niet Roemeense websites. 21% van de domeinen met een .RO extensie is volgens McAfee risicovol. De oorzaak ligt in de lage prijs van dit soort domeinnamen, het ontbreken van regelgeving en het gemak waarmee de domeinnamen zijn te registreren.
Na Roemenië is het oppassen voor .CN (18,6%) en .INFO (15,2%) domeinnamen. Bezoekers van .JP domeinen lopen het minste risico, aangezien daar slechts 0,5% van de domeinen risicovolle downloads aanbiedt. Kijkt men alleen naar generieke Top Level Domains, dan zijn het toch .COM domeinen die de eerste plek veroveren, ruim voor .INFO domeinen. Daarbij zijn spammers dol op .INFO domeinen, terwijl .BIZ het vaakst voor “kwaadwillende downloadactviteiten” wordt gebruikt.
Kameroen
Een speciale vermelding is voor Kameroen weggelegd. In verhouding is dit de extensie met de meest risicovolle registraties. Volgens McAfee is CM geen vreemde als het op controversie aankomt. “Toen het enkele jaren geleden begon, werd het een doelwit van veelvuldige kritiek voor “het te grabbel gooien” van het hele .COM (Commercieel) TLD.” Als gebruikers bij het invoeren van .COM een typefout maken en .CM intypen, belanden ze op een pagina met reclame of andere narigheid. Naast “typosquatting”, het misbruiken van verkeerd ingevulde domeinnamen, blijkt de .CM extensie ook betrokken te zijn bij drive-by downloads en het verspreiden van adware en spyware. Domeinnamen met de .CM extensie zijn in verhouding zelfs gevaarlijker dan .COM domeinen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.