In Amerika is geschrokken gereageerd op een zeer omvangrijke surveillance zaak waarbij de Amerikaanse overheid miljoenen verzoeken bij telecombedrijven heeft ingediend voor het verkrijgen GPS-locatiegegevens, terwijl de telecombedrijven niet willen vertellen hoeveel ze hiervoor in rekening brengen. De zaak kwam dankzij Chris Soghoian aan het rollen. Hij bezocht de voor het publiek afgesloten conferentie "ISS World". Hier komen telecombedrijven en overheidsinstanties bij elkaar om over surveillance technologie en het surveilleren zelf te praten. Bewapend met een recorder zocht Soghoian informatie over de omvang van de surveillance die de Amerikaanse regering uitvoert. "Wat Soghoian ontdekte is schokkender en angstaanjagender dan iemand had kunnen verwachten", zegt Kevin Bankston van de Electronic Frontier Foundation (EFF).
Tijdens de conferentie kwam de onderzoeker in contact met Paul Taylor, de manager Elektronische Surveillance bij telecombedrijf Sprint. Hij klaagt over de omvang van het aantal verzoeken dat de provider voor GPS-locatiegegevens krijgt. Informatie die de locatie en bewegingen van klanten bevat. In een periode van 13 maanden ontving het bedrijf 8 miljoen verzoeken van de Amerikaanse overheid.
Omvangrijk
Hierbij zijn niet eens de verzoeken voor standaard identificatie en factuurgegevens geteld, alsmede afluisterverzoeken of verzoeken om te weten wie wie belt. Daarnaast gaat het alleen om GPS-gegevens en alleen om verzoeken van justitie en ook nog eens van één telecomaanbieder. Sprint heeft inmiddels op de uitspraken van de eigen manager gereageerd en laat weten dat die uit de context zijn gehaald. Het zou namelijk niet om het aantal klanten gaan waarvan de informatie is doorgespeeld, maar om individuele "pings" van een specifieke locatie. Een onderzoek of zaak zou uit duizenden pings kunnen bestaan.
Volgens EFF bevat de reactie een aantal belangrijke antwoorden, maar zorgt het ook voor meer vragen. De telecomaanbieder bevestigt de 8 miljoen verzoeken en ontkent een aanklacht die niemand heeft gemaakt, namelijk dat de gegevens van 8 miljoen klanten zouden zijn overhandigd. Daarnaast is het de vraag hoeveel individuele klanten hierdoor getroffen zijn.
Prijslijst
De telecombedrijven zelf hullen zich ook in het duister als het gaat om de prijzen die ze voor het verschaffen van de gegevens in kaart brengen. Soghoian wilde via een WOB-verzoek aan het Amerikaanse Ministerie van Justitie weten hoeveel de providers krijgen. Maar nog voordat de gegevens overhandigd konden worden, kwamen de telecombedrijven in opstand. Zowel Verizon als Yahoo maakten bezwaar tegen de openbaring van de prijzen. Hierdoor zouden ze onder andere publiek belachelijk worden gemaakt en openbaar vernederd.
Yahoo voegt eraan toe dat de prijslijst de klanten van het bedrijf zou "shockeren". "Daarom zal het vrijgeven van Yahoo's informatie waarschijnlijk tot een aantasting van diens reputatie voor privacybescherming en beveiliging leiden, wat een competitief nadeel voor IT-bedrijven is", zo laat het bedrijf weten. Volgens Verizon zouden haar klanten door het vrijgeven van de prijzen in verwarring raken. Die zouden namelijk kunnen denken dat de surveillance technologie ook voor hen beschikbaar is, zo laat het telecombedrijf weten. De opgenomen gesprekken alsmede de reacties van Yahoo en Verizon zijn op het blog van Soghoian te vinden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.