Een Nieuw-Zeelandse zorgverlener is keihard getroffen door een uitbraak van de Conficker worm, waardoor het alle machines in de organisatie moest uitschakelen. De worm had geen gevolgen voor het functioneren van ziekenhuizen, maar volgens een woordvoerder van het Waikato District Health Board moesten mensen alleen voor een behandeling komen als het absoluut noodzakelijk was. Patiënten die fit genoeg waren, werd gevraagd om een week later langs te komen. Door de besmetting kon het laboratorium op slechts 10% van de capaciteit functioneren.
De uitbraak begon vorige week donderdag en zorgde ervoor dat de zorgverlener de hulp van Microsoft in moest schakelen. Uiteindelijk werd vastgesteld dat Conficker de schuldige was en men het gehele netwerk moest uitschakelen om de worm te verwijderen. "Rond twee uur merkten we verschillende problemen met de computers op. Rond vier uur kwamen ze erachter dat er een virus in het hele systeem zat." Conficker verspreidt zich via een lek dat Microsoft op 23 oktober vorig jaar patchte, USB-sticks en gedeelde netwerkmappen.
Sabotage
Hoe de worm de zorgverlener wist te infecteren is onduidelijk. "Er zijn drie mogelijkheden. De eerste is via een e-mail bijlage, de tweede door ons eigen personeel via het gebruik van een USB-stick, terwijl de derde via een externe leverancier is. We hebben sabotage uitgesloten", laat de woordvoerder verder weten. "We zijn in principe een eiland, afgesloten van iedereen." Meer dan 90 IT'ers werden ingeschakeld om de worm te verwijderen, wat de volgende fotoreportage opleverde. Zaterdag zouden alle problemen zijn opgelost.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.