Als het aan Frank Rieger ligt, bestuurslid van de Chaos Computer Club, dan treden hackers meer naar buiten met hun expertise en worden ze politieker. Dat vertelde hij tijdens zijn keynote-toespraak waarmee hij de zesde editie van het Chaos Communication Congress opende. Volgens hem is er langzamerhand een voedingsbodem ontstaan, waarbij er kritisch naar de plannen van overheden gekeken wordt. “Mensen hebben genoeg van de marketing- bullshit”, observeerde Rieger dan ook. Langzaam beseffen burgers dat de overheid te snel misbruik maakt van persoonlijke gegevens, zo liet hij verder weten.
Dom met gegevens omgaan
Rieger is fel richting overheden, die volgens hem te snel proberen gevoelige gegevens op te slaan. Als voorbeeld noemt hij een Duits plan om iedere burger van een vaste hoeveelheid CO2-emissie te voorzien. “Dat willen ze vervolgens aan de hand van creditcard-transacties tot op detail niveau gaan bijhouden”, vertelt Rieger. “Dat is zo jammer, want het kan heel privacy vriendelijk. Ook voorbeelden als de bewaarplicht verkeersgegevens en de “slimme” energiemeters maken volgens hem duidelijk dat er een probleem is. Zoiets kan volgens hem ook alleen maar verkeerd gaan: “Wanneer het een rotzooi is komen de varkens daar op af. Met data is dat niet anders.”
Krakkemikkige programmatuur
De Duitser stoort zich het meest aan de lamlendige kwaliteit van de programmatuur die overheden inzetten. “We zijn het slachtoffer van steeds slechter geschreven software”, vertelt hij. “Het gevolg is dat we niet meer als mens worden gezien. We zijn een nummer geworden.” Als Rieger het voor het zeggen zou hebben dan zou er stevig in de wetgeving worden ingegrepen. “Wat je wilt is dat managers zelf verantwoordelijk worden voor privacyschendingen”, stelt hij voor. “Ook moet nou eens heel helder duidelijk worden welke informatie is opgeslagen, door wie, wie er toegang toe heeft en waarom dat gebeurt. Dat is nog altijd niet erg duidelijk.”
Politiek hacken
Het wordt dan ook tijd dat hackers niet langer stilzitten: “Wij hebben veel meer kennis dan de mensen buiten en vooral politici. We hebben meer ervaring. We hebben meer science fiction gezien en weten daarom welke scenario's op ons af komen.”
Rieger ziet dan ook graag hackers die zich inzetten voor politieke groeperingen. Ook moet er harder worden getrokken aan decentrale oplossingen. “Wikileaks laat zien hoe goed dit soort oplossingen kunnen werken en ons weerbaar tegen misbruik van overheden maken”, vertelt hij. Voor hem is het ook niet langer een doel om politiek snel te scoren. “Het gaat niet om de meerderheid, maar om een collectief bewustzijn dat dingen anders moeten.”
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.