image

Personeel downloadt steeds vaker illegale software

donderdag 14 januari 2010, 10:53 door Redactie, 8 reacties

Personeel downloadt steeds vaker illegale MP3-en software op bedrijfsnetwerken, zo beweert beveiligingsbedrijf ScanSafe. De laatste drie maanden werd er een toename van 55% gesignaleerd. Het gedrag dat mensen thuis vertonen, nemen ze mee naar de werkvloer. "Werknemers veronderstellen ten onrechte dat ze internet op het werk op precies dezelfde wijze kunnen gebruiken als zij het thuis gebruiken en dit is potentieel één van de redenen voor deze gestage toename van illegale download pogingen de afgelopen maanden", aldus Spencer Parker, directeur van product management bij ScanSafe.

Volgens hem kan "ongepast gebruik" van internet op de werkplek een risico voor de werkgever zijn, aangezien die wettelijk aansprakelijkheid is. Niet alleen zijn er juridische risico's, het illegaal downloaden kan voor besmetting van het bedrijfsnetwerk zorgen. "Een grote meerderheid van gratis illegaal downloaden websites zijn vaak bezaaid met malware." Parker adviseert bedrijven om personeel duidelijk te maken wat de gevolgen van het niet naleven zijn en ze dit ook te laten ondertekenen.

Reacties (8)
14-01-2010, 11:26 door Anoniem
En ScanSafe weet dat omdat ze al hun gebruikers illegaal monitoren met hun phone home progje?
14-01-2010, 12:05 door Anoniem
Scansafe is geen Nederlands bedrijf, een niet onbelangrijk detail bij dit soort onderzoeken. Security.nl zou er goed aan doen dat soort info er standaard bij te vermelden.
14-01-2010, 12:29 door Anoniem
Goh,

ik wist niet dat ScanSafe zoveel problemen met het gedrag van haar personeel heeft ;->

Weer wat geleerd. Duidelijk niet een bedrijf om mee in zee te gaan.
14-01-2010, 12:29 door Korund
Downloaden van mp3's is nog steeds legaal. Downloaden van mp3's op het bedrijfsnetwerk in plaats van thuis maakt ze nog niet illegaal. Hooguit gaat het in tegen de bedrijfspolicy (en kan daarom reden voor ontslag zijn, dat wel natuurlijk...).
14-01-2010, 14:20 door bernd
Een toename van 55% lijkt mij behoorlijk ongeloofwaardig. Ongetwijfeld is dit percentage (of de referentiemeting) uit de lucht gegrepen of men is op een ander manier gaan meten.

ik mis twee belangrijke dingen aan dit artikel:
1: bronvermelding (met daarin een onderzoeksverantwoording)
2: achtergrondinfo van de onderzoeker (zoals eerder gezegd)

Scansafe (nu onderdeel van Cisco) verkoopt o.a. een saas - webfiltering oplossing. het bedrijf heeft dus baat bij hoge cijfers van verondersteld illegaal gebruik van de internetverbinding van de werkgever om op die manier haar produkt te verkopen. doel: FUD bij managers

Zonder onderzoeksverantwoording is het artikel dus niets meer dan "symptoomreclame".
14-01-2010, 16:26 door Anoniem
Scansafe (nu onderdeel van Cisco) verkoopt o.a. een saas - webfiltering oplossing. het bedrijf heeft dus baat bij hoge cijfers van verondersteld illegaal gebruik van de internetverbinding van de werkgever om op die manier haar produkt te verkopen.

Bernd goed opgemerkt en daarbij aangetekend dat Cisco vandaag met bericht komt

"Onderzoek Cisco: Een op de zeven bedrijven heeft IT-beleid voor gebruik social network tools"

Men zit daar bij Cisco wel erg te springen om nieuwe klanten en werk als men op een dergelijk onzorgvuldige manier persberichten aan het uitgeven is om de omzet snel te verhogen.
15-01-2010, 06:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-01-2010, 17:32 door spatieman
dus?
Legaal downloaden is illegaal
en illegaal downloaden is nu legaal..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.