het laatste stukje op webwereld wekt in ieder geval nog een sprankje hoop:
Niet reddeloos verloren
Toch is het onduidelijk of ACTA met de schimmige werkwijze er ooit komt. Volgens In 't Veld is het goedkeuren door het Europees Parlement nog geen gelopen koers. Op dit moment is een meerderheid rabiaat tegen, zegt ze. Toch vreest ze wel dat er mogelijk een trukendoos open gaat om het Europees Parlement op afstand te houden. Zo langzamerhand vertrouw ik de Raad voor geen cent meer.
Ook Gerkens denkt dat er toch nog wel wat weerstand mogelijk is en schrijft: En als ACTA dus tegen onze wetgeving ingaat dan kunnen wij er uiteindelijk mee naar het Europese Hof gaan. Daarmee is de wetgeving dan de facto jaaaaren uitgesteld.
het is maar de vraag welke juridische status de acta krijgt. ik hoop
geenIn een artikel op BOF
https://www.bof.nl/2010/02/11/heemskerk-tegen-internetafsluiting-wegens-downloaden is het huidige standpunt van Heemskerk weergegeven als volgt:
Hij zegt daar onder meer dat de extreme maatregelen van Frankrijk en Engeland, waar men illegaal downloaden wil bestrijden door over te gaan tot internetafsluiting, niet acceptabel vindt. Hij gaf deze antwoorden naar aanleiding van vragen van Mariko Peters
. Ook in een brief van Hirsh-Ballin aan de kamer staat ondermeer
https://www.bof.nl/live/wp-content/uploads/2010/02/kst-29838-24.pdf:
(...) Uit de bepaling volgt dat als lidstaten maatregelen treffen die de toegang of het gebruik voor eindgebruikers beperken, de fundamentele rechten en vrijheden van natuurlijke personen zoals die door het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en fundamentele vrijheden worden beschermd, moeten worden geeerbiedigd.
Dit betekent onder andere dat de maatregelen passend, evenredig en noodzakelijk moeten zijn in een democratische samenleving, dat er eenvoorafgaande, eerlijke en onpartijdige procedure moet bestaan en dat het recht op een daadwerkelijke en tijdige beroepsmogelijkheid bij een rechterlijke instantie moet worden gegarandeerd. Met deze voorwaarden, die mede op aandringen van het Europees Parlement zijn opgenomen, wordt tot uitdrukking gebracht dat internet van wezenlijk belang is voor het onderwijs en de praktische uitoefening van het recht op vrijheid van meningsuiting en de toegang tot informatie (overweging 4 van richtlijn 2009/140/EG)
Als een lidstaat het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal wil sanctioneren met afsluiting van internet, zal dus aan de in artikel 1 lid 3 bis van richtlijn 2002/21/EG gestelde voorwaarden moeten worden voldaan. (...)
(off topic: damn: bij het kopieren en plakken uit die brief zitten er geen spaties in...)
moraal: Hirsch-Ballin denkt niets te hoeven doen omdat er volgens hem voldoende wetgeving is om dit tegen te houden. Heemskerk blaft zoals gebruikelijk, maar heeft mijns inziens nog nooit zijn tanden laten zien.