Door ej__: Als je de huidige stelregel leest ("As of the June 2007 edition of the DSS C&SM, overwriting is no longer acceptable for sanitization of magnetic media; only degaussing or physical destruction is acceptable") wordt daarmee helemaal de bodem onder je verhaal weggeslagen.
Integendeel (goede discussie gevoerd op argumenten overigens!).
Zelfs herhaald overschrijven is niet meer voldoende voor DoD!
Goed dat je dit constateert. Zelfs 35x is niet genoeg voor de meest gevoelige data, indien de schijf de betreffende gebruikszone verlaat (wordt afgevoerd dus). De reden hiervoor is simpel: met "dd" achtige tools worden remapped sectors niet overschreven, ook al draai je ze 100x. Daarnaast bestaat het risico van capaciteit-beperkende jumpers, BIOS-versies die de laatste "cylinder" niet tonen (omdat die zeer lang geleden als head-parking-zone diende) of t.g.v. bugs niet de volledige HDD capaciteit weergeven, en verder kunnen er op de HDD zogenaamde protected area's zijn gedefinieerd waar gewone software niet bijkomt. DBAN kan volgens
http://www.dban.org/node/34 wel remapped sectors
laten overschrijven (door de HDD zelf) mits je de ATA-6 wipe method gebruikt - maar dan heb je geen invloed op de toegepaste patronen (zou je dat willen, ik niet) en bovendien kun je niet verifieeren of die remapped sectors daadwerkelijk zijn overschreven.
In
http://csrc.nist.gov/publications/nistpubs/800-88/NISTSP800-88_rev1.pdf waar jij naar verwijst staat klip en klaar:
For some media, clearing media would not suffice for purging. However, for ATA disk drives manufactured after 2001 (over 15 GB) the terms clearing and purging have converged. Studies have shown that most of today’s media can be effectively cleared and purged by one overwrite using current available sanitization technologies.
Een gratis tool die een ATA Secure Erase commando naar de te wissen HDD stuurt vind je bijvoorbeeld hier:
http://cmrr.ucsd.edu/people/Hughes/SecureErase.shtml. Goed leesvoer dit kader is ook
http://cmrr.ucsd.edu/people/Hughes/DataSanitizationTutorial.pdf (waarin naar de actueel geldende USA overheidscriteria, waaronder SoX, wordt verwezen).
Het gaat hierbij om een risicoafweging: hoe groot is de kans dat een instantie met een zeer groot budget en veel beschikbare tijd jouw 1x overschreven oude schijf met uiterst ingewikkelde, onbetrouwbare en niet verifieerbare methoden gaat napluizen op mogelijk terug te halen informatie?
Zelf heb ik ook altijd beweerd dat als je
serieus iets te verbergen hebt, je de schijf na gebruik moet vernietigen, zoals hier:
http://www.security.nl/artikel/26256/1/E%C3%A9n_keer_wipen_voldoende_voor_vernietigen_data.html "Heb je serieus iets te verbergen, versleutel dan je schijf en voorkom dat deze ooit in handen van anderen valt (fisiek vernietigen dus)". (fisiek moet natuurlijk fysiek zijn).
Door ej__: Een leuk voorbeeld over hoe je data kunt terug halen met behulp van rontgenstraling is het verhaal over het album The dark side of the moon waar op een track heel zacht "tickets to ride" is te horen door "eclipse" heen op geremasterde albums. Op het origineel is dat niet te horen omdat dit op -60dB staat (en dus met ouderwets vinyl wegvalt), bij half speed mastered disks (met beter vinyl) wel. De theorie is dat de tape is gebruikt voor de opname van The Beatles, gewist en daarna is gebruikt voor Pink Floyd. Onder invloed van 'zachte' rontgenstraling zou de originele opname weer zijn teruggehaald, volledig per ongeluk.
Audio tapes maken gebruik van totaal ander magnetiseerbaar materiaal, omdat er
analoog opgenomen moet kunnen worden. Iedereen die nog met casettebanjes (of bandrecorderbanden) gewerkt heeft kent het fenomeen dat wissen nooit 100% werkt, en dat bij wat slechtere kwaliteit tapes die je lang (en strak opgewonden) bewaart, de opname van een omwenteling terug of vooruit soms te horen is.
Dat je hier rontgenstraling voor nodig zou hebben slaat helemaal nergens op (als je een geladen deeltjebundel, zoals een elektronen-, ionen- of positronen bundel had genoemd, had ik je geloofd). Waar heb je dat vandaan?
Ik zie dat je ondertussen hebt aangevuld:
En is degaussing (met bijv. electromagneet of sterke magneet) zelfs aanbevolen in tegenstelling tot wat jij riep!
Er is sprake van een "NSA/CSS-approved degausser". M.b.t. een "sterke magneet": no way dat je daarmee iets wist als je de schijf niet demonteert (veel HDD's hebben intern een permanente magneet om de koppen in de parkeerstand te houden, en die verwijdert je data ook niet). Het zou kunnen dat als je de platters demonteert en een zeer sterke magneet (Samarium-Cobalt bijv.) direct over het oppervlak beweegt, je wel gegevens wist. Maar dan kun je net zo goed een schuurpapierje pakken.
Ik zou wel eens een wetenschappelijk onderzoek willen zien waarin wordt aangetoond dat zo'n "NSA/CSS-approved degausser" in staat is om, zonder de schijf te openen, een moderne schijf van 1TB+ voor 100% te wissen. Het grote probleem van deze methode is dat deze nauwelijks verifieerbaar is, en fabrikanten steeds nieuwe technieken bedenken om de informatiedichtheid op schijven te vergroten; grote kans dat een degausser die een paar jaar geleden is gecertificeerd nu niet meer voldoet.
Tenzij de HDD fabrikant
zelf voor de betreffende schijf (type, productielocatie en datum) een minimale magnetische veldsterke ter plaatse van de data specifieert (plus bijbehorende karakteristieken zoals frequentie) en de degausser zo is in te stellen (ik heb er nu niet naar gezocht, maar kan me niet herinneren ooit zoiets in HDD spec sheets te hebben gelezen), is deze manier van wissen gewoon een gok.
Mijn conclusie m.b.t. het afvoeren van een HDD is onveranderd:
- Als er geen extreem gevoelige info op staat (of heeft gestaan), dan volstaat 1x overschrijven; buiten een lab is er dan niemand die nog iets van jouw oude data kan terughalen, en de kans dat dit in een lab lukt is nagenoeg 0 (als er al iemand is die zo'n lab wil betalen voor een onderzoek of er ueberhaupt nog iets terug te halen valt).
- Als er wel gevoelige info op (heeft) gestaan: laat de HDD dan fysiek vernietigen door een erkend bedrijf. Tenzij je dat bedrijf voor 100% kunt vertrouwen zou ik die HDD wel eerst
1x overschrijven met nullen of wat voor patroon je maar wilt.