image

Zware straffen schrikken hackers niet af

zondag 4 april 2010, 10:35 door Redactie, 10 reacties

Cybercriminelen laten zich niet afschrikken door de 20 jaar gevangenisstraf die Albert Gonzalez, alias Soupnazi, vorige week kreeg opgelegd. Gonzalez wist meer dan honderd miljoen creditcardgegevens te stelen, waarmee op grote schaal gefraudeerd werd. Ook de "maatjes" van de beruchte creditcardhacker kregen gevangenisstraffen, variërend van twee en zeven jaar.

Nadenken
De rechter wil met de zware straffen toekomstige cybercriminelen waarschuwen, maar volgens Gartner analiste Avivah Litan zullen de veroordelingen geen enkel effect op cybercrime hebben. Aanvallers zullen alleen hun manier van werken aanpassen. In plaats van grootschalige datadiefstallen, zal men zich op kleinere en meer gedistribueerde aanvallen richten.

"Ze zullen wel twee keer nadenken voordat ze zoiets groot en zichtbaar doen", aldus Litan. "De boodschap is mogelijk om niet in één keer 100 miljoen gegevens te stelen." Aangezien cybercriminaliteit nog altijd eenvoudig is uit te voeren, zal het ook niet verdwijnen of afnemen, zo merkt de analiste op.

Reacties (10)
04-04-2010, 11:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 11:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 12:17 door Preddie
ik snap niet hoe die gasten 20 jaar kunnen krijgen, je kunt beter een moord plegen dan ben je eerder vrij

20 jaar is echt belachelijk, zeker als je na gaat dat ze hiertoe zijn aangezet zijn door de amerikaanse overheid.
04-04-2010, 14:13 door Anoniem
Door unbalanced: Zwaar straffen als 'waarschuwing' werkt gewoon niet. De gevangenissen in de US zitten overvol en de crime is echt niet afgenomen.

Zware straffen werken wel om criminelen van de straat te houden (uit de maatschappij) en als genoegdoening naar de slachtoffers/maatschappij toe. Maar als afschrikmiddel werkt het niet ( dat zou men inmiddels toch moeten weten...zucht)


De criminaliteit in de US is, volgens de laatste cijfers, wel degelijk afgenomen over de afgelopen tien jaar. De criminaliteitscijfers bereikten eind jaren '80, begin jaren '90 hun piek. Momenteel zit de US v.w.b. een hoop cijfers (violent crime , homicides e.d.) weer op het niveau van midden jaren '70.
Momenteel zitten echter gemiddeld zo'n 2,8 tot 3 miljoen Amerikanen in de cel of in afwachting van een opname in een penitaire inrichting.
Het bepalen van de strafmaat en het effect van een hogere strafmaat zijn discussies die al sinds het begin van de criminologieleer ter discussie staan, zo ook de 'afschrikwekkende' werking.
04-04-2010, 16:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 18:56 door Anoniem
zwaar straffen voor onbenulligheden is big business. In de nabije toekomst krijgen ook wij ongetwijfeld commercieel gerunde gevangenissen.
04-04-2010, 21:22 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Momenteel zitten echter gemiddeld zo'n 2,8 tot 3 miljoen Amerikanen in de cel of in afwachting van een opname in een penitaire inrichting.

Dat is grof ongeveer 1% van de Amerikaanse bevolking, 1 op de 100. In vergelijking met Nederland, +/- 15 duizend mensen, komt het percentage op 0,1% = 1 op de 1000. Wanneer je dit wegzet tegen het aantal moorden heb je in de VS bijvoorbeeld 5x meer kans omgebracht te worden als in Nederland.

Dat zwaarder straffen geen positief, juist in sommige gevallen een negatief effect heeft, is in veel landen buiten de VS al decennia duidelijk.
05-04-2010, 01:51 door monica8
Waar waarschijnlijk wel een afschrikkende werking vanuit gaat
- is snel reageren bij nieuwe trends zodat niet iedereen denkt zich zomaar zonder risico te kunnen verrijken middels hack tools.
- en zware straffen voor slechte beveiliging waar het gaat om het bewust door laten functioneren en verkopen van gatenkaas software, waar hackers misbruik van maken.
20 jaar gevangenisstraf voor bewust een grote, zo niet grootste, diefstal plegen is niet zo speciaal. Maar zware straffen voor het bewust slechte software (beveiliging) laten draaien, waar goede beveiliging van belang is, heeft denk ik meer effect op de bescherming van de burger. (en het aantal beveiliging experts:) )
05-04-2010, 17:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-04-2010, 10:03 door Anoniem
Vergelijken van percentages gevangenen heeft pas echt zin als je ook weet hoeveel criminelen er zijn. Als er in de wereld 10 op de 1000 mensen crimineel zouden zijn, lopen er in NL dus nog 9 vrij rond en in de US niet één meer (haha!).
Wanneer zwaarder straffen een negatief effect heeft op de criminaliteit, is het wel interessant om te weten hoe dit effect meer criminelen creëerd (kinderen van de gevangen vader/moeder?). Hogere pakkans werkt zeker maar is zeer duur.
Overigens zijn hackers niet per definitie criminelen. Mijn bescheiden bijdrage. Groet, Gerard
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.