image

Piratenpartij maakt zich hard voor privacy

maandag 12 april 2010, 15:17 door Redactie, 11 reacties

De Piratenpartij doet op 9 juni mee aan Tweede Kamerverkiezingen en zet zich daarbij in voor privacy en burgerrechten. Als het aan de jongste politieke partij van Nederland ligt wordt het auteursrecht ingekort tot 5 jaar, blijft niet-commercieel kopiëren legaal en komt er een "niet-dodelijk alternatief" voor patentrecht. Tevens willen de piraten als waakhond voor constitutionele en burgerrechten optreden, en dan met name voor de privacy van de burger. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) doet volgens de partij op dit punt te weinig en is een 'tandenloze tijger'. "Die zouden we graag tanden willen geven", zegt partijvoorzitter Samir Allioui.

De partij gebruikt een beknopte lijst met standpunten om het "wig-effect" bij coalitievorming te creëren, zoals eerder in Zweden gebeurde. "Zeker in een versplinterd politiek landschap zoals Nederland kan dit zeer effectief zijn. Wij zijn bereid om met iedere coalitie die welwillend is in zee te gaan mits ze ons eisenpakket accepteren. Concessies doen wij niet!", zo laat men op de website weten. De piratenpartij is nog niet opgenomen in het overzicht van PrivacyBarometer.nl, die bijhoudt wat de politieke partijen van privacy vinden. Op dit moment vormen alleen GroenLinks, De Partij voor de Dieren en de SP geen bedreiging voor de privacy.

EPD
Ook het elektronisch patiëntendossier (EPD) moet er volgens de piraten niet komen. "Iemand met een witte jas kan zo bij computers met medische gegevens van mensen. Omdat zulke gegevens interessant kunnen zijn, bestaat de kans dat criminele organisaties hier de hand op willen leggen", aldus Dirk Poot, vierde op de lijst. Naast de inperking van privacy door de overheid, richt de beweging zich ook op de lobby van uitgevers, filmmaatschappijen en farmaceuten.

"Verzekeraars beschikken tegenwoordig over patiënteninformatie in een mate die vroeger nooit mogelijk was geweest wegens het medisch beroepsgeheim. Het gevaar dreigt dat als iemand chronisch ziek is, verzekeraars weigeren zo'n persoon nog een polis te geven", gaat Poot verder. Volgens hem is de invoering van het zogeheten diagnose-behandelcombinatie (dbc) systeem in 2005 hiervan de oorzaak.

Kandidaten gezocht
De Piratenpartij zoekt nog kandidaten, of zoals de partij zegt 'bemanningsleden de scheepscrew te versterken'. Geïnteresseerden moeten kennis van zaken hebben in een voor het partijprogramma relevant vakgebied, en hier gepassioneerd en overtuigend over kunnen debatteren. Verder moeten leden de drie speerpunten ondersteunen: Waarborging van burger- en constitutionele rechten, drastische hervormingen van het auteursrecht en drastische hervormingen van het octrooirecht.

Reacties (11)
12-04-2010, 16:55 door Anoniem
Een leuke partij,de hele politiek deugt toch al niet op sommige punten.
Ik wil niet weer een Komend kabinet Balkenende want die zit de race zo wie zo al niet meer uit.
De beste papieren vind ik dan liggen bij Job Cohen als premier,want als Burgemeester van Amsterdam heeft hij het goed gedaan.
Hij zal misschien wel de race uitzitten met een kabinet.
Als ik niet weet op wie ik moet stemmen dan stem ik maar op de piraten partij zij zetten zich teminste wel in voor privacy.
Want hoe er nu met de privacy wordt omgesprongen dat laat nog veel te veel de wensen over.
Privacy is in mijn ogen heilig,en mensen moeten zelf het recht kunnen hebben hoeveel privacy ze aan iemand willen prijsgeven.
Dat hebben we immers al niet meer zelf in de hand,want heel veel gaat er gewoon achter onze ruggen om.
12-04-2010, 19:31 door Anoniem
De piratenpartij is de enige partij waarvan ik het met het hele partijprogramma eens ben, mijn stem hebben ze.
12-04-2010, 21:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-04-2010, 22:10 door Anoniem
Tsja ik denk voor het eerst eens niet voor de traditionele partijen te kiezen. Daarbij is het een leuker (lees imo beter) alternatief dan de PVV. Dus ook als tegenstem lijkt me dit een interressante partij :)
13-04-2010, 01:37 door Rene V
unaniem: gaarne de rating geven op inhoud, niet omdat iemand "anoniem" is. Men hoeft niet bepaald Sherlock Holmes te zijn om te weten dat je dit gewoon vaak doet. Ik weet dat je een "hekel" (misschien te krachtig woord) hebt aan anonieme posters, maar geef rating eerlijk op basis van wat er gezegd wordt.
13-04-2010, 02:21 door Anoniem
Rekening rijden, overal en nergens camera's, koppelen van gegevensbestanden, preventief fouilleren, full bodyscan, ongecontroleerd afluisteren, te lange bewaartermijnen inloggegevens etc. etc. zijn ook allemaal inbreuk op de privacy.
13-04-2010, 09:00 door Anoniem
Ik begrijp de behoefte aan privacy maar zolang ik niet weet welke gezichten er achter de Piratenpartij zitten, ga ik daar niet "blind" op stemmen...
13-04-2010, 09:19 door Anoniem
Ik vind het maar lastig allemaal. Ik vind dat ze hier voor een goede zaak strijden. Maar de rest van hun programma is inhoudsloos. De natuur is bijvoorbeeld ook belangrijk, maar dat is dan weer helemaal geen punt op de agenda van de tweede kamer.
13-04-2010, 11:27 door anoniem lafbekje
"elke zondag om 13:37 in het midden van het land" klinkt mij enigszins bekend in de oren
13-04-2010, 20:50 door Anoniem
Ik ga ook op de PP stemmen en ik denk op Dirk Poot. Ik lees zo wat interviews met hem en hij heeft veel kennis van zaken. Ook heeft hij uitstraling. De PP kan het nog ver gaan schoppen nu ze 'in den lande' gaan!
17-04-2010, 19:23 door Anoniem
Lijkt mij dat iedereen die deze site bezoekt op de PPNL stemt ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.