De Piratenpartij doet op 9 juni mee aan Tweede Kamerverkiezingen en zet zich daarbij in voor privacy en burgerrechten. Als het aan de jongste politieke partij van Nederland ligt wordt het auteursrecht ingekort tot 5 jaar, blijft niet-commercieel kopiëren legaal en komt er een "niet-dodelijk alternatief" voor patentrecht. Tevens willen de piraten als waakhond voor constitutionele en burgerrechten optreden, en dan met name voor de privacy van de burger. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) doet volgens de partij op dit punt te weinig en is een 'tandenloze tijger'. "Die zouden we graag tanden willen geven", zegt partijvoorzitter Samir Allioui.
De partij gebruikt een beknopte lijst met standpunten om het "wig-effect" bij coalitievorming te creëren, zoals eerder in Zweden gebeurde. "Zeker in een versplinterd politiek landschap zoals Nederland kan dit zeer effectief zijn. Wij zijn bereid om met iedere coalitie die welwillend is in zee te gaan mits ze ons eisenpakket accepteren. Concessies doen wij niet!", zo laat men op de website weten. De piratenpartij is nog niet opgenomen in het overzicht van PrivacyBarometer.nl, die bijhoudt wat de politieke partijen van privacy vinden. Op dit moment vormen alleen GroenLinks, De Partij voor de Dieren en de SP geen bedreiging voor de privacy.
EPD
Ook het elektronisch patiëntendossier (EPD) moet er volgens de piraten niet komen. "Iemand met een witte jas kan zo bij computers met medische gegevens van mensen. Omdat zulke gegevens interessant kunnen zijn, bestaat de kans dat criminele organisaties hier de hand op willen leggen", aldus Dirk Poot, vierde op de lijst. Naast de inperking van privacy door de overheid, richt de beweging zich ook op de lobby van uitgevers, filmmaatschappijen en farmaceuten.
"Verzekeraars beschikken tegenwoordig over patiënteninformatie in een mate die vroeger nooit mogelijk was geweest wegens het medisch beroepsgeheim. Het gevaar dreigt dat als iemand chronisch ziek is, verzekeraars weigeren zo'n persoon nog een polis te geven", gaat Poot verder. Volgens hem is de invoering van het zogeheten diagnose-behandelcombinatie (dbc) systeem in 2005 hiervan de oorzaak.
Kandidaten gezocht
De Piratenpartij zoekt nog kandidaten, of zoals de partij zegt 'bemanningsleden de scheepscrew te versterken'. Geïnteresseerden moeten kennis van zaken hebben in een voor het partijprogramma relevant vakgebied, en hier gepassioneerd en overtuigend over kunnen debatteren. Verder moeten leden de drie speerpunten ondersteunen: Waarborging van burger- en constitutionele rechten, drastische hervormingen van het auteursrecht en drastische hervormingen van het octrooirecht.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.