Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Hoe legaal is het reverse engineeren van software? Mag ik bijvoorbeeld proberen te achterhalen hoe software werkt, of zelfs daarvan de functionaliteit veranderen?
Antwoord: Het reverse engineeren van software is onder omstandigheden legaal. Software is beschermd door het auteursrecht, en het bewerken (wijzigen, aanpassen en uitbreiden daarvan) wordt gezien als een vorm van verveelvoudigen. Je hebt daar normaal dus toestemming voor nodig van de rechthebbende.
Bij reverse engineeren moet je de software uitvoeren om te kunnen zien wat hij doet. Uitvoeren van software op een wijze die de licentie te buiten gaat, is normaal inbreuk op het auteursrecht. Maar voor deze vorm van reverse engineering is er een speciaal artikel in de Auteurswet. Dit artikel zegt dat je mag reverse engineeren om interoperabiliteit van onafhankelijk gemaakte software tot stand te brengen met de software die je wilt reverse engineeren. Wil je bijvoorbeeld een eigen module integreren in Microsoft Excel, dan mag je daarvoor met Excel gaan prutsen om de interface te achterhalen en dit aan de gang te krijgen.
Een beperking is wel dat de gegevens niet al snel en gemakkelijk beschikbaar zijn. Biedt Microsoft dus een officiele API om dit soort modules toe te kunnen voegen, dan hoef je niet meer te reverse engineeren om die API te achterhalen en dan mag je ook niet meer reverse engineeren.
Daarnaast is er ook nog artikel 45l Auteurswet dat zegt dat je bevoegd bent "de werking van dat werk waar te nemen, te bestuderen en te testen teneinde de daaraan ten grondslag liggende ideeën en beginselen te achterhalen." Dat klinkt ook als reverse engineeren maar het slaat in feite nergens op: er staat in juridische taal dat je goed mag opletten wat de software doet, maar met de handjes op de rug. Het enige dat je hieraan hebt, is dat je mag achterhalen wat het idee achter een bepaalde functie is (bv. het algoritme of het stappenplan) en dat je daarmee je eigen programma mag gaan maken. Leuk, maar dat valt sowieso al buiten het auteursrecht.
Reverse engineeren voor andere doelen mag niet. Maar voor de duidelijkheid: het herstellen van fouten wordt niet gezien als reverse engineeren in de wet. Artikel 45j Auteurswet bevat expliciete toestemming voor het kopiëren van de software voor het verbeteren van fouten, en die toestemming kan niet bij overeenkomst worden uitgesloten.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.