Facebook ligt de laatste tijd regelmatig vanwege privacy onder vuur, waardoor steeds meer gebruikers hun profiel willen opheffen. In de Trends grafiek van Google is een duidelijke stijging zichtbaar van mensen die op de combinatie "Delete Facebook" zoeken. Sinds 2008 is het aantal zoekopdrachten over het onderwerp vertienvoudigd. Volgens Tom Kelchner van beveiligingsbedrijf Sunbelt Software is dit een 'wake-up call' voor Facebook, dat het de privacyproblemen moet aanpakken.
Deze week vond er informeel overleg tussen de topbestuurders plaats, mogelijk met privacy als onderwerp. Wat er besproken is, is onbekend. Het enige dat de grootste sociale netwerksite op het internet aankondigde, waren nieuwe beveiligingsmaatregelen om het ongeautoriseerd inloggen op profielen te voorkomen. Gebruikers kunnen nu instellen vanaf wat voor soort apparaten ze op Facebook inloggen.
Wordt er vanaf een niet geautoriseerd apparaat ingelogd, dan krijgt de gebruiker een waarschuwing en moet de persoon die inlogt de naam van het apparaat geven. Daarnaast gaat Facebook ongeautoriseerde logins ook proactief blokkeren. Als het een verdachte login ziet, moet de gebruiker een aanvullende verificatie vraag beantwoorden.
Beveiligingslek
Ook al hebben Facebook-gebruikers de privacyinstellingen van hun profiel goed ingesteld, dat wil nog niet zeggen dat de privacy gewaarborgd is. Vorige week werd een beveiligingslek bekend waardoor live chat sessies en andere privégegevens voor aanvallers toegankelijk waren. Volgens Stefan Tanase van Kaspersky Lab toont dit het gevaar van sociale netwerksites aan, waar gebruikers geen controle over hun eigen gegevens hebben. Als voorbeeld geeft hij het account van een vriend dat gehackt wordt, waardoor aanvallers toegang tot afgeschermde informatie kunnen krijgen. "Zodoende kan alles wat je zo voorzichtig deelde bij iedereen terechtkomen en het is niet eens je eigen fout", aldus Tanase. De oplossing is volgens hem simpel: "Verwijder gewoon je profiel. Probleem opgelost."
Toch zullen de meeste mensen dit niet doen en gewoon weer op Facebook inloggen, maar in de tussentijd wel over hun privacy klagen. Tanase stelt dan ook iets anders voor. "Verwacht het beste, maar denk aan het slechtste." En dat is dat alles wat men op een sociale netwerksite zet, in principe gewoon voor iedereen zichtbaar is. "Zet niets online als je het niet wilt delen met iemand van je verleden, heden of toekomst. Wees eerlijk en je hebt geen problemen. Ik zie het als gezond verstand."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.