Onlangs sloot Microsoft een overeenkomst waardoor de Russische geheime dienst toegang tot de broncode van Windows 7 krijgt, maar dat is volgens beveiligingsgoeroe Bruce Schneier een slecht idee. Naast de broncode van Windows 7, mag de Federale Veiligheidsdienst ook de broncode van Server 2008 R2 bekijken. Hiermee hoopt Microsoft de verkoop van Windows aan de Russische overheid te verbeteren.
Waarom Schneier tegenstander is laat hij niet weten. Volgens beveiligingsexpert Richard Clayton is het onduidelijk wat inzage in de broncode betekent. Overheden kunnen het gebruiken om beveiligingslekken te vinden waarmee ze andere landen vervolgens aanvallen. Toch is het ook mogelijk om deze kwetsbaarheden zonder toegang tot de broncode te vinden.
Patchen
"Als een overheid de broncode heeft kan het allerlei soorten beveiligingslekken vinden en misschien misbruiken, maar het is onduidelijk of mensen door toegang tot de broncode beter of slechter af zijn", laat Clayton weten. Landen die lekken vinden zouden voor een aanval hun eigen netwerken patchen, wat weer zichtbaar voor andere landen is.
Vanwege de hoeveelheid regels programmeercode zitten er in Microsoft producten tienduizenden bugs, merkt Clayton op. Dat maakt het onmogelijk voor een overheid om ze allemaal te patchen, terwijl een aanvaller slechts één lek hoeft te vinden om binnen te komen. Naast Rusland heeft onder andere China ook toegang tot de broncode van Windows.
Microsoft laat weten dat inzage in de broncode een dieper inzicht in Microsoft producten biedt. "Maar het kan eenvoudig in een goudmijn voor het ontdekken van beveiligingslekken veranderen of tenminste een belangrijke deel van de puzzel opleveren", zegt beveiligingsonderzoeker Dancho Danchev.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.