De gevolgen van de aanval op het Nederlandse DigiNotar zijn mogelijk veel groter dan de impact van de Stuxnetworm. Daarvoor waarschuwt Roel Schouwenberg van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. De virusanalist merkt op dat de DigiNotar-hack niet zo goed gecoördineerd en technisch verfijnd was als Stuxnet. De malware waarmee het Iraanse nucleaire programma werd ontregeld.
Toch zal het gehackte Beverwijkse bedrijf een grotere impact hebben. "De aanval op DigiNotar zal cyberoorlog bij bijna alle Westerse overheden bovenaan de politieke agenda zetten", aldus Schouwenberg. Volgens de virusbestrijder had Stuxnet een grote impact, maar zorgde het er niet voor dat cyberoorlog en cybersecurity op veel politieke agenda's verscheen. Dit incident zal daar wel voor zorgen.
Failliet
De voornaamste reden dat DigiNotar nu volledig wordt buitengesloten en uit alle browsers wordt verwijderd, is het feit dat ze de aanval geheim hielden. Schouwenberg merkt op dat er wereldwijd meer dan vijfhonderd certificate authorities (CA) zijn, en dat het daardoor zeer onwaarschijnlijk is dat DigiNotar de enige gehackte CA is.
"DigiNotar zal zeer waarschijnlijk failliet gaan", voorspelt de virusanalist. Hij ziet in een faillissement van het bedrijf een waarschuwing voor andere certificate authorities, om aanvallen altijd te melden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.