De BBC heeft met opzet een applicatie voor smartphones gemaakt die gebruikers bespioneerde, om zo de eenvoud te demonstreren waarmee kwaadaardige applicaties te maken zijn. De applicatie was met standaard software ontwikkeld, wat het detecteren van kwaadaardige applicaties lastig maakt. Volgens Chris Wysopal van Veracode, bevinden smartphones zich nu waar de PC in 1999 was.
Met die opvatting is niet iedereen het eens. Volgens Mikko Hypponen hebben de ontwikkelaars van smartphones en mobiele besturingssystemen juist geleerd van de beveiligingsproblemen met de PC, waardoor de toestellen van nu juist veel veiliger zijn.
Onethisch
De actie heeft voor flinke kritiek uit de beveiligingsindustrie gezorgd. Het is namelijk niet de eerste keer dat de BBC zich met cybercrime bezighoudt. Vorig jaar maart kaapte de omroep een botnet om daarmee spam te versturen, een actie die later illegaal bleek te zijn. In dezelfde maand kocht het ook gestolen creditcardgegevens.
Dit keer heeft de BBC volgens David Emm van Kaspersky Lab niet de wet geschonden, omdat het de applicatie niet verspreidde. Toch vindt het anti-virusbedrijf dat de actie onethisch en onverstandig is. "Er gaat al voldoende kwaadaardige software rond, zonder dat de goede gasten hun eigen potentieel kwaadaardige code zouden moeten maken."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.