Door Anoniem: Rutkowska begrijpt dan ook niet waarom er op Linux desktops en Macs gebruikersaccounts zijn.
Beetje vreemde stelling. Er is geen probleem met de gebruikersaccounts onder Linux/MacOS, maar met de X-server (die bovendien lang niet altijd gebruikt word). Bovendien kunnen accounts voor een hoop meer dingen praktisch zijn dan alleen het afschermen van bestanden/gegevens lijkt mij.
Wat Rutkowska -m.i. terecht- zegt is dat als je een willekeurige applicatie start, dat die applicatie, ondanks alle "moderne" voorzieningen,
alles kan met al jouw bestanden wat de programmeur maar wil.
Voorbeeld: je start onder Windows het calculator programma; als de programmeur daarvan code heeft ingebakken om (onder specifieke omstandigheden) al jouw Word documenten naar een adres in Rusland te e-mailen dan zal waarschijnlijk niets op jouw systeem dit programma een strobreed in de weg leggen.
Zelf zul je het waarschijnlijk ook niet merken, we vinden het tegenwoordig heel normaal dat netwerkledjes
ook knipperen als je niets internet-achtigs zit te doen en/ofdat je schijf reutelt terwijl je niets aan het openen of opslaan bent (ik heb zojuist de service mcods.exe op disabled gezet, had al een uur CPU tijd opgevroten, gebruikte 130MB RAM en 30-50% CPU, meende kennelijk dat hij de baas was op de PC waarop ik dit tik en ik wel even kon wachten - dacht het niet).
Onder Windows heb je permissies op bestanden (ACL's) en privileges (vaak user rights genoemd) die aan groepen of personen worden toegekend. Er is (bij mijn weten) geen enkel vergelijkbaar mechanisme dat je aan executable code kunt knopen; daarmee zouden aanvalsvectoren enorm kunnen worden ingeperkt.
Personal firewalls vullen dit een beetje op door te vragen of je het in het bovenstaande voorbeeld goed vindt als calculator.exe een internetverbinding probeert te maken. Echter de bijbehorende meldingen zijn meestal zo cryptisch en onvolledig (svchost.exe wants to connect to port 80/tcp at 81.95.144.123, okay?) dat normale mensen JA kiezen en meteen
[v] stel me nooit meer zo'n onbegrijpelijke vraag aanvinken, en bovendien blijkt het in de praktijk steeds weer mogelijk om personal firewalls te bypassen, bijv. door zo'n connectie via MSIE of zo te maken.
Dus dat soort support wil je eigenlijk in het OS geregeld hebben. Daarnaast heeft calc.exe m.i. geen enkele reden om Word bestanden van jou te openen. Per bestandsextensie zou er, naast het lijstje van apps die
handig zijn om bestanden van dat type te openen, een lijst van programma's kunnen bestaan die dat
mogen (wellicht kunnen die lijsten hetzelfde zijn).
Ook heel belangrijk zijn privileges als het mogen injecteren van DLL's en het hooken van API calls. Zo zijn er nogal wat
handige utilities die alle toetsaanslagen monitoren voordat ze het actieve venster op je scherm bereiken - maar er is natuurlijk ook zat malware die dat doet. Dus ook dat zouden privileges kunnen zijn die je (als beheerder) selectief toekent aan programma's (leuk dat virusscanners dit proberen maar dat leidt vaakt tot false positives en blijk in de praktijk onvoldoende betrouwbaar te werken).
Kortom, het feit dat ik een programma start moet niet automatisch betekenen dat de programmeur daarvan alles mag wat ik mag, en dat is sinds MSDOS nog niet veranderd. OS features om dit te voorkomen zijn non-existent (in plaats daarvan douwen ze je meuk als 3D desktops door de strot - is even leuk maar verspilt uiteindelijk meer tijd dan een "classic" desktop).